Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Added Mass

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Added Mass

Witam,

proszę Kolegów, którzy wyznaczali tą metodą parametry głośników o informację jak precyzyjne odważniki należy zastosować. W tutejszej instrukcji SW wyczytałem, że w przypadku głośnika 25-30 cm powinno to być 15-20 g. Mam odważnik z wagi labolatoryjnej o masie 5 g. Elektroniczna waga kuchenna tak właśnie pokazuje. Chcę pobawić się pomiarami głośnika STX GDN 30-500-4-AP, który ma bardzo ciężka membranę. I teraz dwa pytania:

- jaką masę ten przetwornik "poczuje" ?
    - czy mam faktycznie szukać większego odważnika od wagi labolatoryjnej, czy wystarczy dokładność +- 1 g z wagi kuchennej ?

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Dla tego glosnika 5 gram to za malo. Trzeba mu wiecej polozyc, z 30-50gram.

Skomentuj

Witam,

a jak z precyzją tej masy ? +- 1 g z elektronicznej wagi kuchennej może być ?

Pozdrawiam,
      Jacek Zieliński

Skomentuj

Musisz dać tyle, żeby różnica była 10hz.

Skomentuj

Witam,

a to możliwe przy głośniku, który normalnie ma częstotliwoś rezonansową 27 Hz ?

Pozdrawiam,
          Jacek Zieliński

Skomentuj

Oczywiscie ze mozliwe i nawet konieczne bo tylko wtedy cos zmierzysz.

A i tak metoda masy dodanej jest malo dokladna bo musisz wpisac efektywna srednice membrany a nigdy nie wiadomo jaka ona jest! Dlatego najlepsze pomiary robi sie w obudowie. Generalnie to T-S-ow nie warto mierzyc, sa tak duze rozbierznosci ze do kazdego glosnika trzebaby stosowac inna obudowe. Dodatkowo kazdy system pomiarowy pokazuje co innego, szkoda czasu. Lepiej wlozyc glosnik w bude i zmierzyc co potrafi i po tym ocenic czy buda dobra czy moze za mala albo za duza.

Skomentuj

Witam,

wnioskuję, aby osobę, która wymyśliła fora dyskusyjne nominować do nagrody Nobla. A Wam wszyskim dziękuję i gratuluję ciepliwości w kontaktach z takimi laikami jak ja.

Pozdrawiam,
              Jacek Zieliński

Skomentuj

Czaruję...
              X