Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana zawieszenia Seas WT-171XP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana zawieszenia Seas WT-171XP

Pierwszy post, wiec witam wszystkich :wink:

Do rzeczy.. Od kilkunastu lat jestem jak do tej pory szczesliwym posiadaczem parki Audiowave 171SE, ktore swego czasu kupilem prosto z pokoju w hotelu Sobieski, w ktorym to panowie z Audiowave rozstawili sie ze swoimi glosnikami. Zestaw niby podobny do "normalnych" SE, ale jednak nieco bardziej dopieszczony.

Wygladaja mniej wiecej tak:

I niby wszystko jest ok, ale.. No wlasnie, to male "ale" w postaci starzejacego sie zawieszenia midwooferow :sad: O ile w jednym glosniku zawieszenie wyglada ok, jest nadal elastyczne i wyglada dobrze, to w drugim jest juz wyraznie nadgryzione zebem czasu. Stracilo swoja elastycznosc, po dotknieciu palcem prawie peka. Jest z wierzchu tak jakby nablyszczone (mimo, ze nigdy nie bylo to czyszczone zadna chemia) i po lekkim wcisnieciu go palcem wyglada jak spekana wysuszona ziemia. Czy ktos moglby mi podpowiedziec gdzie i do kogo udac sie z takim glosnikiem w celu wymiany zawieszenia na nowe? Oczywiscie domyslam sie, ze musze zmienic gumke w obydwu glosnikach. Przy okazji jeszcze jedno - czy ma znaczenie to, ze zawieszenie jest odwrocone? To byl chyba jeden z niewielu glosnikow Seasa z odwroconym gornym zawieszeniem. Trzeba to koniecznie wymienic na dokladnie takie samo, czy mozna je zamienic na "normalne", czyli z "faldka" do przodu?

Z gory dzieki za wszystkie podpowiedzi, chcialbym doprowadzic je do stanu "jak nowe", bo skrzynka wyglada nadal tak samo dobrze i glosniki graja dobrze. Bycmoze z czasem pomysle nad podmiana komponentow w zwrotnicy i wymiana tylnego panela z gniazdami (popekal na rogach ze starosci), ale na dzien dzisiejszy wazniejsza jest dla mnie kwestia starzejacego sie zawieszenia :neutral:

Zawsze przy wymianie elementów głośnika na inne ( nawet ori) to jego parametry delikatnie się zmieniają. A takie naprawy uważam, że najlepiej zawsze ronić samemu. Jak coś to tu jest tutorial. http://diyaudio.pl/portal.php?show=11

Skomentuj

!markos, chyba najlepiej to wyslac e-maila do producenta lub dystrybutora z takim pytaniem. I jak juz je regenerowac to tylko na oryginalach.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dopisze w ramach ciekawostek: dystrybutor mnie olal, za to Seas bardzo pozytywnie zaskoczyl. Wymiana kilku maili zakonczyla sie parka darmowych gornych zawieszen wyslanych na koszt producenta prosto z Norwegii! :grin:

Pozostaje mi znalezc jakis serwis na terenie Warszawy, ktory zajmie sie wymiana zawieszen, sam nie bede tego robil, bo zupelnie sie na tym nie znam, a te glosniki sa mi zbyt drogie :razz: Ktos mial jakies doswiadczenia z Dorado, albo moze macie jakies inne miejsce, czy znajomego pasjonata do polecenia?

Skomentuj

!markos, jedź w niedzielę na wolumen. Tam jest stanowisko gdzie gość tylko naprawia głośniki. Wymienia zawieszenia, cewki itd.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mały offtop
            !markos, to Ty ten markos między innymi z forum TT (kropek, Mario, Starfish) co corsą się przemieszczał a teraz mocno zmodowanym civem ? Jak tak to pozdrawiam, mały ten internet hehe

Skomentuj

ta, ten sam markos :mrgreen:

Skomentuj

!markos, i to nazywa się poważa firma, jestem pod wrażeniem

Skomentuj

Idąc za przykładem kolegi !markos także napisałem do Seas'a maila czy pomogliby mi skompletować części do głośników (dwa górne zawieszenia do MCA11FM i kopółkę z cewką do H174). Zobaczymy co odpiszą :mrgreen:
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

zeby nie bylo watpliwosci :mrgreen:

zdam relacje po wymianie zawieszen i kabelkow. oczywiscie jest opcja, ze w ogole tego nie uslysze, bo czasy kiedy sluchalem sprzetu dawno minely, teraz slucham muzyki :razz:

Skomentuj

LuSzTi też chodzi mi po głowie zakup tych Arcus,ów , tylko że 400zł trzeba za nie dać, jak sądzisz warto?

Skomentuj

!markos, widzę, że kolega daleko na wolumen mieć nie będzie :wink:
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                          LuSzTi też chodzi mi po głowie zakup tych Arcus,ów , tylko że 400zł trzeba za nie dać, jak sądzisz warto?
                          Mam Arcusy TM85 i mogę je polecić, choć ja za swoje dałem 230zł z przesyłką. Minusem tych kolumn jest głośnik średniotonowy Seas MCA11FC, mają piankowe zawieszenia górne i ja nie widziałem jeszcze na Allegro tych Arcusów ze sprawnymi tymi zawieszeniami. Z racji, że głośnik ma 11cm średnicy to jest problem z jakimkolwiek pasującym zawieszeniem. Ja kupiłem polskie, piankowe do 10cm a z racji, że pianka się rozciąga trochę po posmarowaniu butaprenem to wpasowało się całkiem dobrze, choć źle wyglądają szare zawieszenie przy całej reszcie czarnej.

Na górze gra Seas H174 a na dole Seas 25 F-EW lub F-EWX (nie rozgryzłem, który to dokładnie model). Jak dla mnie trochę się duszą w zbyt małej obudowie BR, która jest na maxa wytłumiona co pewnie miało zwiększyć objętość widzianą przez głośnik.

A co do odpowiedzi Seas'a to mnie zlali:
                          "Dear Krzysztof,

Thanks for your interest in SEAS.

I'm sorry to inform that we do not have any repair kits for the drivers you're asking for.

It might be that our new versions of these drivers will do the job.

For the tweeter you should look at our 27TFF:
                          http://www.seas.no/index.php?option=...=80&Itemid=104

And the midrange would be:
                          http://www.seas.no/index.php?option=...101&Itemid=123

With regards to the woofer I'm not sure, but maybe this could work:

http://www.seas.no/index.php?option=...118&Itemid=140

All these drivers are available at our distributors located at this page:

http://www.seas.no/index.php?option=...d=38&Itemid=36

Med vennlig hilsen / Kind regards

SEAS Fabrikker AS

www.seas.no"

!markos co do nich pisałeś? Bo czuję, że zastosowali standardową odpowiedź.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nic wyjatkowego. Skrobnalem, ze mam taka i taka kolumne glosnikowa i ze po kilkunastu latach sypnely sie zawieszenia, spytalem czy nie maja czesci serwisowych do WT-171 XP. Odpisali, ze chyba maja, ale mam podac pelne oznaczenia z naklejek z magnesu. Podalem i okazalo sie, ze sa in stock. Poprosili o adresik i gotowe, poszlo i bylo u mnie w jakies 3 dni.

Skomentuj

Czaruję...
                            X