Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica do STX 42-300-04 sc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnica do STX 42-300-04 sc

Witam potrzebuje pilnie zwrotki do tego głośnika(temat) potrzebny mi na sobotę. Chodzi mi o to żeby chodź trochę stłumić wysokie tony. Ma to być zwrotnica pasywna. Wzmacniacz ma 200W/4ohm . Proszę o jakiś schemat i wartości .

Re: zwrotnica do STX 42-300-04 sc

Zamieszczone przez evo116
    Chodzi mi o to żeby chodź trochę stłumić wysokie tony.
    No to dajesz cewkę w szereg przed głośnikiem i załatwione,a jaka? jak największą (w zależności jakie ma być tłumienie).

lepiej napisz do czego Ci to,wtedy można coś więcej napisać.

Skomentuj

no do subbaów a nie wiem w jakim pasmie najlepiej odciąć ten głośnik

Skomentuj

W takim przypadku najlepsza jest zwrotka aktywna (crossover) a ja myślę ze na około 150Hz cięcie będzie w sam raz ;] ale to tylko moja opinia :)

Skomentuj

No wiem. Ale na razie nie mam kasy na crossa i dlatego chciałem jak na razie zwrotkę pasywną

Skomentuj

Cewka rdzeniowa minimum 6.4-9mH i kondensator bipolarny minimum 220uf. Poza tym chyba nie czytales artow na stronie glownej.
            http://diyaudio.pl/portal.php?show=37

Skomentuj

Ja bym radzil sama cewke min 4,7mH. Dodanie kondensatora i to o wartosci az 220uF pewnie spowoduje spadek impedancji duzo ponizej 4om co moze sie zle skonczyc dla wzmacniacza.

Skomentuj

Jak zastosuje cewke rdzeniowa ze stosunkowo cienkim dutem to impedancja nie powinna zapedzic sie bardzo nisko.

Skomentuj

Czaruję...
                X