Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy warto kupić nagłośnienie za 2500-3000zl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy warto kupić nagłośnienie za 2500-3000zl

Witam.

Kasy mam na tyle, żeby w końcu kupić nagłośnienie. Od jednego zespołu mam możliwość kupienia ich starych kolumn (jeszcze ich nie słuchałem). Wszystko widać na zdjęciach. Konstrukcja podobno oryginalna kupiona we sklepie na głośnikach Eminence, ale nijak nie moge znaleśc czegokolwiek w necie na ten temat. Może ktoś z forumowiczów wie co to za zestaw??

Górki to dwa piętnastocalowe niskotonowce (prawdopodobnie Delta 15 bo dodatkowo dają 2 zapasowe głośniki) + Driver + zwrotnica jak na zdjęciu (podobno 600W jedna górka). Doły to suby na 18' głośniku, podobno doły 1200W każdy. Zwrotnice tylko na górkach. Górki nie mają możliwości postawienia na statyw (duże są).

Czy ktoś wie co to za zestaw? I czy za taką cenę to warto? Bo ja się napaliłem przyznam szczerze. Jeszce na odsłuchy mogę pojechać, ale najpierw chciałbym się wstępnie przekonać, czy warto.

Niewiem czy nie pomyle sie mowiac ze glosniki w tych kolumnach sa wymieniane,pewnie poprzednio byly inne. Jesli na gorkach sa delty to chyba jakies stare ale nawet to i tak bedzie dobrze gralo. Ale prawde mowiac za taka kase to dobra opcja bo otrzymujesz duzo mocy a i pewnie dynamika tam jest b.duza wkoncu 2x15 + 18 w odwrotce to plenery obskoczysz tym. Ja bym bral potem zawsze mozesz zmienic glosniki ale narazie niewidze takiej potrzeby.

Skomentuj

No dynamika może i duża, ale brzmienie za przeproszeniem z d...py. Obleciałem sporo takich "systemów na eminence" i jeszcze żaden nie grał przyzwoicie, to już po delikatnej korekcji gdn 30-400+D220 zagrał lepiej niż te wszystkie paczki. W dodatku dół jest na 99% na kilomaxie (albo ktoś zawyżył moc) który to jest głośnikiem nadającym się na popielniczkę.

Skomentuj

Wiecie. Ostatnio grały "mały plener" że tak powiem. Teraz proszę się nie śmiać :2x Unitra ELTRA ZG50 (powiem szczerze jak na tak małe kolumienki, to skuteczność jest imponująca, ale dołu brakowało)...... Czy coś jeszcze mam dodawać w kwestii nagłośnienia??
        Więc chyba przy cenie 2500 nie jest chyba źle?

Skomentuj

Jesli niemasz duuzej wiedzy na temat elektroakustyki tak jak i czasu a niechcesz budowac samemu to jednak warto. Na te cene to zagra poprawnie choc bez rewelacji,ale moze tylko zwrotnica do modyfikacji,driver albo glosniki w dolach i bedzie dobrze tak jak ty chcesz....a moze akurat podepniesz to pod idealny dla nich wzmacniacz(cze) i zagada wysmienicie. Zycze ci by tak bylo.

Skomentuj

Mam t.amp'a 2400 ale musiałbym jeszcze coś dla górek dokupić. Tego co mam to myślę,że idealnie by był na doły.Na góry na wzmaka dozbieram, bo teraz jakieś źródło dochodu jest.

To może zadam pytanie w ten sposób-czy za te 2500 dostanę coś, co zagra lepiej (a czego nie będę musiał sam składać, bo nie mam czasu i potrzebnych umiejętności)?? Pamiętam,ze w poprzednim składzie to mieliśmy kolumny TAPCO (też o nie pytałem na tym forum). Kosztowały 2500, miały 2 15" i do tego jakiś driver, ale w ogóle mnie nie zachwyciły od pierwszego odsłuchu w domu. Na szczęście nie musiałem się do nich przyzwyczajać :)

Skomentuj

Delty to głośniki lepiej grające (jakościowo) od GDN-38-550 STX-a ale gorzej od Celestiona truvoxa,takie porównanie.

