Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka karta dzwiękowa dla poprawienia źródła dzwięku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka karta dzwiękowa dla poprawienia źródła dzwięku

Witam,
    Na wstępie dobrze byłoby zaznaczyć, że od niedawna zacząłem się bardziej interesować dźwiękiem i wszystkim z tym związanym. Jeszcze 3 lata temu dokupienie czegoś takiego jak zestaw 5.1 do kompa np od Creativa to coś mega super, marzenie. Do dzisiaj takiego nie nabyłem i już nie zamierzam nigdy już:). Posiadam słuchawki beyerdynamic DTX710 <<teraz długi przeciągany wstęp - ostrzegam>>
    (nie znam za wiele słuchawek, przez "przypadek" nabyłem takie, głównie dlatego, że te najtańsze AKG mi nie pasowały, Sennheiser mają wszyscy a mi się nie podoba, Creative Aurvana (słuchana tylko w sklepach paru) nie pasuje mi dźwiękiem, te mi zaproponowano więc szaleństwem młodości je zamówiłem i nie żałuję. Wspomnę też, że dałem je raz koledze na pół godziny, wcześniej miał jakichś dousznych parę, zachwalał strasznie jakieś Vedie, a po przesłuchaniu tych kupił takie same po tygodniu tak nie mógł przeżyć rozstania z nimi :) Przeniosłem się z dużego audio (na koda F51, za duże do mneijszego pokoju w akademiku) i tak mi było głupio to przeszedłem na słuchawki lepsiejsze niż poprzednie najtańsze Philipsy. W między czasie wtedy też zmieniłem komputer (tak jak i zintegrowaną kartę dźwiękowa) wszystko było ok, aż nie wróciłem do domu gdzie działała stara kart dźwiękowa z tymi Kodami, chwilę na niej posłuchałem po czym podłączyłem nowy komputer i normalnie smutno mi się zrobiło, dźwięk stracił taki sok, to poruszenie, zmatowiał, cofnął się jakby daleko w tył, normalnie wtedy akurat słuchałem Cranberries które ciągle bardzo lubię ale, aż nie chciało mi się dokończyć słuchania jednej piosenki. Wakacje były pracowite przeżyłem, teraz jednak szukam poprawy. Niestety dalej jestem zmuszony do słuchawek (muszę się troszeczkę oddzielić od kolegów z głośnikami jak i dla długich nocnych prac przed komputerem) więc szukam czegoś nawet i tylko do stereo. Jednak Creative mi też nie pasuje (miałem dłużej live, chwilę słuchałem jakiejś wyższej) i ostatnio dostałem w spamie okazję na
    <<myślę że tu już koniec tego wstępu mniej potrzebnego>>
    Xonara Asusa D1 czy tam DX, i przypomniałem sobie, że coś było, że ładnie brzmią itd, poczytałem trochę dobrze oceniana. Cena to tak wychodzi do 250 zł i tyle wynosi max mojego budżetu na kartę. I chciałbym spytać tu przesiadujących forumowiczów czy by zaproponowali coś alternatywnego zamiast tego, może np do stereo tylko nie 7.1. Nie, że tylko kartę, ale ogólne jakieś rozwiązania, że np coś na USB przekazujące dźwięk do innego urządzenia ( kiedyś coś takiego czytałem, ostatnio też jednak nic o tym nie wiem dokładniej). Na dzień dzisiejszy to praktycznie tylko do tych słuchawek, później kolumny raczej stereo. Dodam, że także zabieram się za DIY jednak kolumny chwilę poczekają na wstępie zabrałem się za złożenie wzmacniacza do słuchawek.
    Pozdrawiam wszystkich oraz dziękuję za odpowiedzi.

ja zainteresowałbym się jakimś niedrogim daciem na PCM2704 czy podobnym i do tego słuchawkowca przykładowo takiego:
    http://www.audiostereo.pl/hybrydowy-...a-a_60808.html

Skomentuj

Dozbieraj do ESI Juli@ jak już kupować to raz a dobrze.

Skomentuj

Ja mam ASUS`a Xonara DX i jestem zadowolony (tak w skrócie mówiąc, bo - ) jak by Cię coś interesowało na jego temat to pytaj....

