Witam. Zbudowałem subwoofer według projektu firmy STX. Mam tylko małe pytanko. Wie może ktoś jakie wymiary maja br. w tym pudle gdyż nigdzie nie moge tego znalec.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Obudowa s-300
Collapse
X
-
Dzis wyliczałem to metoda prób i błędów. Wyszło ze najoptymalniej jest gdy bassrefleksy maja wymiar 8cm srednicy i 27 długości. Wtedy bass jest najniższy i membrana jest stabilna (nielata bezsensownie) , lecz słychac niezbyt przyjemny swist powietrza wydobywajacego sie z bassrefleksów. Mam jeszcze pytanie co do wygłuszenia bo sa różne opinie. Jedni mówia ze wcale sie nie wygłusza subwooferów z bassreflexem a jedni ze jakimis gompkami lub watami. Co Wy o tym sadzicie. Dobam ze suboofer ma wymiar szerokosc 41 wysokosc 38 głebokosc 50 wyoty sa umieszczone z tyłu a głosnik z przodu obudowy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Drifter123Wyszło ze najoptymalniej jest gdy bassrefleksy maja wymiar 8cm srednicy i 27 długości. Wtedy bass jest najniższy i membrana jest stabilna (nielata bezsensownie) , lecz słychac niezbyt przyjemny swist powietrza wydobywajacego sie z bassrefleksów
albo zwiekszyc srednice tuneli
albo wyprofilowac oba konce juz obecnych tuneli
Zamieszczone przez Drifter123Mam jeszcze pytanie co do wygłuszenia bo sa różne opinie. Jedni mówia ze wcale sie nie wygłusza subwooferów z bassreflexem a jedni ze jakimis gompkami lub watami. Co Wy o tym sadzicie.
Skomentuj
-
Subwoofer juz dopracowany i gra naprawde przyjemnie. Chciał bym sie zabrac teraz za jakies satelitki. Mysle o czyms na głosnikach tonsil "duzo lepsze lecz drozsze" lub STX " wmiare dobry zamiennik" . Subwoofer jak juz wspomniałem pracuje na głosniku stx 32-300-8sc. Chodzi aby był to zestaw oparty najlepiej na 5 satelitkach i tym o to własnie subwooferze. Głuwnie do słuchania muzyki elektronicznej i techno. Posiadam dwie zniszczone kolumny TONSIL ZgC 60-8-670 " głosniki do regeneracji i obudowa do fornirowania" . Moze to by sie nadało jako front. Umiem dobrze regenerowac głosniki a pódła jako stolaz bym sobie zrobił.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Drifter123Mysle o czyms na głosnikach tonsil "duzo lepsze lecz drozsze" lub STX " wmiare dobry zamiennik"
STXy nie sa zamiennikami zadnych glosnikow!
maja najtansza serie ktora sie kupuje jako zamienniki ale tego nikt nie poleca
Zamieszczone przez Drifter123Posiadam dwie zniszczone kolumny TONSIL ZgC 60-8-670 " głosniki do regeneracji i obudowa do fornirowania" . Moze to by sie nadało jako front.
ile kasy na kolumny?
w jakim pomieszczeniu to ma grac?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Drifter123Mówiac ze te kolumny nadadza sie na front myslałem zeby do nich dorobic cos na tył i centralny
jak do 12m2 to spokojnie 10cm wystarczy
ARN 116 lub jakis tonsil
bo na tangbanda raczej nie starczy
Skomentuj
-
Słuchałem, roznice sa czasem wieksze miedzy podobnymi systemami niz miedzy roznorodnymi. Dane mi bylo słyszec zestaw w salonie, facet puscil, ale nie powiedzial z jakich glosników leci. Efekt - powalajacy. Okazalo sie ze kolumny miały wymiary 15x15x15 cm plus sub, nei pamietam co to za firma ale były dosc drogie.
Skomentuj
-
W gotowych kolumnach ze sklepu najczęściej identyczne są głośniki wysokotonowe, natomiast średnio-nisko z tyłu i w centralnym są mniejsze niż we frontach - od frontów grających muzykę w stereo wymaga się najwięcej, kolumny efektowe są mniej istotne więc na nich oszczędzają. Ideałem są oczywiście jednakowe wszystkie kolumny aby te same dźwięki z różnych stron brzmiały tak samo.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
_arwas_
Zamieszczone przez pegelmesserZamieszczone przez Pawel S.a my caly czas powtarzamy ze dobre kino to 5 identycznych kolumn...
Kanały tylne innej mocy niż przody są rozwiazaniem przejętym jeszcze z systemu Dolby Pro-logic.
Skomentuj
Skomentuj