Co do całego systemu: żeby to dobrze grało musiał byś mieć procesor na te suby bo są to odwrotki (z braku laku można by bez niego grać,jednak będzie słychać kłopoty z fazą). Nadstawki na bank dźwiękiem Cię nie zachwycą,mamy takie kolumny na deltach i d800 i grają kiepsko (moim zdaniem)... jednak powera mają.

Ogólnie: jeśli nie masz innej opcji to bierz,ale Ja bym tego nie kupił za tą cenę,wolał bym sam sobie zrobić kolumny na 1x15" np. na głośniku B&C lub 18sound + selenium d220 które by zmiotły te kolumny.

Skomentuj

Albo kupić od stx paczki na 2x12 za 1500, i za drugie tyle jakieś doły wyrwać na allegro. Byle nie tubowe bo to w 99% wypadków kaszan jest.

Skomentuj

Hmm. No to mój zapał już został ostudzony. Przewaga opinii negatywnych. Dobrze,że od razu nie poleciałem i ich nie kupiłem.
                  Fakt pozostaje faktem, że coś kupić muszę. Teraz tylko mam dylemat co za te 2500zł kupić (aha-w przyszłości będzie kolejna kasa, więc zestaw będzie rozbudowywany).

Tak jak pisałem narazie na statywach stoją ZG50 (GD30/50 + 2 GDWT 9/70). Gra to w miarę głośno z tym, że dołu wybitnie brakuje i chyba coś w jednej kolumnie nawalają gwizdki, bo jak gwiżdżę do mikrofonu, to w jednej bardzo nieprzyjemny pisk słychać, a w drugiej poprawnie to gra. Poza tym jednym mankamentem na razie jest dobrze. Są plany dorobienia zwrotnicy do tego takiej jak na elektrodzie kiedyś znalazłem, bo na arzie jest tylko kondensator 2,2u na gwizdki. http://obrazki.elektroda.net/78_1213007294.jpg

Prosiłbym o rade jak teraz spożytkować budżet 2500 do 3000 zł. Czy nadstawki lepsze, czy najpierw dokupić jeden lub dwa doły. Albo może wolno-stojące z dwoma 15" głośnikami. Zależy mi na tym, żeby to miało moc, bo jednak raczej gramy na wolnym powietrzu, chodź w salach też jesteśmy.

Na razie napędzam te ZG50 swoim Pioneer'em (bardzo dobrze sobie z nimi radzi, 2*60W@8R). W racku siedzi jeszcze t.amp2400 ale narazie za bardzo nie ma co napędzać. Crossovera na razie brak.

P.s.
                  Ostatnio tymczasowo zastosowałem jako bas moją skrzynię basową z samochodu na STX AA napędzana t.ampem. Rewelki nie było, ale nareszcie gitara basowa jakoś zabrzmiała. Jak widzicie-trzeba coś kupić bo tak dalej się nie da.

P.s.2
                  Odwrotki problem z fazą? Procesor?Swego czasu bardzo dużo takich kolumienek widziałem wiec myślałem, że to dobra konstrukcja.

Skomentuj

Zamieszczone przez djsmol
                    Odwrotki problem z fazą? Procesor?Swego czasu bardzo dużo takich kolumienek widziałem wiec myślałem, że to dobra konstrukcja.
                    No w latach 90 to może było popularne, ale czasy się zmieniają. Jeżeli grasz na takim sprzęcie jak mówisz to spokojnie możesz brać cały set od stxa:

http://www.stx.pl/pa-1000-8-lr.html x2

http://www.stx.pl/pa-1000-4-fr.html x2

Z czasem dokupisz po jeszcze jednym dole na stronę i będziesz miał już całkiem przyzwoity system. Napewno lepszy niż te wynalazki.