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
          ja zainteresowałbym się jakimś niedrogim daciem na PCM2704 czy podobnym i do tego słuchawkowca przykładowo takiego:
          http://www.audiostereo.pl/hybrydowy-...a-a_60808.html
          Tak, tylko to jest DIY a nie wiemy czy kolega chce samemu coś robić :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
            Bez sensu jest sie bawic z tym ukladem bo to najbardziej standardowy przetwornik i w kazdym innym urzadzeniu na pewno nie bedzie gorszy a czesto duzo lepszy.

Robienie wzmacniacza sluchawkowego jest tez bez sensu bo to nie od niego zalezy jakosc dzwieku. Karty muzyczne maja zawsze wyjscia sluchawkowe i w wiekszosci bardzo dobre parametry klopoty sa tylko i wylacznie z softem odtwarzajacym i obrabiajacym dzwiek w kompie i na poczatek na tym trzeba sie skupic. Sam windows zawsze resapluje pliki do 48khz co juz zmeina idzwiek dodatkowo wynalazki karty muzyczne jak cala seria creativa dodaja jakis upiekszaczy, poprawiaczy i cuda nie widy. Weic ciezko cokolwiek posluchac w oryginale a kart muzycznych stereo bez cudownych procesorow jest jak na lekarstwo. Ja polecam serie EMU creatiwa choc w tym budrzecie sie nie zmiescisz. Dlatego wlasnie powstaly xonary zbudowane na dobrych ukladach bez zbednych wodotryskow jakimi zaskakuje creativ.

Skomentuj

Dzięki wielkie za pomoc, myślę, że już temat rozwiązany i raczej zakupię Xonara.
              Jeszcze odpowiem:
              dolphin123, tu wręcz zacytuję Irka uważam to za standardowy przetwornik, kiedyś słyszałem parę kart na usb pokroju jak te moduły z tym wprawdzie nie mogę powiedzieć, że były na nim oparte, jednak wolałem swoją zintegrowaną. Jeszcze co do wzmacniacza to zamówiłem kit 2850, naprawdę są to moje początki we elektronice (wprawdzie działałem już trochę nawet niby na studiach wzmacniacz raz zrobiłem jednak człowiek był młody i głupi i szczerze po egzaminie się dowiedziałem, że to co robiliśmy było prostym wzmacniaczem :) ). A głębiej w tym temacie to marzeniem moim jest w tej chwili pikny wzmacniacz lampowy na biurku z wtykiem na słuchawki :) najlepiej z ładnym mrugającym oczkiem, jednak to nie na początek :)
              benek161, zrobiłbym :) i dopowiem, że bardzo prawdopodobne, że tak o dla rozrywki zrobię takie coś nawet aby posłuchać przez chwilę dla zapoznania, nawet i dlatego tylko, że dolphin123 ją zaproponował :)
              Away, może to i drugie "tylko" 250 zł, lecz niestety to podwaja mój budżet o 100%, dla mnie to dużo za dużo :) do tego to też bardziej jest dla muzyków nagrywających, ja jak coś nagram to raz do roku i nie dla siebie :)
              ir0nhide, coś czuję, że nie zawaham się spytać :) jednak dotąd nie mam większych pytań, jak coś PW
              irek, zgodziłem się już z pierwszym zdaniem. A tu jest mała nieścisłość, wzmacniacz słuchawkowy nie chcę stworzyć aby poprawić jakość dźwięku, głównie ten pomysł zrodził się z tego iż nowa karta zintegrowana jest za słaba do tych słuchawek, potrafi głośno zagrać jednak wtedy jakoś robi się niemiło, a czasem potrzebuję się oddzielić od otoczenia (są otwarte, wprawdzie jak na słuchawki w pełni otwarte wręcz doskonale wytłumiają :) jednak jak np ktoś ogląda głośno film metr dalej nie dają rady :) ). Jak napisałem te tańsze Creativy mi nie pasowały, Emu zgadzam się za drogie. A z tym windowsem poszukam jeszcze możliwości żeby odpalić na tej karcie windows xp bo taki miałem zainstalowany na starej płycie, może tu akurat siódemka tak "pięknie upiększa".

