Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co wybrać - co lepsze??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co wybrać - co lepsze??

Witam Wszystkich Forumowiczów!

Mam zamiar zbudować sobie głośniki do pokoju czyli jakieś 12m^2 i tu mam prośbę do Was: W co lepiej zainwestować i jakie rozwiązanie jest lepsze, kolumny dwudrożne + subwofer czy kolumny trójdrożne??

Przeglądnąłem dużo Waszych projektów, są naprawdę niesamowite, i zgłupiałem a napędzane będzie bardzo dobrze znanym wzmacniaczem UniAmp projektu Irka.

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi!
    Pozdrawiam!

Powiedz jeszcze najwazniejsza kwestie czyli ile masz do wydania :)

Skomentuj

Jeżeli chcesz tą drugą opcje to do suba musisz jakiś wzmacniacz zrobić:) :smile:

Skomentuj

robienie suba w tym przypadku to nieopłacalna rzecz, lepiej dołożyć do lepszych mid-wooferów

18cm woofer powinien cie zadowolić

Skomentuj

To wszystko zależy od tego co kolega chce zrobić...

Skomentuj

No i trzeba brać pod uwagę Uniampa... użytkownicy piszą że ma mało basu. Ja nie słyszałem więc nie wiem,ale wiem jedno,woofer 6/5" spokojnie Cię zadowoli w 12mk,sam taki pokój posiadam.

Skomentuj

Dziekuję za odpowiedzi :) już troszkę wyjaśniam.
              Po pierwsze kwestia pieniędzy jest bardzo skomplikowana, oczywiście odgrywa tu bardzo dużą rolę, jeżeli natomiast będę miał propozycję zestawu który troszkę kosztuje będę zmuszony uzbierać więcej pieniędzy a co za tym idzie budowa troszkę się wydłuży :(

Ogólnie to planowałem zbudować subwoofer na kostce TDA7294 bądź jej mostku i dlatego rozważałem budowe kolumn dwudrożnych, natomiast widziałem kilka bardzo fajnych konstrukcji trójdrożnych ale nie mam pojęcia jaki bass można na takim zestawie uzyskać :) dlatego proszę Was o pomoc :)

Moim podstawowym założeniem jest aby ładnie nagłośnić pokój i nie wydać na to zbyt mnóstwo pieniędzy :)

Pozdrawiam!

Skomentuj

To ja proponuje to http://stx.pl/fx-300.html
                Lub tańsza opcje http://stx.pl/mx-140.html
                Moze ci się coś spodoba.

Skomentuj

Chyba że coś innego się podba koledze ns stronie stxa :smile:

Skomentuj

Chester a ty tego Uniampa masz czy też dopiero będziesz miał?

Bo tu chodzi o to że:
                    Jak już go masz to ja Ci podpowiadam byś szedł droga - "bez suba" czyli stereo....
                    Bo w przeciwnym przypadku jesteś narażony na dodatkowe koszty związane z subem a poza tym szkoda uniampa (który to mając duży zapas mocy) - zwyczajnie się by marnował na odciętych monitorach, Rozumiesz....

A jeśli UNI masz dopiero zamiar zbudować, a wybór padł by na 2.1 to analogicznie do w/w

Dlatego myślę że najtaniej będzie pujść drogą STEREO... albo patrząc na to z innej strony to być może zaoszczędził byś trochę $ na lepsze przetworniki.... (Seas ?)

Skomentuj

Uniampa już mqam tylko obudowy potrzebuję :)

[ Dodano: 2010-09-13, 19:59 ]
                      Ale właśnie byłem skłonny zrobić do zestawu subwoofer poniewaz jak kolega marian wspomniał że podobno ta końcówka daje mało basu.

Skomentuj

Podobno... , ja nie słyszałem i marian też nie więc nie wiemy (może ten ktoś kto tak twierdzi ma ciągoty na przytłaczający resztę pasma albo co gorsza jego samego - bas
                        wiesz rożnie to bywa... )

PS jak byś nie zrozumiał o co mi chodzi to - chodzi mi o to że ty masz UNI więc przecież wiesz o tym najlepiej; czy ma mało, czy odpowiednio, czy ile ? :smile:

Skomentuj

Chester11-86, więc rób zestaw 2.1 :)
                          A dokładniej składaj jakieś kolumienki do tego uniampa i już możesz słuchać na tym muzyki. A potem kombinuj ze wzmakiem do suba i samym subem, ale to już po monitorkach :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Chester11-86
                            podobno ta końcówka daje mało basu.
                            To sa jakies brednie. Wzmacnaicz to wzmacnaicz, mało basu to moga miec kolumny.

Skomentuj

To jednak postanowiłem zdbudować zestaw 2.1, bardzo możliwe że na tym nie zaprzestane i kolejną konstrukcją będą kolumny trójdrożne.

To teraz nic innego mi nie pozostało jak przestudiować mnóstwo postów o głośnikach :) Z tego co zdążyłem się dowiedzieć to większośc osób chwali Tonsile, i chyba im się przyjże bliżej.

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy jest sens zbudować kolumny podłogowe które posiadają dwa głośniki średniotonowe i jeden wysokotonowy??

Pozdrawiam!

Skomentuj

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy jest sens zbudować kolumny podłogowe które posiadają dwa głośniki średniotonowe i jeden wysokotonowy??
                                Nie ma sensu. Ma natomiast sens stosowanie 2głośników nisko-średniotonowych i jednego wysokiego pod warunkiem że te 2niskośredniaki będą bardziej opłacalne niż jeden inny głośnik (dwukrotnie płacisz za midwoofera na kolumnę). Lepiej chyba zasotosować jeden lepszej klasy :wink: Dobra 18tka wystarczy Ci w 12m^2. Jeśli chcesz robić 2.1 to zrób coś na 13-15cm midwooferze, będzie to zgrabniejsze i do tego sub na głośniku 20-25cm (albo 17SW STXA w małej obudowie z membraną bierną).

Skomentuj

Witam!

Mam pytanie odnośnie głośńików:

Kolumny do tego wzmacniacza mają być dla dziewczyny która słucha wszystko co zagra radio eska :P Zdecydowałem się na kolumny dwudrożne ale niestety nie mogę dobrać głosników :( jak zdecyduje się na jakimś to w następnym poście pisze że są lepszą z minimalną dopłatą i tak w nieskończoność. Jedni chwalą tesle inni tonsila.

Zwracam się do Was z prośbą czy moglibyście mi podać jakieś zestawy głośników wysoko- oraz średniotonowych?? Co najlepiej ze sobą pasuje?

Czy taki stx to zły głośnik?? :
                                  http://www.nowyelektronik.pl/searchs...=74896&Głośnik GDM-14/150/8 SCX STX&nadkat=Głośniki&kat=GŁOŚNIKI&nazwa=STX Średniotonowe GDM

Z góry dziękuje za odpowiedź!
                                  Pozdrawiam!

Skomentuj

tak bo jest to glosnik sredniotonowy gdM a Ty potrzebujesz GDM. na stronie producenta wszystko znajdziesz. www.stx.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                      tak bo jest to glosnik sredniotonowy gdM a Ty potrzebujesz GDM. na stronie producenta wszystko znajdziesz. www.stx.pl
                                      No właśnie chciałem zbudować na głośnikach średniotonowych i wysokotonowych dwie kolumny i myślałem że taki mogę użyć ale twierdzisz że on się nie nadaję, a mógłbyś coś zaproponować ?? :)

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18677

Skomentuj

Czaruję...
                                        X