Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Transmission Line ...nie do końca rozumiem.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a budował ktoś tl'ke na jednym szerokopasmowcu? zastanawiam się nad konstrukcją labiryntową opartą o przetwornik visatona BG/20/8. fs dość niski 38hz, Qts=0,44, widziałem że sporo jest konstrukcji tl opartych o szerokie pasmo

Skomentuj

Ja miałem budować TL'kę na tym Visatonie ale ostatecznie zrezygnowałem. Głośnik podobno trochę wariuje w górze pasma i lepiej sprawdza się po kastracji z tubki - jako zwykły niskośredniotonowy w zestawie z wysokotonówką. Ale jeśli mamy go używać jako niskośredniaka to argument jego "szerokopasmowości" jakby traci na wartości. Dodatkowo niski Fs nie jest jeszcze zwiastunem niskiego zejścia. Np taki Tonsil 20/60/11 - po wygrzaniu Fs=36 Hz a nie zejdziesz nim poniżej 45Hz przy zachowaniu sensownej dynamiki i efektywności w tunelu (da się to zrobić długą i szeroką linią ale wtedy tunel ma małą efektywność promieniowania więc zysk z niego żaden a dodatkowo głośnik pracuje już na skraju swej wytrzymałości mocowej). Nie twierdzę, że z Visatonem będzie tak samo ale moim zdaniem lepiej po prostu kupić jakiś dobry, wyspecjalizowany głośnik niskośredniotonowy (albo nawet lepiej stricte niskotonowy), który w aplikacji TL będzie bardziej przewidywalny i zestawić go z dobrą kopułką (albo w przypadku niskotonowca z dobrą szerokopasmówką).

TL'ka to głównie zysk w dolnej części pasma dlatego uważam, że bardzo dobrym rozwiązaniem jest linia transmisyjna na "mocnym" głośniku, który zejdzie bardzo nisko - nawet kosztem braku odtwarzania przez niego wyższych średnich tonów i ożenienia go z dobrą szerokopasmówką - taką, która sama basem nie gra ale potrafi zaskoczyć i rozkochać w sobie słuchacza swoją grą w paśmie średniowysokotonowym.

Nie spotkałem się jeszcze z głośnikiem szerokopasmowym, który zejdzie bardzo nisko a przy tym nie będzie miał problemów w górze pasma - i na odwrót. Pewnie takie istnieją ale chyba nie chcemy znać ich ceny

Skomentuj

hmm takie rozwiązanie tez gdzieś widziałem, ale czy wtedy dla tej szerokopasmówki też tworzymy tunel?

Skomentuj

Możesz ją dać w linię transmisyjną, możesz w obudowę zamkniętą a możesz też w odgrodę - tutaj właściwie masz dowolność. Każda z tych aplikacji może mieć dla Ciebie swoje plusy jak i minusy. Zdecydowanie najprościej i bezproblemowo zastosować obudowę zamkniętą o wielkości powiedzmy <5 litrów (zależy też od głośnika) ale już np taką szerokopasmówkę w mały, wąski tunel, mocno wytłumiony - jak najbardziej. Trzeci typ aplikacji jaki wymieniłem to Open Baffle (czyli popularnie "odgroda"). Tutaj ciekawe efekty możesz uzyskać wykorzystując grę tylnej strony membrany np poprzez odbicie generowanych przez nią dźwięków od ścian, przy których stanie kolumna - ale to już takie grubsze kombinowanie. Jednym się to podoba, inni tylko kiwają głową, jeszcze inni krytykują - sam musiałbyś spróbować żeby się przekonać jak to smakuje

Skomentuj

A ja mam pytanie dotyczące budowy czy np. jak za głośnikiem do pierwszej przegrody wyszło mi 14cm ta taka odległość ma być po wygłuszeniu czy przed (od płyty do płyty)?
            Drugie pytanie czy wata szklana będzie dobra do wygłuszenia?

Skomentuj

Przed wygluszeniem, chodzi o powierzchnie golej dechy, obudowy.
              Co do drugiego pytania to akustycznie nadaje sie jak najbardziej ale pod zadnym pozorem nie stosuj waty szklanej. Wata szklana strasznie sie pyli, a linia transmisyjna sporo dmucha. Jak chcesz miec te smieci z waty w domu i plucach to luz :)

Skomentuj

Jest jeszcze TL systemu Isophon. To jest linia transmisyjna zwinięta jednokrotnie, w ten sposób że powstają wewnątrz obudowy dwa biegi kanału. Bardzo prosta w budowie. Kanał jest zwężający się ku wylotowi w taki sposób że w połowie długości kanału jego przekrój jest równy 1 x sd (jedną powierzchnie głosnika). Przy wylocie bedzie miał 0,75-0,85 sd na szerszym końcy nie mniej niż 1.25sd-1,5sd.
                Działanie takiego TL mozna symulować jak obudowę zamknięta lub jak obudowę z bardzo długim tunelem b-r.

Taka obudowa dział bardziej jak b-r, jak obudowa labirytntowa w gtórej wylot kanału dośc silnie promieniuje. Dlatego nie trzeba od razu stosować w niej długowłosej wełny owczej sprawdzajacej sie w typowych liniach stratnych.

Wytłumieniem moze być wata lateksowa. Kupuje się ją w belach w sklepach z dodatkami krawieckimi. Ma grubość około 1.5cm. Mozna ją składać w grubsze warstwy układać lużniej lub ściślej. przepikowac na maszynie tworząc "kołderki". Dużo różnych zastosowań. Podobny materiał tylko grubszy można kupić znacznie drożej np. w sklepie Visatona.

Eliminacja modów długiego kanału jest realizowana przez skierowanie cześci ciśnienia głośnika krótszą drogą o 1/3. Mozna to zrobić wstawiąjac wewnątrz dodatkową odgrodę. Prawdopodobnie można też w konstrukcjach 2-głośnikowych umiescić drugi głosnik o 1/3 bliżej wylotu tunelu dla uzyskania tego efektu.

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie własnie taka konstrukcja na głosnikach Tang-Band 1721.

Skomentuj

Czaruję...
                X