Skomentuj

Jeśli chodzi o system operacyjny to zostaw siódemke bo to właśnie systemy które wyszły po XP mają możliwość odtwarzania dźwięku bez żadnego przetwarzania.
                Na początek zainteresuj się playerem foobar2000 z wtyczką wasapi. Jeśli słuchałeś przez standardowy WMP to z pewnością będziesz zadowolony.

Skomentuj

ESI Juli@ możesz kupić w systemie ratalnym. Wpłacasz 250 i resztę rozbijasz na 12 rat i nie czujesz już mocnego obciążenia po kielni. Zapewniam Cię, że ta karta jest warta każdej złotówki nie zależnie czy tylko słuchasz czy nagrywasz.

Skomentuj

Jaki jest sens kupowania karty dzwiekowej za 500 zl, skoro nie ma sie sprzetu, ktory moze wykorzystac potencjal tej karty ? Czesto te 250 zl, a moze nawet 400 lepiej dolozyc do sluchawek/przetwornikow, gdyz w najwiekszej mierze to od nich zalezy dzwiek. Na poczatek w zupelnosci wystarczy pelna Audigy2, ewentualnie mozna wlasnie dolozyc troche i kupic Xonara DX.

Skomentuj

Zamieszczone przez alex09875
                      Jeśli chodzi o system operacyjny to zostaw siódemke bo to właśnie systemy które wyszły po XP mają możliwość odtwarzania dźwięku bez żadnego przetwarzania.
                      Na początek zainteresuj się playerem foobar2000 z wtyczką wasapi. Jeśli słuchałeś przez standardowy WMP to z pewnością będziesz zadowolony.
                      Do tego chciał bym dodać że na moim Xonarze w WIN 7 miałem odczucie że na nim ogólnie dźwięk jest lepszy niż w XP (nie zagłębiałem się w to.... dlaczego? tak jest itd. myśle że to poprostu sterowniki i zarówno DX jak i 64-bit`owe xonara dla win seven)
                      Także podpisuje się pod tym co powiedział alex .... ponadto dodam żebyś także zainteresował się pluginem (czyli wtyczką) - ASIO można dzięki temu ustabilizować a w dodatku zmniejszyć opóźnienie (Latency) do 2ms ! (nie rozpisując się już o buforach, koderach, bitach i innych bardzo ciekawych....) Dlaczego o tym mówię otóż według mnie unormowanie LT w seven to bardzo kluczowa sprawa! Być może nie miałeś do czynienia z pomiarami na tych systemach dlatego już Ci mówię że nawet się za nie niezabieraj gdyż Latencjia skacze tam jak rozwścieczony kangur! (only XP) Lecz dzięki ASIO i jego wtyczce do foobara możesz temu zaradzić... (dźwięk rewelacja !
                      a później jeszcze dojdą resemplery i inne DSP....

PS już Ci ułatwię sprawę i powiem że jak by co to tylko Foobar2000 v9.5.2!
                      Jak chcesz w tym temacie bardziej dokładnych info to pisz na pw albo GG... (powiem tyle co wiem )

Skomentuj

Nie przesadzacie trochę w tym uwielbieniu dla ASIO? To takie trochę audio-voodoo się robi - przecież słyszę to tak jest, nie? :mrgreen:
                        Tak jak kiedyś niektórzy się spierali, że foobar lepiej "gra" od dajmy na to WinAmpa, mimo że sam twórca foobara to praktycznie wyśmiewał...
                        Do czego potrzebne te małe opóźnienia przy słuchaniu muzyki?
                        ASIO powstało niegdyś dla ludzi tworzących i nagrywających muzykę przy pomocy komputera - wtedy to jest istotne.
                        A ominąć systemowy mikser można spokojnie bez ASIO i Win7.

Skomentuj

Zamieszczone przez modrzew
                          Tak jak kiedyś niektórzy się spierali, że foobar lepiej "gra" od dajmy na to WinAmpa
                          Spierali sie Ci, co nie wiedzieli jak ustawic w winampie directsound. Stare wersje domyslnie mialy wavesound i dlatego foobar gral " lepiej".

Skomentuj

Ja tam nie slysze roznicy, miedzy foobarem, winampem czy wmp albo itunes. Uzywam foobara ze wzgledu na prostote i uzyteczne funkcje.
                            Rowniez uzywanie ASIO jest dla mnie dyskusyjne, to sterownik wymyslony dla pracy z programami muzycznymi wykorzystujacymi maksymalnie zasoby komputera i glowna jego zaleta jest niska latencja. Nigdy nie slyszalem zadnej zmiany w dzwieku.

