Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub by Maszy STX GDN-30-300-4-AP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub by Maszy STX GDN-30-300-4-AP

Witam.
    Chciałbym się poradzić Was czy moja droga którą obrałem przy budowie suba jest prawidłowa.
    Na wstępie chciałbym nadniemić iż podstawowe kryteria: Szybkość.
    Z szybkości wychodzi potem "wykop" :), nie lubię flaków z olejem fani PSY wiedzą o czym mówię :) żona też preferuje szybkie subwoofery (ona też nie lubi flaków z olejem :)) )
    Subik chciałbym aby był w miarę uniwersalny, do muzy i do kina i do imprezy :)
    W autku posiadam głośniczek STX GDN-30-300-4-AP Uważam za jeden z najlepszych w swojej cenie.
    Szybki, impulsywny.
    Postanowiłem zbudować coś podobnego ale troszkę inaczej zestrojonego.
    W aucie strojony lekko inaczej.
    W domu chciałbym go zestroić na 42Hz zachowując kubaturę netto na poziomie 40 litrów.
    Glośnik umieszczony na przedniej ściance.
    Tunel bass reflex skierowany w dół (na dolnej ściance) średnica 7,5cm długość ok 13,50cm.
    Wzmak w oddzielnej grodzi.
    Tutaj mam dylemat. Postanowiłem iż porwę się z motyką na słońce i zbuduje równoległo-mostkowy wzmak na LM3886. W sumie pójdzie na to 4 LMy. po dwa równolegle zmostkowane.
    Pozwoli to osiągnąć do 200Wat przy 4 omach.

Powracając do tematu:
    1. chciałbym abyście obejrzeli ch-ki wygenerowane przez WinISD. Mam nadzieję iż parametry głośnika dobrze wklepałem.

http://solarfla.webd.pl/diysub/001.PNG

http://solarfla.webd.pl/diysub/002.PNG

http://solarfla.webd.pl/diysub/003.PNG

Na ostatnim wykresie jest wykres bass reflexu.
    gdzieś wyczytałem iż jeśli przy parametrach testów 1W w odległości 1m szybkość wylotu powietrza wynosić będzie więcej niż 3,5 m/s wówczas może dojść do nieprzyjemnych świstów. Czy to prawda?

Proszę o opinie.
    Nadmienię iż jest na razie rozwiązanie czysto teoretyczne tak więc wszystko można jeszcze zmienić.

Masz już upatrzony jakiś przedwzmacniacz?
    Taniej cię wyjdzie zrobienie n-mosfeta na dwóch parach - przy trafie 2x40V około 230Wat dla 4Om i 140 dla 8Om.
    Tunel 7,5cm może być nieco za mały; lepiej dać 10cm.
    Strojenie nieco wysokie, na twoim miejscu dałbym tunel 10cm, tylko dłuższy, strojący na np. 35Hz i sukcesywnie go skracał po kilka centymetrów.

Skomentuj

Robiłem symulacje na niższym strojeniu ale traciło to na liniowości a chodziło mi o zachowanie maksymalnej liniowości.
      Strojenie na 42Hz daje co prawda długi okres linowości ch-ki głosnika ale powoduje też gwałtowny spadek.
      Myślałem nad tranzystorami ale konstruując na IC mam załatwione kwestie zabezpieczeń?
      Choć teraz zastanawiam się czy zabezpieczenie np przeciwzwarciowe jest w ogóle potrzebne do suba (ze względu na stale podpięty amp)

Skomentuj

tunel br powinien wynosić min 1/3 wielkości głośnika, więc 10cm to jest minimum
        wg mnie 40L dla głośnika 30cm to za mało. Powinno być ok 50L
        i strojenie go na 42Hz to też za wysoko. Na tyle to można zestroić kolumny na dużym wooferze. Myślę, że 35Hz było by tu na miejscu.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez morcmarc
          1. chciałbym abyście obejrzeli ch-ki wygenerowane przez WinISD. Mam nadzieję iż parametry głośnika dobrze wklepałem.
          Charakterystyki sa piekne, modelowe tylko co one maja wspolnego z rzeczywistoscia?

Robiłem symulacje na niższym strojeniu ale traciło to na liniowości a chodziło mi o zachowanie maksymalnej liniowości.
          Strojenie na 42Hz daje co prawda długi okres linowości ch-ki głosnika ale powoduje też gwałtowny spadek.
          Symulator nie uwzglednia bliskosci powierzchni odbijajacych ktore podbijaja najnizsze rejestry. No i czy sprawdales wyniki symulacji z pomiarami rzeczywistymi?

