Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Witam, jestem nowy, i mam pytanie,

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam, jestem nowy, i mam pytanie,

Buduje zestaw trzydrożny na bazie technicsów SB-EH750 wszystko wymieniłem zostawiam jedynie skrzynie i wystrój zewnętrzny.
    Proszę napisac który z głośników STX GDN-17-140-8-SK czy SCX będzie się nadawał do 15.5L skrzyni z BR. Dołączam schemat jak to wygląda. Jeden SK jest zamontowany na próbę ale mam mieszane uczucia, ma duże Xmax a przez BR(liczony speakerem) dosłownie wieje. Czy po SCX mogę się spodziewać jakiegoś cudu w kwestii jakości ? Czym się te głośniki róznią w praktyce?

SCX
    SK
    Załączone pliki

roznica jest minimalna
    napewno cudu nie doznasz :P

a te twoje kolumny to strata kasy
    nie lepiej zrobic nowe 2 drogi? to co zmarnowales na GDMa i zwrotnice wydalbys na nowe skrzynki

Skomentuj

Szczerze to te kolumny w oryginale grały tak sobie ale to był prezent i z sentymentu i niechęci do obróbki w drewnie wykorzystałem skrzynie i wystrój i coś znich chciałem zrobić lepszego.
      Jest dość nietypowo bo GDM robi prawie za wysokotonowca , chodzi od 4.3khz dzięki czemu kopułkę można było wysoko odciąć- zabezpieczyć i odciążyć.
      i razem to fajnie brzmi, a fakt GDM 12/60 tonsila były drogie, ale to taki eksperyment, całe szczęscie udany.Koszty zwrotnicy to ułamek kosztów przetworników.

Wracając do GDN-17-140 to może dokupić drugiego SK bo przy SCX wychodzi z danych że skrzynia powinna być strojona dość wysoko, i to chyba nie zagra basem. Ale chodzi też by ciągną do ok.4KHz czysto.

Kolumny te grają pod sony str-de585 (5x100W) z DolbyDigLive, jako fronty na biurku , jest też sub aktywny i tylne efektowe dwu-drożne pioneera.

Czy wiadomo coś o 17 SK i 17 scx , czy ktoś z was je porównywał. Bo sam bym musiał zamówić scx-a i porównać z sk a raczej wolał bym przeczytać opinię lub porównanie na forum-w kilku słowach.

Skomentuj

Zamieszczone przez adam1a
        Jest dość nietypowo bo GDM robi prawie za wysokotonowca , chodzi od 4.3khz dzięki czemu kopułkę można było wysoko odciąć- zabezpieczyć i odciążyć.
        i razem to fajnie brzmi, a fakt GDM 12/60 tonsila były drogie, ale to taki eksperyment, całe szczęscie udany.Koszty zwrotnicy to ułamek kosztów przetworników.
        czy aby napewno?
        masz pomiary?
        Wracając do GDN-17-140 to może dokupić drugiego SK bo przy SCX wychodzi z danych że skrzynia powinna być strojona dość wysoko, i to chyba nie zagra basem. Ale chodzi też by ciągną do ok.4KHz czysto.
        no i wlasnie pokazujesz jak malo wiesz...

przy tej klasie glosnikow roznice sa minimalne i raczej w charakterze brzmienia a nie w diametralncyh zmianach

Skomentuj

Nie jest moją intencją prezentacja wiedzy/nie wiedzy. Chciałem się czegoś dowiedzieć.
          Nie mam tych -pomiarów-.

Muszę zgadywać że chodzi ci o to że SCX może ładnie zagrać basem? Że powinno się go nisko stroić w skrzyni?
          Czy w takim razie SCX ładniej będzie brzmiał od SK?

Skomentuj

Muszę zgadywać że chodzi ci o to że SCX może ładnie zagrać
            tak jak pisalem te glosniki nie beda sie bardzo roznily
            roznica w brzmieniu bedzie bardzo mala

oba glosniki mozna stroic wysoko jak i nisko
            a ilosc basu zalezy od poprawnosci aplikacji, poprawnosci filtracji oraz od zasilania

ty popelniles kilka podstawowych bledow i chcesz to naprawic poprzez zmiane taniego glosnika na rownie tani...
            wywal tego GDMa, zrob nowe skrzynki oraz poprawna zwrotnice to zobaczysz jak to zagra

Skomentuj

Ostatecznie zostawie tak jak jest bo gra to dobrze tylko dokupie drugi SK. Jeżeli jest coś bardzo nie tak w schemacie i mi się spali wzmacniacz np. to proszę o info :roll:

Już jestem przekonany by coś od podstaw zrobić ,ale sprawdzonego, i jestem skłonny nie żałować na głośniki pieniędzy :wink:
              Aby to tylko ponadprzeciętnie grało, i cieszyło za każdym razem jak się włączy muzykę.

Skomentuj

spalic to nic sie nie spali

jak masz juz GDNy to dokup GDWK AK i zrob zwrotnice wg schematu ze strony STXa

Skomentuj

pokaz impedancje zestawu to ci powiemy czy sie nie spali
                  a tak wogole to po co ci rezystory 10 i 20W?
                  To estradowa kolumna?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                  X