Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wybór następnego wzmacniacza do domu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wybór następnego wzmacniacza do domu

Witam, jako że sprzedałem już mojego denon pma-860, poszukuje jakiegoś następcy dla niego (nie chodzi oto że brzmienie ma być jak najbardziej do niego zbliżone, może być wręcz odwrotnie). I tutaj jak zwykle pojawia się problem, co wybrać...
    Więc krótko, mam kilka opcji i pytań:
    1.Marantz Pm-82 (czy to coś podobnego do PM-80?)
    2.Yamaha AX-390
    3.NAD 3045 (sprzedawca pisze że jest to "lepsza wersja 3020", jest w tym coś prawdy?)
    4.QED A240 CD (firma nie zajmuje się już produkcja wzmacniaczy, byłaby to więc niejaka ciekawostka i zagadka jeśli chodzi o zakup, chyba ze ktoś coś wie o wzmacniaczach tej firmy?)
    5.ROTEL RA-971 MkII (czy nadaje się do muzyki "sztucznej"-nieinstrumentalnej?)

Pewnie co bym z tego nie wybrał to będę zadowolony, bo to wszystko całkiem dobre klocki, ale może ktoś z was miał styczność z którymiś z tych sprzętów i ma jakieś porównanie. chętnie wysłucham wszelkich opinii :mrgreen:

ja moge tylko dodac ze wzmacniacze yamahy warto inwestowac ale w te wyzsze numerki,ax-390 zaduzej roznicy nie zobaczysz porownujac go ze swoim starym denonem

[ Dodano: 2010-09-15, 21:36 ]
    i fajnie by bylo jakbys podal przedzial cenowy

Skomentuj

Grzechu. Co to znaczy muzyka nieinstrumentalna (sztuczna) hmm to zakłócenia radiowe?, trzaski igły na winylu? Nie za bardzo rozumiem co to za grupa?

Skomentuj

jeżeli ma być odwrotne polecam nada :) ktoś powie, że mam nada i go polecam, oczywiście ekstra sprzęt więc będę polecał, zwłaszcza, że starsi mówią o nadach 4 cyfrowych jako super sprzęt a tych nowszych, 3 cyfrowych nie polecają. Również Rotel to dobry wybór tego nie słyszałem, ale czytałem ciutes. Jeżeli chodzi o yamahy to nie inwestował bym w takie wynalazki tak samo denon, sony. troche posłuchałem, również [opini mądrzejszych] i wniosek nasuwa się sam na język. Generalnie wybrał bym nada piękny klasyk.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bartuś
          Jeżeli chodzi o yamahy to nie inwestował bym w takie wynalazki tak samo denon, sony. troche posłuchałem, również [opini mądrzejszych] i wniosek nasuwa się sam na język.
          za dużo się nasłuchałeś ,,mądrzejszych". Nie wsadzał bym wszystkiego do jednego worka, każda, ale to każda firma ma coś dobrego jak i coś totalnie do d..py, przykładem dobrych klocków krytykowanych przez Ciebie firm są: ax-700 i ax-900 od yamahy, ta-f550es od sony czy pma-1560 od denoda- tyle mi na myśl przyszło w pierwszej chwili, a znalazło by się tego pewnie sporo więcej...

Skomentuj

morcmarc sorki, wyraziłem się niezbyt jasno :mrgreen: Pisząc "nieinstrumentalna" miałem na myśli muzykę inną niż jazz, rock (bo w takiej czytałem ROTEL sprawuje się najlepiej), np muzyka elektroniczna, soul, hip hop.

Bartuś z jednej strony kuszą mnie rotel i NAD-klasyki, ale z drugiej równie mocno ciągnie MARANTZ (naczytałem się pochlebnych opinii o tym jak pracuje w klasie A). Ale dzięki za opinie, aha i do jakiej muzyki używasz swojego NADA zazwyczaj?

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechu
              MARANTZ (naczytałem się pochlebnych opinii o tym jak pracuje w klasie A)
              Stawiam że w ślepym teście nie zauważył byś różnicy :wink:

Skomentuj

Ja też szukam nowego wzmacniacza,tyle że do muzyki na żywych instrumentach. Moim priorytetem jest brak jakichkolwiek szumów i brumów,nic oprócz muzyki ma się nie wydobywać ze wzmacniacza.

Moje typy to tylko firmy: Cambridge audio,NAD i Rotel,modeli nie wskażę,jedynie cenę,do 2.000zł za nowy i do 1,500zł za używany.

W sklepie w moim mieście ten model mogę dostać w cenie 1,500zł za nowy: http://www.cambridgeaudio.com/summar...0A%20amplifier

Skomentuj

Za totalny brak szumow uwielbialem wzmaki Technicsa, oczywiscie te stare. Mozna bylo rozkrecic potencjometr na max, a szumu kompletnie zadnego :)

Skomentuj

W przypadku Luxman'a jest dokładnie tak samo. Potencjometr maks i cisza, kompletna cisza, zero szumów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                      Za totalny brak szumow uwielbialem wzmaki Technicsa, oczywiscie te stare. Mozna bylo rozkrecic potencjometr na max, a szumu kompletnie zadnego :)
                      Moje lampowce tez tak maja i tonie zaden wielki powoddo dumy....

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                        Zeby jeszcze mialy takie parametry jak przecietny Technics

Skomentuj

csbiczek pewnie nie zauważyłbym różnicy, ale może z takim wzmakiem z czasem bym się wyrobił :cool:

Skomentuj

grzechu, nadal nie podałeś kwoty jaką chcesz przeznaczyć na wzmaka

Skomentuj

A jak przytkniesz ucho do głośnika to też nic nie słychać? No to chciałbym tego posłuchać bo Ja szum (a raczej brum) z mojej lampy słyszę nawet w kiblu :lol:

Skomentuj

Oby tylko nie!

Skomentuj

Oby tylko nie!
                                  A dlaczego ?

Skomentuj

Wszystko zalezy od potrzeb w danej sytuacji. Do odsluchu studyjnego wybralbym w ciemno Technicsa, majacego znacznie lepsze parametry technicznie od lampy. Dlaczego? Dla swietego spokoju, ze wzmacniacz ma mozliwe najmniejsze znieksztalcenia i rowne pasmo przenoszenia.
                                    Co innego preampy, kompresory, equalizery etc. tam lampy i jej ulomnosci daja korzysci.

Skomentuj

Oczywiście to wiem jednak każdy anomalie linowości lamp róznie określa.
                                      patrząc epoka do epoki, tranzystor jest niedościgniony dla lampy ale patrząc w drugą stronę to jak syrenka w dzisiejszych czasach :)
                                      mam nadzieję Pogromco iż znajdujemy się w tej samej epoce, nowszej :)

Skomentuj

grzechu Do listy dodaj jeszcze wzmaki Primare I20, Baltlab.., Creek..
                                        i umów się na odsłuch w dobrym salonie Hi-Fi, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zabrać tam swoje klocki i posłuchać w różnych zestawieniach..

Wielki piec za niewielkie pieniądze;]
                                        NAD c370
                                        http://allegro.pl/nad-c370-i1225750777.html

Skomentuj

Czaruję...
                                        X