Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer arn 5608

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer arn 5608

Witam
    Dostałem ostatnio 2szt nowych głośników arn5608. W związku z tym chciałem zapytać czy nadał by się taki głośnik do małego subwoofera do kompa? I czy posiada może ktoś dane o tym że głośniku?
    Znalazłem w sieci jedynie to http://www.buyland.fr/store/product_...oducts_id=1129
    Lecz nie wiem czy te dane są zgodne ze stanem faktycznym i niestety nie ma tam podanego parametru qes.

Jak myślicie, da się coś ciekawego z tego głośnika wykombinować?

mari@n, jak za darmo to można kombinować może nawet można by się pokusić o izobaric... Wtedy drastycznie spada nam wielkość obudowy, a zrozumiałem że ma być mały...

Zamieszczone przez mari@n
    niestety nie ma tam podanego parametru qes.
    http://www.repromania.net/tesla/tesl...e-arn-5608.php

Skomentuj

melisław, w danych które ty podałeś jest parametr Qes, ale cała reszta jest inna od tych które ja znalazłem i teraz ciężko wyczuć które są prawdziwe. no ale nic zrobie symulacje w WinISD na tych twoich danych i zobaczymy jak to będzie wyglądało.

Skomentuj

Dane, które przytoczył melisław, to chyba pomiary rzeczywistych parametrów głośnika (wykonane, z tego co widać, przez jakiegoś DIY'owca imieniem Martinekk) więc ja bym przyjął te właśnie parametry a nie takie z karty katalogowej. Do podstawowej symulacji potrzebne Ci są FS, Qts i Vas, parametr Qes w tym przypadku nie jest Ci raczej do niczego potrzebny.

I jeszcze jedna rada, nie sugeruj się tym, co Ci winISD pokaże na samym początku bo pewnie wyjdzie Ci tam jakaś ogromna obudowa. Stosunkowo wysoki Qts sugeruje go do obudowy zamkniętej ale z drugiej strony EBP~73 świadczy o tym, że może się on odnaleźć i w BR. Popróbuj symulować różnej wielkości obudowy i różne strojenia. Symuluj sobie obudowy w przedziale 10-25 litrów, w przypadku BR strojenie 35-45 Hz. W OZ zachowasz dynamikę ale zejście prawdopodobnie będzie marne, spadek - 3dB już w granicach 60Hz i wyżej, dla obudowy BR teoretycznie zejście dużo lepsze ale tracisz na dynamice i może to wszystko buczeć zamiast grać (ciężko tak zestroić BR, żeby nie było dużego podbicia w dole pasma - no może jak dasz dużą obudowę ale wtedy jeszcze bardziej "mułowato" to wygląda niż w przypadku standardowej BR'ki).

Symulowałem w WinISD, na parametrach ze stronki melisław'a.

Skomentuj

Zrobiłem kilka symulacji i w miare ok wyszło 12l strojone na 42Hz tylko mam pewne wątpliwości co do komory na drugi głośnik, ponieważ niewiele można znaleźć w sieci informacji o konstrukcjach typu isobaric. Czy takie coś i taka pojemność będzie ok?

Skomentuj

Zamieszczone przez mari@n
            Zrobiłem kilka symulacji i w miare ok wyszło 12l strojone na 42Hz
            Co rozumiesz przez "w miarę OK"? Pokaż wykres charakterystyki z tej symulacji.

Jeśli nie masz doświadczenia w konstruowaniu obudów głośnikowych i do tego nie posiadasz żadnego systemu pomiarowego to moim zdaniem porwałeś się trochę z motyką na słońce. Obudowa Band Pass jest dosyć trudna do zaprojektowania i mocno nieprzewidywalna w swoim działaniu - za dużo zmiennych wpływających na pracę układu na raz. Zmiana objętości jednej komory ciągnie za sobą zmianę pracy tej drugiej, do tego wszystkiego dochodzi jeszcze strojenie BR... W tym przypadku nie wróży to nic dobrego. Z samych symulacji w WinISD niewiele wynika - zwłaszcza w przypadku tego typu obudowy. Nie wiem czy znajdzie się ktoś, kto "oceni poprawność" rozwiązania, jakie przyjąłeś.

Poza tym widzę tutaj kolejny "problem". Zastosowałeś głośniki w układzie isobaric - owszem, ma to swoje wymierne korzyści ale pamiętaj również, że taki układ zmniejsza Ci efektywność głośników. Do tego dochodzi jeszcze obudowa BP, która sama jeszcze bardziej tą efektywność pomniejsza - tunel BR generalnie promieniuje mniej efektywnie niż podaje nam parametr SPL. Zestawiając to z marnym SPL'em Twojego ARN'a - wnioski wyciągnij sam. Żeby to grało w miarę sensownie musiałbyś to mocno zasilić - a tutaj znowu nie puszcza Cię wytrzymałość głośnika...
            Moim zdaniem nieco przekombinowany pomysł.

Skomentuj

mari@n, ale to jest obudowa band pass. Nie pchaj się w to! Zlikwiduj tą komorę 8l i bedzie ok.

Tylko 12 litrów to za dużo. Ja bym tego głośnika nie pchał do większej obudowy niż 10-11litrów czyli przy isobaricu to wychodzi 5-5.5litra. No i pamiętaj że jeden z głośników w tym układzie musi być w przeciwfazie do drugiego.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                z motyką na słońce
                :smile: i tu trafiłeś w sedno sprawy, ze względu na przede wszystkim brak odpowiedniej wiedzy i umiejętności, i pośrednio układu pomiarowego, odpuszczę to sobie i pójdę w kierunku zwykłego subwoofera b-r a dokładniej dwóch jako uzupełnienie do GDN 14 SCX + GDWK PJ i zobaczymy co z tego wyjdzie

wrzucę jeszcze dla formalności symulacje isobaric w WinISD

Skomentuj

Dziwna ci ta symulacja wyszła. A masz ustawione że to ma być isobaric?

Skomentuj

Głośniki są już w obudowach, podpięte pod uniampa grają naprawdę fajnie. Co myślicie aby zasilić je tda1554q 2x22w?

Skomentuj

Pomysły to Ty masz niezłe... Żeby zasilać TDA1554Q już lepsze było by TDA7294. A uni to się marnuje w takim czymś, lepiej podpioł byś pod niego jakieś fajnie głośniki.
                      Także pomysł z TDA1554Q nie jest zbyt rozsądny. Skoro Uni ma moć kilka razy większą niż te TDA.

Skomentuj

Uniamp gra normalnie z GDN 14 SCX + GDWK PJ tutaj podpięty tylko dla sprawdzenia, pomyślałem o 1554q bo jeśli ma 22w a głośniki 15w, to chyba powinien sobie z nimi dać radę.

Skomentuj

Jak chcesz to możesz sobie eksperymentować z tym TDA1554Q

Skomentuj

Czaruję...
                          X