Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Basreflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Basreflex

Witam,

symuluję w różnych programach subwofer z głośnikiem STX GDN 30-500-4-AP i przy średnicy 100 mm wychodzą mi duże długosci tunelu. Proszę o informację, czy sztuka projektowania portu dopuszcza załamanie go pod kątem prostym za pomocą kolanka aby zmieścił się w obudowie, tak, jak to robi się z portami szczelinowymi? Dużo szukalem zrealizowanych projektów na tym głośniku i tak naprawdę znalazłem chyba dwa. Jeśli macie coś godnego polecenia, to proszę o wskazówki.
    W moim przypadku nie mam zamiaru wywoływać trzęsienia ziemi. Głośnik bedzie zasilany wzmacniaczem max 100 W i zależy mi na kompromisie między zejściem a szybkością z większym naciskiem na szybkość. Zasadniczo słucham szerokiego spektrum muzyki, no może oprócz skrajnosci tj. jazzu i techno.
    Będę bardzo wdzięczny za sugestie bo mam bardzo wiele pytań wynikających z analizy symulacji w której nie jestem biegły z uwagi na brak doswiadczenia. Tak, wiem, że najlepiej posłuchać, poeksperymentować i wybrać to, co mi najlepiej odpowiada. Z drugiej strony jest tu tylu ludzi znajacych się na rzeczy, że mogę spokojnie zaufać Waszym sugestiom.

Pozdrawiam,
    nałogowy czytelnik,
    Jacek Zieliński

mozna go lamac pod kazdym kontem tak ci tylko bedzie pasowac. Nawet dls zrobil taka rure, ktora wyglada jak rura od odkurzecza. Jest gietka i ma regulowana dlugosc miedzy 20cm a chyba 1m. Ale niestety jest droga. Kosztuje 150zl. Zazwyczaj nie stosuje sie takicg dlugich portow. Mozna zwiekszyc wielkosc skrzyni. Ja mialem ten glosnik w 45L i br 10x20. Gral bardzo ladnie i byl bardzo szybki.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Bardzo dziękuję za informację, tak się składa, że mam taką skrzynkę. Myślisz, że dwie rury o średnicy 75 mm odpowiednio dostrojone będą mialy wystarczajace pole przekroju do tego głośnika z mocą ogranicziną do 100 W. Napisałeś, że miałeś, nie spelnił Twych oczekiwań ?

Pozdrawiam,
      Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński
        STX GDN 30-500-4-AP i przy średnicy 100 mm wychodzą mi duże długosci tunelu
        A jak duża paczuszka do niego :> bo w przypadku 50 litrów to rurka BR 10cm powinna się zmieścić w skrzynce :) chyba ze takie wymiary skrzynki ze nie wejdzie.... wtedy kolanko, lub dwa mniejsze bRki :)

Skomentuj

Z moic symulacji wynika, że producent chyba trochę przesadził z sugerowaną na stronie objetością 65 l. Czy wegług Was wynikalo to tylko z chęci uzyskaia możliwie niskiej częstotliwości i usprawiedliwia to duże wartości Group Delay ? Mój problem polega na tym, że nigdy nie miałem suba. Jakieś 20 lat temu (tak, mam 40 na karku) razem z ojcem zrobiłem zestawy na tonsiloskich GDN 20/40 + GDWK 9/80, resztę życia słuchalem muzyki z Altusów i nie mam punktu odniesienia do tego głośnika. Bez obudowy, z niewielką mocą gra GIGANTYCZNIE. Nie chcę go zmarnować w źle dobranej skrzynce.

Jacek Zieliński

Skomentuj

Jacek Zieliński, miałem bo kupiłem go dla kogoś, wygrzałem, posłuchałem tydzień, napisałem opinie i wysłałem.
            Sprawdź dobrze jaka długość wychodzi przy mniejszej średnicy br, żeby się nie okazało, że są dwa jeszcze dłuższe niż jeden 10mm
            A na jaką częstotliwość stroisz?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czołem,

tak naprawdę jeszcze się nie zdecydowałem. Producent proponuje 30 Hz przy 65 l. Trochę duża obudowa. BassBox proponuje 27 Hz przy 46 l . Tylko, że F3 ok 40 Hz. Trochę cienko jak na taki potężny głośnik. WinISD proponuje 34 Hz i 56 l. Może tak ?
              Dlatego szukam kogoś, kto zna się na rzeczy, miał ten głośnik i coś na nim realnie zbudował. Nie mam pojęcia czy jest sens walczyć o każdy HZ F3 kosztem Group Delay. U mnie narazie czysta teoria.
              Jak długo taki głośnik ma się układać zanim zacznie grać już niezmiennie ?