Tak jak napisal lukasz 12cali to minimum 50litrow i chocby nie wiem jaki byl cudowny glosnik to w mniejszej budzie zagra twardo a w samochodzie ten sam sub zagra miekko bo tak jest inna specyfika. Jak masz takiego suba w aucie to go przynies do domu i posluchaj, strojenie bedzie latwo zmienic a pewnie sie okaze ze i trzeba bedzie bude powiekrzyc.

Myślałem nad tranzystorami ale konstruując na IC mam załatwione kwestie zabezpieczeń?
          Nie wiem czy producent gwarantuje zabezpieczenie zwarciowe w ukladzie szeregowo rownoleglym. Laczenie wzmacniaczy rownolegle jest zabronione! Tylko national probuje przeczyc tej zasada bo i tak odbije sie to na tych co tego sprobuja. Ja odradzam, juz lepiej dodac trany na wyjsciu i stworzyc klase AB+C.

Choć teraz zastanawiam się czy zabezpieczenie np przeciwzwarciowe jest w ogóle potrzebne do suba (ze względu na stale podpięty amp)
          To prawda, w tym wypadku bezwzglednie nie jest potrzebne. Tylko jak glosnik zaplonie zywym ogniem i cewka sie sklei na zero to wtedy sie przydaje, ale to zadkie wypadki. Raczej nikt z was takich rzeczy na oczy nie widzial. Ja juz widzialem plonaca kolumne ktora trzeba bylo gasic gasnica.

Przekroj b-r dla 12calowaca tak jak koledzy pisza min fi 10cm ew 2x7-8cm.
          A strojenie to juz dowolna sprawa, sluchasz i stroisz moze czsem wyjsc ze na 50hz bedzie najlepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            A strojenie to juz dowolna sprawa, sluchasz i stroisz moze czsem wyjsc ze na 50hz bedzie najlepiej.
            To prawda. Dziwne rzeczy już widziałem. Kiedyś znajomy miał dwa focale 27 w bagażniku. Narzekał, że to wcale nie gra. Zrobiliśmy eksperyment. Odłączyliśmy jeden i w tym momencie bas się pojawił. A niektórzy pchają dwa 12" do bagażnika.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dziękuje za porady.
              Fakt, powinienen zrobić pomiary.
              JIGa chcę wykonać w najbliższym czasie.
              Chciałbym jednoczesnie móc testować, mikrofon znośny już mam - gruchę studyjną Tascama bo czasem z żoną bawimy się soundem (czasem coś pukam w klawisze :) )
              Wracając do tematu,

Po głowie chodzi mi teraz tzn zawsze chodziła mi konstrukcja zamknięta (chyba tonsile - unitry zepsuły mnie za dzieciństwa, bo nic innego nie było)
              Upatrzyłem sobie co prawda STX'a GDN-25-100-4-SC, baaaaardzooooo niszowy głośnik ale dzięki niemu chciałbym dokładniej przyjrzeć się dalszym konstrukcjom. Myślę iż chyba to będzie poprawne posunięcie.
              Zestroiłem głosnik na 30 litrów aby uzyskać Qtc na poziomie 0,7.
              Ch-ki wyglądają obiecująco a i łatwiej opanować zamkniętą obudowę.
              Następnie eksperymentowałbym z wygłuszeniem i ewentualnymi korektami.
              Cenię sobie kompaktowe gabaryty wszak w chacie"mebel" zajmuje też jakieś miejsce.

Skomentuj

Zestroiłem głosnik
                Chyba obudowe.

Skomentuj

Oczywiście moje przejęzyczenie. mea culpa

Skomentuj

Upatrzyłem sobie co prawda STX'a GDN-25-100-4-SC, baaaaardzooooo niszowy głośnik ale dzięki niemu chciałbym dokładniej przyjrzeć się dalszym konstrukcjom.
                    Mialem go kiedys bo podmienialem komus w altusach z tym ze chyba wersje 8omowa. Mul niesamowity co by z b-r nie robic czy zmnieniac czy zatkac. No i efektywnosc w porownaniu do tonsila bardzo mizerna. No ale to jest wlasnie tani glosnik.

Skomentuj

Czaruję...
                    X