Skomentuj

STX? Niedawno (parę miesięcy temu) pamiętam nagonkę na STX'a, że to wcale nie tak dobra firma, zę wszyscy tylko STX polecają, a są inne lepsze firmy.
                      Dwie rzeczy mi nie pasują: 12 calowe głośniki (15 chyba byłyby lepsze), woofer 800W@8R, a mój t.amp ma 600W@8R i 1200W@4R, wiec chyba nie do końca dobrze by napędził te doły.

P.s.
                      Musze dokonać dokłądniejszych pomiarów tego t.ampa, bo była taka sytuacja, że zaświeciła się kontrolka CLIP, co by sugerowało przekroczenie 600W na 8ohmach, a STX-AA jakoś nie wypruwał flaków a ma 350 (niestety nie było crossovera, więc całe pasmo na niego szło, a że wokal mam zawsze z przodu względem muzy). Chyba, że ten wzmacniacz tak dobrze go kontroluje. Zapuszczę 50Hz sprawdzę jakie napięcie daje na wyjściu.

Skomentuj

STX? Niedawno (parę miesięcy temu) pamiętam nagonkę na STX'a, że to wcale nie tak dobra firma, zę wszyscy tylko STX polecają, a są inne lepsze firmy.
                        No pewnie że są,ale za tą cenę nic lepszego nie kupisz,chyba że same nadstawki (chociaż też wątpię żebyś za 1500zł dostał jakieś dobre nadstawki).

Dwie rzeczy mi nie pasują: 12 calowe głośniki (15 chyba byłyby lepsze), woofer 800W@8R, a mój t.amp ma 600W@8R i 1200W@4R, wiec chyba nie do końca dobrze by napędził te doły.
                        No trochę słaby,choć i tak zagra. mógłbyś zostawić go na nadstawki a dokupić mocniejszą końcówkę na doły.

P.s.
                        Musze dokonać dokłądniejszych pomiarów tego t.ampa, bo była taka sytuacja, że zaświeciła się kontrolka CLIP, co by sugerowało przekroczenie 600W na 8ohmach, a STX-AA jakoś nie wypruwał flaków a ma 350 (niestety nie było crossovera, więc całe pasmo na niego szło, a że wokal mam zawsze z przodu względem muzy). Chyba, że ten wzmacniacz tak dobrze go kontroluje. Zapuszczę 50Hz sprawdzę jakie napięcie daje na wyjściu.
                        Nie poszło na niego 600W,zapewniam Cię,a to że clipy się zapaliły to może oznaczać też przester. Nie porównuj głośnika samochodowego z głośnikami estradowymi bo to zupełnie inna bajka,to że ma ileś tam wat nie oznacza że gra głośno.

Skomentuj

Znowu nie ma co przesadzać z mocą, to tylko stx i katowanie tych dołów mocą rzędu 800-1000 wat może być niezbyt rozsądne.

Skomentuj

Hmm, a LDM nie da się wyrwać w podobnej cenie :>?

Skomentuj

Ldm w tej cenie to syf :)

Skomentuj

Najpierw to sie kolego zastanow czego oczekujesz. Dziwi mnei ze tylu fachowcow a zaden nie zapytal o te podstawy tylko kazdy wciska co mial i uwaza ze to jest najlepsze.

A sprawa jest prosta:

Glosniki 15cali daja mozliwosc osiagniecia bardzo duzej glosnosci bo maja i duza efektywnosc i duza moc. Jednak ich wada jest kiepskie przetwarzanie srodka pasma i jak ktos ma dobrego wokaliste to takimi 15-nastkami zabije jego glos. Dlatego stosuje sie zcesto nadstawki na 12calach choc maja one nizsza efektywnosc i mniejsza moc ale za to lepiej brzmia.

