Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica schemat 2xarn150+pj

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica schemat 2xarn150+pj

Witam
    Panowie mam problem mam 4 głośniki Arn 150 w wersji 8ohm zrobiłem do tego paczki i teraz przyszedł czas na dalsze kroki (wiem trochę późno) chce do tego dokupić wysokotonowke i zrobić zwrotnice. Raczej skusze sie na PJ (wiadomo cena i niby dobra jakosc)
    Jakiej impedacji kupic PJ? Znalazłem schemat zwrotnicy http://img370.imageshack.us/f/arn150gdwkpjbc2.jpg/ będzie coś z tego??
    Macie jakieś pomysły jak to teraz połączyć itp??
    z góry dzięki za pomoc

Do tej zwrotnicy, którą znalazł kolega pj powinien mieć 8R.

Może spróbuj coś takiego

[ Dodano: 2010-09-14, 21:30 ]
    tutaj powinieneś znaleźć więcej projektów zwrotnic na teslach http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530
    Załączone pliki

Skomentuj

Matys1990, skoro masz 4xARN 150 8R to w takim wypadku zadna z gotowych zwrotnic sie nie nadaje...

ARNy wypadkowo beda mialy 4ohm wiec GDWK rowniez mozesz takiego kupic. ale jak kupisz 8r to nic sie nie stanie

niestety bedziesz musial sie wysilic i zrobic pomiary albo wyslac to do kogos

Skomentuj

A dało by rade wsadzić coś w ta obudowę (18l itrów+br) inne glosniki do 200zl?? Chce żeby to miało ręce i nogi a te arn bym sprzedał lub zrobił monitorki. Jakies pomysły??

Skomentuj

a otwory juz masz?

Skomentuj

Niestety tak ;/

Skomentuj

no to i tak trzeba by robic nowa zwrotnice

Skomentuj

Można przerobić jakąś zwrotnicę z monitorków na jednym 4 ohmowym arn 150, podniść tylko kopułkę o 3dB . Tylko trzebaby znaleźć taki projekt. Ja mam rozgrzebane takie monitory z jakąś kopułką tonsila ale nie mam kiedy się wziąść za pomiary :cry:

Skomentuj

No nic będę próbował dobrać zwrotnice na słuch i tyle :) może coś z tego wyjdzie A pj do tego kupić 8R czy lepsza będzie 4R??

Skomentuj

jak chcesz kombinowac to lepiej 8r - skopiujesz gotowe filtry dla wysokiego

jakbym mial czas to bym to pomierzyl... ale mam pelno zaleglych projektow :???:

Skomentuj

No ale jak wtedy polaczyc te glosniki?? jak polacze arn rownolegle to bede mial 4R i jak do tego dopiac pj 8R?? Jaka bedzie wtedy wypadkowa kolumnhy 6R??

Skomentuj

Zamieszczone przez Matys1990
                        No ale jak wtedy polaczyc te glosniki?? jak polacze arn rownolegle to bede mial 4R i jak do tego dopiac pj 8R?? Jaka bedzie wtedy wypadkowa kolumnhy 6R??
                        nie!
                        impedancję kolumn określa głośnik nisko tonowy
                        a tak w ogóle to trzeba by je zmierzyć ich impedancję aby to określić.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam po 2 glosniki 8r na kolumne t jak to wszystko podpiac??

Skomentuj

tak jak myslales
                            ale bledem bylo laczenie impedancji GDW i GDN
                            poprostu impedancja w pasmie pracy ARNow bedzie nizsza niz w pasmie pracy PJtki
                            jak kupisz STXa 4ohm to cala kolumna bedzie 4r

Skomentuj

Aha dzięki wielkie będę z tym walczył może coś mi się uda
                              Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                              X