witam :] mam pytanie ,czy w sredniotonowym glosniku musi byc wentylowana cewka ?? ale chodzi mi o to czy ma to duze znaczenie w glosnikach rednio - nisko tonowych
hmmm ,gdybym mial brac to napewno cos z stx'a bo narazie nie ma kasy na nic leprzego :/ ale z tego co zaowazylem to na stronie stx.pl ni ma sredniakow z wentylowana cewka :/
Mysle ze jesli chodzi o zastosowania domowe to sredniaki nie musza miec wentylacji gdyz przypada na to pasmo mniej mocy niz na bas. Jesli cięcie od dolu sredniaka bedzie w jego granicach mozliwosci jest to raczej zbędne mysle.
w przypadku średniaków wentylowana cewka daje zdecydowanie mniej niz w przypadku basówki. w basówkach poruszająca się membrana niejako pompuje powietrze przez szczeline magnetyczną tym samym chłodząc cewke. w przypadku średniotonowców ruch membrany jest zbyt mały aby wywołać przepływ powietrza. średniotonowy zawsze sprawiał problemy.... w basówkach wymyślili wentylowaną cewke w sopranówkach ferrofluid.... a średniaki nadal sa niechłodzone.....
a mi jak do tej pory jedynie sopranówki udało sie spalić :) basówek stx'a jeszcze nie dałem rady.... a próbowałem..... nawet jak w radiowęźle mieliśmy serie PP to wytrzymywały.... tylko kiedyś nam się połamała.... ale to z naszej winy.....
spalic mi sie basowka nie spalila. ale harcerze ostatnio urwali magnes w moim glosniku(beyma 12g125) i kiedys ktos mi przecholowal i cewke zmasakrowal.
juz pisalem posta na temat jak to naprawic. historia wyglada tak. na 11 listopada wzieli sprzet. kolumna byla wysoko na statywie i kabel z koncowka XLr a gniazdo mialo zacis. jakis patalach pociagnal za kabel tak ze caly terminal wyrwany przy okazji pociagnelo to za soba kolumne ktora upadla na plecy. narozniki popekane. megnes sie wyrwal razem z nabiegunikiem i tak jak jest on mocowany do odlewanego aluminiowego kosza w czterech miejscach(mocowanie wyglada tak ze 4 bolce srednicy 0,5cm z nabiegunnika przechodza przez dziurki w koszu i sa na koncu rozwidlone) i z tych 0,5 dziurek porobily sie dziurki 1cm. zostaly normalnie wyrwane kawalki 2-3 mm aluminium. nawet piezo rozlecial sie na dwa kawalki. :) ale jestesmy w trakcie naprawiania wlasnymi srodkami i chyba cos z tego bedzie
Skomentuj