Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa band-pass do GDN20/60 - Czy aby na pewno poprawi bas

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa band-pass do GDN20/60 - Czy aby na pewno poprawi bas

Witam.
    Obecnie mam troszkę lipną obudowę do moich głośniczków więc postanowiłem stworzyć coś nowego, lepszego.
    Zamierzam wsadzić GDN do komory band-pass, będzie ona częścią kolumny. Czy to poprawi poprawi brzmienie.
    Może lepiej zastosować bass-relfex dla tego głośnika
    Załączone pliki

Oczywiscie, ze nie poprawi, bo bandpass to chyba najgorsza obudowa dla glosnika pod wzgledem jakosci dzwieku. Szkoda zachodu na to.

Skomentuj

Czyli robić z bass-relfexem, tak?

Skomentuj

Zawsze najpierw zaczyna sie od zamknietej a potem dodaje b-r. Na koniec zostawia sie band pass. Slyszalem juz opinnie o specyficznych glsonikach co w b-r kiepsko graly a band-pass im pomogl. Ale to egzotyka i duzo zalezy od preferencji sluchowych. Band bass szczegolnie obustronnie wentylowany to najgorsze co moze byc. Daje bardzo mulowaty bas ale to moze sie komus podobac, tak byly zrobione tonsilowskei bolero i mialy duza ilosc milosnikow. Nastepcy bolero mialy juz band pass jednostronnie wentylowany i graly duzo lepiej.

Skomentuj

GDN 20/60 - jeśli chodzi dokładnie o 20/60/11 (ta końcówka "11" to chyba tylko różnica w wykonaniu kosza czy w kolorze krążka przeciwpyłowego i nie wpływa na parametry głośnika - ale nie jestem pewien) to albo OZ albo TL. Mam ten głośnik i testowałem go w linii transmisyjnej, obudowie zamkniętej i BR - różne objętości i strojenia. I po tych przygodach stwierdzam, że najlepszy jakościowo ale zarazem najsłabiej schodzący w dół bas wydaje on z siebie w OZ ~25 litrów - gra szybko, bez podbarwień ale sięga "zaledwie" 50 Hz i to już z lekkim spadkiem.

W TL'ce schodzi niżej - do ~40 Hz ale to straszne kombinacje, ciężko mu dogodzić ze strojeniem i wytłumieniem - przy niskim strojeniu ma mocne rezonanse a jak mu wytłumiasz tunel to bardzo traci na efektywności. Oczywiście da sie tutaj dojść do złotego środka ale generalnie lepiej zestroić go trochę wyżej (okolice 45-50Hz z tego co pamiętam) i dosyć mocno wytłumić mu tunel - gra wtedy z co prawda marnym zejściem ale nie rezonuje i nie traci efektywności do tych ~55Hz - tylko, że taki efekt uzyskasz również w OZ.

Testowałem go też w obudowie BR - podobnież różne objętości i różne strojenia ale odpowiadał albo marnym basem albo podbarwieniami i buczeniem - generalnie nie polecam. Z tego co piszą przedmówcy (przedpiszcy? ) do BP, choć nie próbowałem, chyba też nie bardzo...

GDN 20/60 to taki całkiem fajny ale zarazem dziwny głośnik, nazwałbym go "wysokonisko-niskośredniotonowym" - niski bas, jak na głośnik 20cm, ma taki sobie ale za to wyższy bas i niskie średnie odtwarza całkiem fajnie, w średnich tonach wpada znowu w mocny breakup i też jest kupka. Wynika z tego, że nadaje się do konstrukcji powyżej 3-drożnej - ale póki co za takową się nie biorę

Skomentuj

Musisz próbować metodą prób i błedów żeby zadowoliło to Ciebie. A przecież to jest najważniejsze... :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
              GDN 20/60 to taki całkiem fajny ale zarazem dziwny głośnik, nazwałbym go "wysokonisko-niskośredniotonowym" - niski bas, jak na głośnik 20cm, ma taki sobie ale za to wyższy bas i niskie średnie odtwarza całkiem fajnie, w średnich tonach wpada znowu w mocny breakup i też jest kupka.
              Taka urode maja juz tonsila za to bija efektywnoscia wszystko inne. Bas jest twardy i dosc wysoko ale za to glosny. Obecnei glsoniki robi sie z dlugimi cewkami o nizszym rezonansie schodza nziej ale sa mulowate i ciche wiec do rocka sa beznadziejne i tu tonsile sa nie do pobicia. Altusy nadal maja swoich zwolennikow i nadal w pewnych kategoriach bija wszystko inne, nie maj konkurencji.

Z GDN20/60 to bylo sporo roznych modeli zdaje sie wersja /25 to byla konstrukcja dla firmy mission z duzym magnesem, duzym Xmax i ekstremalnie niskim jak na tonsile FS chyba 25hz!

Skomentuj

Sam posiadam jeszcze kolumny Tonsil Perfect 150 w ktorych siedzi GDN 20/60 i jesli chodzi o bas to nie mam zastrzeżeń.

Skomentuj

Akurat do basu w tych kolumnach nikt sie nie czepial ale srednie tony mimo zastosowania super sredniotonowki kopulkowej i wielu super pomiarow na owczesnie nowym nabytku tonsila sa do bani. To pierwsze i ostatnie uzycie tego sredniaka.

Skomentuj

Zgadza się. Chyba ktos nawet pokusil sie na zmiany zwrotnicy w Perfect 150 ale raczej z mizernym efektem. Tak czy siak nie są to złe kolumny mimo wszystko.

Skomentuj

Czaruję...
                    X