Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co wybrać - co lepsze??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No widzisz kolego Ty mi proponujesz STX'y a ja czytałem różne opinie i nawet niektórzy się wypowiadają że te głośniki nawet nie grają :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Chester11-86
      No właśnie chciałem zbudować na głośnikach średniotonowych i wysokotonowych dwie kolumny i myślałem że taki mogę użyć
      Ty potrzebujesz całe pasmo akustyczne, więc potrzebujesz albo głośnika który gra szerokopasmowo, albo jeśli to konstrukcja dwudrożna to jeden głośnik gra od basu aż po średnie tony a tam gdzie ten głośnik przestaje już grać zaczyna grać głośnik wysokotonowy. I w ten sposób masz pokryte całe pasmo akustyczne ( bez najnizszego basu do którego potrzeba juz duzo większych głośników i który nie jest tak bardzo potrzebny do słuchania muzyki) gdybyś zrobił kolumny na głośniku średniotonowym i wysokotonowym nie miał byś odtworzonej tej części basowej która jest bardzo ważna. Generalnie grało by to nieciekawie, głośniki średniotonowe stosuje się w konstrukcjach 3-drożnych w których używa się głośników niskotonowych które są na tyle duże że nie przetwarzają już średnich tonów, więc potrzeba jakiegoś głośnika który wypełni dziurę w paśmie między głośnikiem niskotonowym a wysokotonowym.

Mam nadzieje że wytłumaczyłem to w miarę zrozumiale, starałem się jak najprostszym językiem :)

Skomentuj

Chester11-86 jak sie zdecydujesz ile masz do wydania to bedziemy co innego proponowac. Powiedz jeszcze co do tej pory sluchales w ogole ?

Skomentuj

No to zrozumiałem :) Więc w niczym to nie będzie przeszkadzać jeśli w przyszłości do zestawu dołączę aktywny subwoofer??

Pytasz co słuchałem, nie będę tu nic wymyślał, ponieważ nie mam żadnego doświadczenia najlepiej jak się oprzemy na tym że zaczynam od "zera".

Kwotę jaką mógłbym na to przeznaczyć w granicach 300-400 zł. Mam nadzieję że jest to wystarczająca kwota na dwie kolumny dwudrożne wraz z zwrotnicami a także mocy takiej gdzie wzmacniacz UniAmp to pociągnie.

Jest też takie "ale" że nie mogą być to wiszące monitorki ponieważ nie ma gdzie to przykręcić. Czyli projekt musiałby zawierać kolumny podłogowe o odpowiedniej wysokości bądź małe monitory ale głosniki skierowane pod odpowiednim kątem w góre.

Skomentuj

Więc w niczym to nie będzie przeszkadzać jeśli w przyszłości do zestawu dołączę aktywny subwoofer??
            Nie, bo i tak musisz stworzyć wzmacniacz do suba. W 300-400zł zmieścisz się na pewno za projekt który podałem, nawet z subem, tyle że bez napędu do niego.

Skomentuj

małe monitory ale głosniki skierowane pod odpowiednim kątem w góre.
              To zły pomysł... Możesz zrobić kolumny 2-drożne podłogowe gdzie część kolumny będzie nie wykorzystana i odgrodzona od głośników a bedzie robiła tylko za wypełnienie miejsca, albo robisz normalne monitorki i do tego jakieś stojaki do każdego, generalnie co kto lubi :)

Skomentuj

Czaruję...
              X