Pozdrawiam,
              Jacek Zieliński

Skomentuj

Jacek Zieliński, pamiętaj, że to jest tylko symulacja a w rzeczywistości jest tak, że BR wyliczony w windisd jest nieco niżej strojony niż to WinISD pokazuje

jeżeli sobie przyjmiesz obudowę np 45l a będziesz używał portu okrągłego to przecież zawsze możesz wydłużyć bądź skrócić

oblicz sobie zadane strojenie w programie symulującym i później zmniejsz lub zwiększ strojenie o 5Hz i zobaczysz czy gra lepiej czy gorzej

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                  pamiętaj, że to jest tylko symulacja
                  Dokłądnie tak jak piszesz. Programy symulacyjne nie proponują tylko pokazują to, czego teoretycznie można się spodziewać gdy wykonasz obudowę jaką sobie sam wymyślisz

Jednak nie zawsze jest tak, że w rzeczywistości wychodzi kilka Hz niżej niż w WinISD - moim zdaniem to trochę większa loteria. WinISD nie potrafi uwzględniać takich parametrów jak zmienna średnica tunelu (a przeważnie takie stosujemy), profilowanie wlotu/wylotu, wytłumienie - jego ilość i rodzaj a wszystkie te parametry wpływają na strojenie. Zastosowanie takich parametrów obudowy i portu (długość i "mniejsza średnica"), jak wprowadzone do programu dadzą Ci więc w konsekwensji inne strojenie - czy niższe czy wyższe tego nie wiem bo nie sprawdzałem tego dokładnie. Aby wstrzelić się w takie strojenie, jakie daje Ci najlepsze efekty w symulacji i tak musisz zmierzyć impedancję głośnika w tej obudowie - inaczej się po prostu nie da bo na słuch strojenia przecież nie określisz. Ale z drugiej strony na słuch określisz co Ci najbardziej odpowiada więc ucho i tak jest tutaj niezbędne

Ja bym wykonał te 65 litrów i później kombinował ze strojeniem portu. Jak nic nie wyjdzie to redukcja wielkości obudowu do pewnie 45 litrów i znowu zabawa ze strojeniem. Nie ma sensu testować obudów o wielkościach co 5 litrów. Zmiana wielkości obudowy o 10% (czy nawet więcej) niewiele zmieni (oczywiście pod warunkiem zachowania strojenia BR). Zmiana strojenia BR +/- 3-5Hz też nie jest tak do końca do wychwycenia (czyli np różnica pomiędzy strojeniem 45-50Hz albo 40-45Hz ale pomiędzy 40 a 50 już jest mocno słyszalna - choć dalej jesteśmy w przedziale 45Hz +/- 5Hz tak więc tutaj uwaga ). I jeszcze jedno, im jesteśmy niżej na osi częstotliwości tym różnice te są łatwiejsze do wychwycenia - 5Hz w dolnym skraju pasma to dla ucha nie to samo co 5Hz w okolicy 100Hz.

Skomentuj

to jest głośnik za 150zł i moim zdaniem nie ma tu co tak bardzo rzeźbić. Strojenie poniżej 30Hz jest bez sensu. Wg mnie powinieneś zestroić go na ok 35-40Hz i zwadzić go w 50-55L i będzie ok. Kolega ma tu rację, zawsze będzie różnica w strojeniu z tym co "zasymulujemy" i z tym musimy się pogodzić. A druga sprawa, że różnica będzie tak mała, że jej pewnie nie usłyszymy. Zrób skrzynię wg tego co piszemy i będziesz zadowolony.
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam,

i właśnie na takie słowa czekałem! Odpalę BassBox, zapodam parametry, uwzględnię objętość głośnika, wzmocnień itp i wyliczę obudowę o podanej objętości. Spodobał mi się ostatnio port szczelinowy i taki mam zamiar zrobić.
                      Po raz kolejny jestescie wspaniali. Nie żebym miał zamiar słodzić, ale stwierdzam fakt.
                      Bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
                      Jacek Zieliński

[ Dodano: 2010-09-13, 23:21 ]
                      Witam,

ostatnia prośba, rzućcie proszę okiem na załącznik w którym znajdują się projekt obudowy z BassBox-a.

Pozdrawiam,
                      Jacek Zieliński

[ Dodano: 2010-09-14, 11:43 ]
                      Witam,

proszę o wskazówki jak poprawnie skonstruować port szczelinowy. Mam wyliczoną jego długość ale mam wątpliwości czysto konstrukcyjne. Załączam rysunek, aby było wiadomo o co mi chodzi. Czy jego długość ma być mierzona:

- po jego osi symetrii
                      - po płaszczyźnie płyt go tworzących
                      - po płaszczyźnie płyt tworzących obudowę.

Zależnie od wariantu daje duże rożnice w długości elemetów, a co za tym idzie w strojeniu samego portu.
                      Proszę rozwiać moje wątpliwości.

Pozdrawiam,
                      Jacek Zieliński
                      Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                      X