Kolejna sprawa to dwa glosniki (2x12 czy 2x15cali) Dwa glosniki w kolumnie czynia kolumny dalekodystansowymi ze wzgledu na moc i efektywnosc co najwazniejsze ale i ze wzgledu na beznadziejne charakterystyki katowe, szczegolnie w pionie. Takich kolumn nie da sie sluchac z bliska bo kazda zmiana polozenia to inny dzwiek.

Zestaw suby 18cali plus nadstawki 2x15cali to najmocniejszy z zesatwow jaki mozna zlozyc, Pozniej jest juz tylko mnozenie glosnikow. Jest to zestaw na glosne granie nie koniecznie jakosciowe. Na plener tak mocny zestaw musi byc na wesela lepiej dac kaliber mniejszy a w szczegolnosci nadstawki 12cali zeby byl zadawalajacy wokal.

Generalnie za takie pieniadze to sie oplaca, eminence to bardzo pozadna firma. Glosniki potrafia grac latami i maja bardzo dobra efektywnosc i dobry stosunek jakosci do ceny. Podobnie jest w celestionem a reszta firm to wynalazki. O B&C wogule bym zapomnial, to dobra firma ale placenie 700zl za glosnik 12cali to juz duza przesada. Selenium to nic specjalnego choc maja tanie drivery dlatego sporo amatorow na nich sklada kolumny. Beyma to dziwna firma, robi na niej glosniki tylko ten kto ma dobre ceny. Zdazaja sie dosc czesto nieslychane wpadki techniczne. Generalnie to firmy produkuja kolumny estradowe na takich glosnikach na jakie maja dobre ceny u producenta. Glownie jest to celestion bo kazdy moze od nich kupic glosniki. Beymy czy Eminence, B&C itd trzeba kupowac od lokalnych przedstawicieli dlatego jest to nieoplacalne.

STX sam robi niskotonowce, na pewno jeszcze nie doscigaja one efektywnoscia czolowce a jakos wyjdzie dopiero za wiele lat. Wysokotonowce sa zamawiane z daleka i na razie maja dobra opinnie. Najwiekszy plus STX-a to bezkonkurencyjna cena, bo maja bardzo male marze. Celestion 15cali kosztuje w zakupie ok 115zl a jest sprzedawany po 350zl w detalu, bo taki to rynek.

Skomentuj

Irek, słyszałeś kiedyś B&C czy tak o tylko gadasz?

[ Dodano: 2010-09-12, 14:21 ]
                                  Aha dodam jeszcze że rasowe 12-stki B&C są już za 500 a nie 700 złotych a tanie modele można dostać już za nieco ponad 3 stówki. I jakiekolwiek porównywanie B&C do eminence nie ma sensu bo to inna klasa głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                    Najpierw to sie kolego zastanow czego oczekujesz....
                                    Generalnie za takie pieniądze to sie opłaca, eminence to bardzo porządna firma. Glosniki potrafia grac latami i maja bardzo dobra efektywnosc i dobry stosunek jakosci do ceny....
                                    No niestety na razie nie stać mnie na EV Tour-X (w drugim zespole jeszcze gram, i tam juz kolega się nie cacka, albo duży zestaw Tour-X albo aktywny HK będzie). Nawet nie chciałbym takiego zestawu, bo aż tyle (ilościowo) tego grania nie będzie. Ale ZG50 to duuuuużo za mało.
                                    Chyba pojadę jeszcze posłuchać tych Eminence.
                                    Chyba, że ktoś poleci same "nadstawki" w cenie do 3000zł które napędzę t.ampem (2*600@8R, 2*1200W@4R), i jakościowo przeskoczą te Eminence i będa dysponowały jakimś zejściem, a subem będę się martwił najwyżej później. I niech to nie będą STX ani JBL (bo nie lubię JBL'a). Jak nie ma to nic - posłucham i najprawdopodobniej kupie te Eminence i dokupię drugiego wzmaka i jakiś crossover, choćby najtańszego Behringera.

Skomentuj

A myślisz że z tych eminence bedzie zejście? Ino łomot.

Skomentuj

No chyba po coś tam są te doły co nie?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X