Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja "3 drogi na stx"[zmiana kopółki]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja "3 drogi na stx"[zmiana kopółki]

Nie do konca mialem pomysl gdzie wrzucic ten temat, ten dzial chyba jest najodpowiedniejszy.
    Chciałbym poprawić brzmienie moich kolumn w kwestii gornego pasma. Chciałbym wymienic kopółke. Najlepsza do tego celu bedzie chyba GDWK-10-250-8-AWX. Pytanie jest proste: co zmienić w zwrotce i czy jest to taka prosta do stwierdzenia sprawa? Jeżeli nie ma to sensu bez pomiarów i tylko sie pogorszy przy ewentualnym kombinowaniu prosze moderatora o usunięcie tego tematu

http://stx.pl/zwrotnica-fx-200.html

Skomentuj

problem w tym ze to zupelnie inna zwrotka w pelnym zakresie niz ta w w projekcie "3drog". Musialbym zatem wymienic wszystko, koszt wzroslby do prawie 400zł(przy zalozeniu ze nie kupuje gotowej zwrotnicy tylko elementy i skladam sam). Chodzi mi o troche bardziej budzeowe rozwiazanie.
      No chyba ze ktos odkupilby ode mnie stare zwrotnice, w co raczej watpie.
      Chodzi mi o to czy da sie to rozwiazac w taki sposob ze kupuje kopolki + kilka elementy zwrotki kore przy takiej modyfikacji wymagaja wymiany lub dołożenia. wtedy kosztowaloby to pare zł a nie 300;p

Skomentuj

Najlepsze rozwiazanie: Sprzedac stare zwrotnice ( troche to moze potrwac ) i potem zamowic elementy do nowej zwrotnicy.
        Inne rozwiazanie: Kupic AWX'y , podlaczyc i modlic sie, zeby wspolgralo :razz: Z tego co czytalem, to nawet w najgorszym przypadku ( kaszany fazowej w podziale ) to AWX i tak bedzie lepiej gral :) Mozna ewentualnie kupic kilka rezystorow oraz jedna mniejsza cewke i bawic sie na sluch.

Skomentuj

Niekoniecznie trzeba wszystko wywalać. Zmiana głosnika wysoko tonowego to zmienisz tylko jego filtr. Należałoby zrobić pomiar żeby spasować fazowo nowy głośnik z filtrem do reszty.

Jeżeli nie uda ci zię zrobic pomiaru to po prostu zrób podmianke 1:1 i licz na odrobine szczęscia ze się mocno nie popsuło

Skomentuj

Widze zatem że rada taka zeby po prostu, na poczatek przynajmniej, wymienic na pale przetwornik i zobaczyc(posluchac raczej) co bedzie;] Tylko niestety, przy moim braku osłuchania to jestem w stanie jedynie wychwycic tylko tyle czy w wysokim pasmie jest za glosno, za cicho oraz czy sa szczególowe(tu wchodzi w gre tylko porownanie ze stara pj-ka).

Ale jesli juz to własnie myslalem tak jak pisze Yoshi, czyli ze tu modyfikujemy tylko filtr glosnika wysokotonowego. Ewentualnie sredniaka tez troche bo w koncu ich charakterystyki sie czesciowo nakladaja.

Skomentuj

Czaruję...
            X