Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze przetworników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w doborze przetworników

Witam Wszystkich,

na wstępie jako, że jest to mój pierwszy post, chciałbym się przywitać.

Piszę tego posta z prośbą o pomoc w doborze przetworników do kolumn, które zamierzam zbudować jeszcze w tym roku.
    Na początku trochę o potrzebach jakie mam. Będą nagłaśniać pomieszczenie około 30 m2 w kwadracie. Wzmacniacz to CA 540 lub 640, zależy co uda mi się kupić w dobrej cenie Muzyka jakiej będę słuchał będzie bardzo zróżnicowana od rocka przez hh, rege, elektronike, a kończąc na jakiś przytulanych kawałkach mojej żony :razz: dlatego też niestety musi być bardzo uniwersalna konstrukcja.
    Kolumny raczej podłogowe w konstrukcji 2 lub 2,5 drożnej z br w przedniej ściance. Może jakieś MTM lub TMM. Może inne?
    Budżet niestety ograniczony jak zawsze :neutral: do kwoty w okolicy 500zł na same przetworniki dla 2 kolumn.
    Zastanawiałem się na konstrukcją:
    2xTesla ARN-150-05 + Visaton SC10N - tańsza wersja
    lub
    2xVisaton W170S + Visaton SC10N lub DT94 - droższa wersja

Problem leży jeszcze tylko w tym, że potrzebuje gotowy schemat zwrotnicy ponieważ nie potrafię samemu jej skonstruować.

Proszę o pomoc w doborze konstrukcji oraz może pomyśleć nad innym wzmacniaczem?

Pozdrawiam
    Miisiiek8

Do drugiego zestawu bedzie problem ze znalezieniem gotowego schematu zwrotnicy,od pierwszego zestawu w twoim temacie wiekszosc forumowiczow zaczynala swoja przygode diy,konstrukcja ma Teslach ma duzy minus w postaci przymglonej srednicy,ale za kwote 500zl nie zbydujesz nic innego w ukladzie mtm,w ukladzie 2 droznym masz w czym wybierac wystarczy wejsc w dzial akustyka-gotowe schematy zwrotnic,wiekszosc zaraz napewno podsunie Ci konstrukcje na stxie AWX

Skomentuj

Domyślam się, że będzie problem ze znalezieniem zwrotnicy, bo już trochę przeczesałem net w poszukiwaniu, dlatego też napisałem posta
      W przypadku MTM na Teslach boję się, że mogą być trochę za słabe i za małe dla 30 m2, dlatego też zastanawiam się nad W170S. Z podobnych powodów odrzuciłem konstrukcje 2way, ale może błędnie.
      Czy 30 m pokój są w stanie nagłośnić kolumny w układzie 2drożnym?

Co do STX-ów, które są dosyć promowane na forum z powodu ceny, mówię stanowcze nie. Może dlatego, że jestem uprzedzony do rzeczy które wszyscy robią :razz:

Skomentuj

Szkoda że masz tak ograniczony budżet... Gdybyś miał te 700zł na głośniki to byś mógł zrobić 2,5way na gdn 18 awx i gdwk awx(koszt głośników to 688zł - wg mnie warto dołożyć tyle do tych głośników)

Skomentuj

Jak mniemam myślisz o konstrukcji takiej:
          http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1623043.html

Szkoda tylko, że nie mam takich umiejętności w stolarce, żeby zrobić takie kolumienki :/ a do tego cena całego zestawu przejdzie ponad 1000zł co dla mnie miało być zaporową ceną.

Tak wogóle to nie mam przekonania do STXa, w sumie nie wiem dlaczego, pewnie dlatego, że bardzo dużo jest ich na forach.

Co innego proponujecie do 30m pomieszczenia?

Skomentuj

moze to co ja http://img835.imageshack.us/i/2xgdn16506dx25.jpg/ ?? :>

Skomentuj

misiek88: a możesz coś więcej powiedzieć nt Twojej konstrukcji? Jak gra, jak ją stroiłeś, jaka obudowa etc.? Może wsadziłeś swoją konstrukcje na forum?

Skomentuj

heh ja sie dopiero przymierzam do jej zrealizowania,obudowa ma miec ok 40L te tonsile sa strojone dosc wysoko na ok 48 hz,ich atutem jest srednica,na minus jest troche bas ale stosujac dwa takie tonsilki w pewnym stopniu elminujemy nie dociagniecia w pasmie niskotonowym,mozna poczytac o tej konstrukcji ale w wersji monitorkowej

Skomentuj

Zamieszczone przez Miisiiek8
                  Jak mniemam myślisz o konstrukcji takiej:
                  http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1623043.html

Szkoda tylko, że nie mam takich umiejętności w stolarce, żeby zrobić takie kolumienki :/ a do tego cena całego zestawu przejdzie ponad 1000zł co dla mnie miało być zaporową ceną.

Tak wogóle to nie mam przekonania do STXa, w sumie nie wiem dlaczego, pewnie dlatego, że bardzo dużo jest ich na forach.

Co innego proponujecie do 30m pomieszczenia?
                  Zanim tą konstrukcję pokazałem na elce, to jej premiera była tutaj :)
                  Zupełnie nie pojmuję Twojego podejścia do tematu STXa, nigdy nie słyszałeś, nie masz przekonania i sam tego nie rozumiesz ?

