Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwoofera na przetwornikach Tonsil GDN 30/120/1 x2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa subwoofera na przetwornikach Tonsil GDN 30/120/1 x2

Witam wszytskich, jestem nowym forumowiczem wiec z gory przepraszam jezeli zalozylem temat w nieodpowiednim dziale.

Temat dotyczy budowy subwoofera na przetwornikach tonsila. Przedstawie moj pomysl i prosze innych doswiadczonych forumowiczow o wskazowki , ktore mogly by mi sie przydac.

Wiec, sub bedzie aktywny, zasile go panelem Irka sub 300 4 ohm. Glosniki podlacze rownolegle tak aby uzyskac impedencje 4 ohm. Wymiary wewnetrzne skrzyni to 40cmx52cmx76,2 cm. Material to MDF o grubosci 19mm. Objetosc skrzyni to 158,5L. Zastosuje 3 wzmocnienia z mdf o grubosci 19mm oraz szerokosci 5 cm. Dodatkowo zastosuje stalowe winkle, ktorymi skrece scianki ze soba. Do skrecania skrzyni uzyje wkretow do regipsow o dlugosci 5 cm. Miedzy scianki uzyje kleju vikol. Na laczeniach scianek wewnatrz zrobie fugi silikonu aby uszczelnic skrzynie.

Problem mam z tunelem br, mysle aby zastosowac 2 dlugie tunele o srednicy wew 10 cm. Probowalem zrobic symulacje w programie winISD ale nie akceptuje parametrow glosnika i jakos mi to nie wychodzi.

Jak dlugie tunele mam zastosowac? Chce zeby bas schodzil nisko i nie dudnil. Slucham glownie muzyki hip hop a tam mozna czesto spotkac gleboki i niski bass.

Aha skrzynie wytlumie materialem , ktorego sie uzywa do ocieplen rurek miedzianych z ciepla woda, z jednej strony wena mineralna a z drugiej folia alu.

Czekam na wasze opinie oraz pomoc w tworzeniu projektu.

Zamieszczone przez michal19899
    wena mineralna
    włókna wełny wbijają się w płucach, w skrzynce z br nie radzę jej stosować.
    wewnatrz zrobie fugi silikonu aby uszczelnic skrzynie.
    silikon jest zbędny, klej wystarczy.
    zastosuje stalowe winkle,
    to też jest niepotrzebne.

Masz już te głośniki?

Skomentuj

Jeden glosnik juz gra w skrzyni 66 litrow, a drugi juz do mnie jedzie, skrzynia jest stara byla robiona pod inny glosnik, wsadzilem tam tego gdna bo chcialem zobaczy na co go stac.

[ Dodano: 2010-09-19, 17:08 ]
      widze ze tez masz panel irka, powiedz mi jak to gra?

Skomentuj

michal19899, co to za pytanie jak gra? :|
        gra jak każdy inny różnice we wzmacniaczach są małe
        kwestia tego czy się nie przesterowuje, ale jak ma 300W to spokojnie wystarczy

wpisz do winisd same qts vas i fs i będzie chodziło
        za symuluj coś i wrzuć tu wyniki

postaraj się wzmocnić skrzynkę mocniej

Skomentuj

Do skrecania skrzyni uzyje wkretow do regipsow o dlugosci 5 cm
          przy MDFie konieczne jest nawiercanie. muszisz nawiercic starannie otwor wiertlem 2,5mm zeby plyt nie rozwalilo podczas skrecania
          do skrecania bardziej nadaje sie wiorowa plyta

Problem mam z tunelem br, mysle aby zastosowac 2 dlugie tunele o srednicy wew 10 cm. Probowalem zrobic symulacje w programie winISD ale nie akceptuje parametrow glosnika i jakos mi to nie wychodzi.
          primo - sciagnij ta wersje co jest na naszej stronie
          secundo - wybierz obojetnie jaki glosnik aby obliczyc wymiary tunelu

Aha skrzynie wytlumie materialem , ktorego sie uzywa do ocieplen rurek miedzianych z ciepla woda, z jednej strony wena mineralna a z drugiej folia alu.
          a to juz nie mozna kupic taniej poduszki z ikei czy tesco i wypruc z niej watoliny?
          taniej i bezpieczniej

Zamieszczone przez scythe1123
          michal19899, co to za pytanie jak gra?
          gra jak każdy inny różnice we wzmacniaczach są małe
          i tu sie mylisz - potrafia byc calkiem spore
          a przestereowac sie nie przesteruje bo ma CLIPa :P

Skomentuj

Daj te br o średnicy 10cm dwa, długie na 10-20 cm, wtedy na słuch i gra muzyka. Silikonu nie używaj, klej wystarczająco uszczelni skrzynie. Masz juz panel? Jezeli nie to moge ci oddać stx 300 którym też zasilałem 2xgdn30120 więcej=priv. Tak jak paweł mówi nawiercaj, żeby się nic nie "rozerwało" niepotrzebnie.
            Pozdrawiam

Skomentuj

Bartuś 10 czy 20 cm to roznica i to calkiem spora. Co do panela to nie posiada on wyjscia wysokopoziomowego a takie mi potrzebne , pozatym zamowilem juz panel u irka.