Zeby nie bylo, ze slucham na byle czym, to moze dodam ze mialem Esi Juli@, teraz mam Emu 0404 ( ktora chce sprzedac i zmienic na cos innego).

Skomentuj

Słuchaliście na plikach mp3 czy flac ? Bo różnica jest. Tak samo posłuchacie sobie Realteka zintegrowanego, a potem na Creative 5.1 Live! różnica jest słyszalna od razu. Xonar Asusa jest to przepłacanie. Nie oferuje nic specjalnego jedynie odciąża znacznie CPU w grach.

Skomentuj

Away, a co to wnosi do tematu używania sterowników ASIO w foobarze?

Skomentuj

Zamieszczone przez Away
                                  Słuchaliście na plikach mp3 czy flac ? Bo różnica jest.
                                  A kto nie sluchal flaka? Chyba kazdy.
                                  Niedawno zmienilem komputer i w obecnym zestawie mam karte zintegrowana Realtek HD i musze przyznac, ze jestem bardzo zaskoczony jakoscia dzwieku. Szczegolnie dynamika i szumy ulegly znacznej poprawie w stosunku do poprzedniej zintegrowanej Cmedia.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez Away
                                    Tak samo posłuchacie sobie Realteka zintegrowanego, a potem na Creative 5.1 Live!
                                    Nie wiem czy wiesz ale zintegrowany Realtek ALC 889 zjada wszystkie Creative Live az po Audigy 1. To juz jest na prawde dobra integra, nie to co poprzednie modele.

Skomentuj

Zamieszczone przez Away
                                      Xonar Asusa jest to przepłacanie. Nie oferuje nic specjalnego jedynie odciąża znacznie CPU w grach.
                                      No widzisz... Juz jesteś na dobraj drodze by zrozumieć coś bardzo prostego - fakt że jak coś nie potrzebuje kolegi do pomocy to sobie widocznie doskonale radzi sam...
                                      A delikatnie dokładniej mówiąc Xonar ma własny dobry procesor dzięki czemu nie musi obciążać głównego i praktycznie wszystko się dzieje w dźwiękowce a nie zaiwania jeszcze przez wszystko inne w PC

BTW: Gry są dobrym przykładem ponieważ teoretycznie oferują wysokiej jakości i ilości dźwięki a jeśli procesor dźwięku potrafi sobie z tym poradzić to jest to jego atut!

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                      Rowniez uzywanie ASIO jest dla mnie dyskusyjne, to sterownik wymyslony dla pracy z programami muzycznymi wykorzystujacymi maksymalnie zasoby komputera....
                                      A czy to o czymś nie świadczy ?

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                      Nigdy nie slyszalem zadnej zmiany w dzwieku.
                                      Ja słyszałem rużnicę, a najlepiej na słuchawkach , lecz samo ASIO nie wystarcza....,
                                      Zrezygnowałem z tego ponieważ ustawienie tego wszystkiego zajmowało pół dnia (dosłownie i w przenośni) - co nie znaczy że się nie opłacało!... na zwykłych słuchawkach AKG K512 a wzbudzało dreszcze jak Rihanna w [WAV`ie ] potrafiła szepnąć do ucha - ciarki przechodziły po plecach :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                                        A czy to o czymś nie świadczy ?
                                        Jak dla mnie znaczy to tylko tyle, ze procesor karty jest lepiej wykorzystywany. Zrobilem teraz test w profesjonalnym programie Reaktor 5, wykorzystujacym Asio. Test Realtek Vs EMU i nie slysze zadnej roznicy, wydajnosc tez ta sama ( choc przy procesorze i7 860 trudno obciazyc mocno karte )
                                        Chyba jestem juz stary i gluchy, nie musze sie juz wsluchiwac te niby roznice, ktore dzis sa, a jutro nie ma, bo prad w gniazdku jakis inny.
                                        Rowniez korzystam ze sluchawek, studyjnych modeli Audio Technica i trudno mi wychwycic jakies roznice miedzy Asio, a direct w foobarze.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X