Skomentuj

bingant wiem, że premiera ich była tutaj bo widziałem po dacie, ale akurat pierwsza elektroda wyskakuje w googl. :wink:
                    Co do STXa to może źle się wyraziłem, nie miałem zamiaru negować Twojego doświadczenia jeśli chodzi o konstrukcje DIY, ani nawet zaprzeczać, że są to dobre konstrukcje, bo po prostu ich nie słyszałem. Jednak jest taka zasada, przynajmniej w necie jak dla mnie, że jeśli Wszyscy bądź większość mówi, że coś jest dobre, to niekoniecznie musi być prawda. I nie mówię, że wszyscy są przekupywani przez STX, ale o tak zwany wilczym pędzie, czyli jeden i drugi powiedział, że to dobre konstrukcje i reszta tak powtarza. I nie pije do nikogo konkretnie.
                    P.S. Ja wiem co chce powiedzieć, tylko czasem łatwiej i szybciej jest pisać w skrócie, co już wcześniej zrobiłem :wink:

A teraz może po tak wyczerpującej rozmowie nie na temat wrócimy do meritum sprawy.
                    Bo STXy nie pomogły w wyborze DIY do 30m2

Skomentuj

Przecież ja nikogo nie namawiam, tylko dziwi mnie Twoje podejście. Po tej wypowiedzi moje zdziwienie wcale nie jest mniejsze

Skomentuj

Skoro nie rozumiesz i się dziwisz mojemu podejściu to już trudno ale to nie czas ani nie miejsce na tłumaczenie zasad zachowania tłumu.
                        Jak się domyślam Tobie odpowiadają STXy, ja odrzuciłem je z kilku powodów ustalmy, że głównym i jedynym jest cena powyżej budżetu, który ustaliłem na 500-600zł na przetworniki.
                        A całość konstrukcji nie może przekroczyć 1000zł/parę. I będzie koniec OT.

Jakieś inne propozycje w budżecie do 30m2 ??

Skomentuj

Zamieszczone przez Miisiiek8
                          Jakieś inne propozycje w budżecie do 30m2 ??
                          do 30m ciężko znaleźć system, aby zadowolił głównie w dolnym zakresie... Jedna 18tka nie starczy a jeśli nie chcesz STXa to pomyślałbym o wspomaganiu systemu subem.

Przejrzyj linki z mojego podpisu, może wpadnie Ci coś w oko :wink:

Skomentuj

SPH165KEP + XT19 lub MDT29 Tylko od 2 lat nie są "modne" na forum. Niedawno ktoś sprzedawał 4 135KEP i 2 165KEP, pierwsze poszły po 70zł/szt, drugie po 140zł/szt, więc bardzo opłacalnie. Niestety poza takimi okazjami 274zł/szt.
                            Tonsil 15/40/5 + XT25 lub DX25 też mieszczą się w budżecie i na pewno są zdecydowanie lepsze niż ARN150 + SC10N i pewnie wszystko z SC10N.

Ogólnie przy ograniczonym budżecie raczej 2 drogi niż 2,5.
                            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                              Ogólnie przy ograniczonym budżecie raczej 2 drogi niż 2,5.
                              Tu jest właśnie problem, bo to nie poradzi sobie w 30m^2 na basie... W 2drogach dzisiaj spróbowałbym Daytona DA-175 (128zł w polinku) :wink:

Skomentuj

dolphin123 to pozostaje mi tylko i wyłącznie zrobienie zestawu 2,5 drożnego, tylko że troszkę biednie w moim budżecie :sad: Zrobienie suba wiąże się z ekstra wydatkiem i to nie małym, dlatego też myśle, że lepszym rozwiązaniem będzie 2,5 drogi.
                                Zresztą nawet STXy są ponad mój budżet. Możesz coś konkretniejszego na temat tej Daytony napisać?
                                A co myślicie o zestawach, które dałem na poczatku, no i o propozycji misiek88 na 2xGDN16/50/6 + Vifa dx25 tg 05-04?
                                Z tego co widze to ARN150+SC10N - to najsłabsza konstrukcja
                                Ktoś próbował robić 2xW170S?

Skomentuj

Miisiiek8 jeśli nie starczy Ci na STXy to na mtm na daytonie też niestety nie.
                                  http://www.zaphaudio.com/BAMTM.html
                                  http://www.htguide.com/forum/showthread.php4?t=23231

Skomentuj

Zrobiłem dwie symulacje zwrotnic dla 2 x W170S + DT94 oraz 2 x W170S + SC10 obie w układach MMT. W tych symulacjach przyjąłem wymiary przedniej ścianki :
                                    -szer. 21 cm
                                    -wys. 100 cm
                                    dolny W170S na wys. 55 cm w komorze 20 litrów OZ
                                    drugi W170S na wys. 75 cm w komorze 15 litrów OZ
                                    kopułka na wys. 90 cm symetrycznie
                                    wszystkie krawędzie sfazowane na 1 cm.
                                    To oczywiście tylko dwa z wielu układów jakie można sobie zrobić, które mogą służyc jako podstawa do dalszych działań po odsłuchach, jeśli ktoś by chciał robić kolumny na tych głośnikach.
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Dzięki bardzo za odpowiedź Patefil!

Najchętniej właśnie zdecydował bym się na 2x Visatony tylko teraz pytanie co lepiej wybrać tzn jaką górę?
                                      Z tego co widzę to te zwrotki zaprojektowane przez ciebie są 2,5drożne, i sporo elementów jest w niej.

Ja znalazłem trochę inną zwrotkę w necie, szczerze mówiąc to raczej jest 2drogi, ale prostsza jest zwrotka, a co za tym idzie tańsza Ale raczej nie pomierzona:/

Które rozwiązanie będzie lepsze? tzn relacje ceny do jakości?

Skomentuj

Patefil, to są symulacje zwrotnicy
                                        pokarz symulacje pasm przenoszenia i wykresu impedancji to coś będzie można z nich wyczytać
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X