Wiem, ze musze nawiercac, robilem kiedys skrzynie na hertz do samochodu i mi wlasnie pekla bo nie nawiercalem .

Co do watoliny to wlasnie trzeba isc i ja kupic, ja nie oszczedzam na tym projekcie, wszystko kupuje w berlinie a tutaj ceny sa troche inne niz w pl, same plyty mdf kosztowaly 25 euro, 2 glosniki 400 panel 500 itd... a walne o ktorej pisze juz mam , pracuje na budowie i mam reszte z rolki co mi zostala. zaraz postaram sie wzucic wyniki symulacji

[ Dodano: 2010-09-19, 19:58 ]
              oto symulacja nie wiem czy mi to dobrze wyszlo

[ Dodano: 2010-09-19, 19:59 ]
              jeszcze to
              Załączone pliki

Skomentuj

Bartuś 10 czy 20 cm
                chodziło mi żebyś zrobił tak, że od 10 do 20, czyli że masz możliwość wydłuzenia lub skrócenia w razie potrzeby. 400 euro za dwa gdny ?

Skomentuj

nie nie :mrgreen: 400 zl, za 400 euro kupil bym gotowy subwoofer. Pozatym w niemczech nie dostane chyba gdn-ow.
                  Załączone pliki

Skomentuj

i tak jakoś drogo a z czym ten sub będzie grał ?

Skomentuj

suba napedzi tak jak pisalem panel irka, mam wzmacniacz pioneer a66x, kolumny referenz r500 kupione w niemczech, ale bedzie zmiana tylko jeszcze nie wiem na co, mialy byc heco victa 500 lub 700, canton gle407 , jbl e80 ale jakos nikt mi nie potrafi doradzic nic sensownego w cenie do 1500 zl max, Co dopionera to jest tylko chwilowo, bedzie zmiana na a-787 lub a-656

Skomentuj

jak robisz juz samemu suba to dlaczego kolumienek sobie nie zrobisz ?: )

Skomentuj

Odpowiedz jest prosta, dla mnie sprzet ma nie tylko grac ale i wygladac, nie potrafie polozyc forniru, dlatego bede musial oklejac suba, jednak w pokoju mam meble; ktore sa brazowe a fronty maja biale, wpadlem na taki pomysl, zeby suba okjeic tak samo i nie bedzie sie to w oczy rzucac . Jezeli chodzi o kolumny to problem jest z wykonczeniem i ze zwrotnica, nie zrobie tego sam.

Sorry za brak Polskich znakow, mam niemiecka klawiature :)

Skomentuj

Fornirowanie nie jest trudne, warto spróbować :>.. przy okleinie na 99% efekt będzie mizerny

Skomentuj

michal19899, fornirowanie wymaga tylko cierpliwości i dużej ilości chęci. Przydaje się jakieś osobne pomieszczenie do pracy ale nie jest konieczne. A co do zwrotnicy to zawsze możesz zamówić gotową u mnie

Skomentuj

no nie wiem czy sub na 2xgdn30120 nie będzie rzucał sie w oczy
                                ryzykuj i forniruj

Skomentuj

oki zobaczymy , narazie nadal czekam na drugi glosnik, plyty juz czekaja w domu. Dam znac i wrzuce fotki z budowy.

[ Dodano: 2010-09-25, 21:41 ]
                                  Dzis zabralem sie za skladanie skrzyni, niestety skonczylem na tym etapie, bo padla mi bateria w wkretarce a nie chce mi sie isc po ladowarke do busa :) Jutro dokoncze skrecac plyty, i zaczne ja wstepnie wytlumiac, w poniedzialek dostane plyte czolowa z frezami pod glosniki.

[ Dodano: 2010-09-26, 14:12 ]
                                  Dzis zrobilem kolejna symulacje w winISD ale nie wiem czy dobrze mi to wyszlo. Zaznaczylem 2 przetworniki, i jeden tunel BR strojenie na 35 hz, objetosc skrzyni na 168,5l netto. Moze ktos na to spojrzec? Z gory dzieki za pomoc

[ Dodano: 2010-09-26, 14:13 ]
                                  Czy ten tunel ma byc tak krotki???
                                  Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                  X