Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 30/120/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 30/120/1

Witam wszystkich. Buduję kolumny 3 drożne na takich głośnikach
    GDWK 10/80/26 Gdm 18/80 i nie wiem który GDN wybrać. Interesują mnie 2 modele GDN 30/80/2 albo 30/120/1. Może mi ktoś porównać te głośniki? Wiem że 30/120 potrzebuje większej budy.

GDN 30/120/1 to raczej na suba, chyba że zależy ci na dużym basie. Ja do 3-way brał bym 30/80/2. Takie jest moje zdanie, każdy może mieć inne. :razz:

Skomentuj

Właśnie zależy mi na dużym i szybkim basie. Słucham przeważnie rocku metalu popu i techno.
      Dlatego wybrałem GDN 30/120/1. Po wielu namysłach i przeczytanych postach postanowiłem użyć za głośnik wysokotonowy DX25 a za średniaka GDN-18-140-8-AWX:) Czy to dobry pomysł? Myślę że będzie się dużo lepiej sprawdzał jako średniak niż GDN 18/80. Będzie w obudowie zamkniętej tylko jaki mam dać mu litraż? 10 litrów wystarczy? Jeśli chodzi o zwrotnice to mój znajomy mi wszytko zaprojektuje on się zna na tego typu rzeczach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Popcorn
        Jeśli chodzi o zwrotnice to mój znajomy mi wszytko zaprojektuje on się zna na tego typu rzeczach.
        Jeżeli zaproponował Ci jako typowego średniaka 18AWX to niezły macher z niego. Najlepiej rób coś sprawdzonego, 2way na AWX lub 3way z wysokotonowym awx,em.
        Owóż się trochę :wink: , ile masz na to kasy? , jakie pomieszczenie?, wzmacniacz itd.

Skomentuj

GDN 30/120/1 bardzo szybkiego basu Ci nieda ze wzgledu na jego srednice, do suba jest OK, ale do 3-way chyba nie...

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk
            GDN 30/120/1 bardzo szybkiego basu Ci nieda ze wzgledu na jego srednice
            Czy ty czasem nie generalizujesz za bardzo ?

Popcorn, ty wez jeszcze raz ten projekt przemysl i odpowiedz na pytania funiax1, bo bez tego nie jestesmy w stanie ci pomoc

Skomentuj

Teraz mnie pewnie wyśmiejecie bo wzmacniacz mam technics su-v560:) wiem że to szmelc ale oczywiście go zmieniam za jakiś czas. Myślałem nad pioneer a-77x. Ale na razie chcę zbudować kolumny a na wzmacniacz przyjdzie jeszcze czas. Budżet na same kolumny to tak do 1200 zł. pomieszczenie to coś około 35-40 m2.

Skomentuj

Najwiekszy problem bedziesz mial ze zwrotnica. Strzelam ze kumpel ktory proponuje ci takie zestawienie glosnikow nie bardzo zna sie na rzeczy..

Skomentuj

No to może na średniaka zostawię 18/80 a kopułkę AWX? Tylko martwi mnie ten GDM 18/80 nie wiem jak on jakościowo zagra:/

Skomentuj

Pomyśl nad zestawem 2.2: Na górze monitorki 2way, do których jest zaprojektowana zwrotnica np AWXy, a do tego aktywne doły na GDN30/120/1. Tylko potrzeba do tego dwóch wzmacniaczy i jakiś crossover, ewentualnie sam filtr do suba. Może nawet jeden sub by wystarczył.

Skomentuj

ololuki, 1200zł budrzetu.

Popcorn, 18awx to nie jest typowy sredniak. Zreszta tak jak mowilem nie ma co sie doborem glosnikow teraz martwic co raczej znalezieniem kogos kto ci zaprojektuje zwrotnice bo bez tego nigdy nie ukonczysz konstrukcji.

Skomentuj

A nie wiesz ile kosztuje zaprojektowanie takiej zwrotnicy?

Skomentuj

Wiesz co to zalezy kto ci to zrobi.. w firmie (stx.pl polink.com.pl) przypuszczam drozej niz u kogos z forum kto ma system z tym ze nie wiem czy ktos sie tutaj podejmie na dzien dzisiejszy.

Skomentuj

Aha to może zaproponujecie mi jakąś konstrukcję z zaprojektowaną zwrotnicą?

Skomentuj

Nie jestem przekonany co dobudowy od podstaw takiego zestawu, może lepiej dla Ciebie było by gdybyś kupił np. któreś z altusów i co najwyżej kombinować z użyciem lepszej wysokotonówki.
                              http://obrazki.elektroda.net/22_1265827118.jpg

[ Dodano: 2010-10-05, 18:18 ]
                              http://img228.imageshack.us/i/altusyniewiemtz9.jpg/

Skomentuj

oh, no moze sie zle wyrazilem bo fakt - 'szybki' - 'wolny' bas to tak jakby sopran byl szybki/wysoki,
                                chodzilo mi to iz jesli kolega slucha jakiegos hardcore'u z kickbasem, cos szybkiego niszczacego glowe to gdn 30/120/1 - czy ja wiem... mam suba na tym glosniku 2,5 roku jest OK, mnie sie podoba, lecz jakby ktos chcial go do takiej muzy to mozna sie pokusic o mniejsze pudlo dla niego, a jak nie to jakis mniejszy glosnik ;]

Skomentuj

Możliwe że tak zrobię ale z GDN 30/120/1 GDN 18/80 i nie wiem jaką kopułkę bo w domu mam gdwk 10/80/26. Na elektrodzie znalazłem zwrotnicę napewno była by lepsza niż ta z altus 300. Luknijcie na nią. Jest z podziałem 400-5500.
                                  Załączone pliki

Skomentuj

zwrotka musi byc zaprojektowana pod konkretne glosniki, dobieranie zwrotek na oko z innych zestawow zrobi kiszke

moglbys z kims pogadac zeby Ci taka zaprojektowal za jakis pieniadz

Skomentuj

Aha tylko ile to może kosztować. A jak by była odpowiednia zwrotnica do moich głośników to mogło by to się równać z 2,5 drogach AWX? Bo koszty konstrukcji podobne.

Skomentuj

Popcorn, 2,5 drogi na awx zagra lepiej chociazby ze wzgledu na to ze masz od razu dobra zwrotnice. Poza tym to lepsze przetworniki o ile da sie to tak porownac. Z drugiej strony na pewno konstrukcja bedzie cichsza o kilka dB ze wzgledu na SPL glosnikow no i z 2 18cm glosniczkow nie bedzie takiego basu jak z jednego 30cm.. chyba ze masz zamiar podeprzec to subem

Skomentuj

Czaruję...
                                        X