Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Audio bez kompromisów... ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Audio bez kompromisów... ?

Witam po przerwie. Zamierzam wprowadzic w życie nową konstrukcję. Potrzebuję tylko zaczerpnąc waszych opinii o dwóch projektach które wypatrzyłem w sieci. Osłuchałem się już troche po przeróżnych konstrukcjach i chciałbym w końcu zbudowac zestaw bezkompromisowy przy którym nie będę się zastanawiał po dwóch miesiącach czy nie dołożyc z 50 zł do nowej wysokotonówki bo może będzie lepsza itd...

Znalazłem projekt na audiocomponents z tym że czy ktoś wie kto to i jak to projektował itp...? Skąd wychodzą te projekty? Ktoś już na forum ma takowe cudo ale jakoś tak opinie w temacie nie zaspokajają mojej ciekawości...
    Druga rzecz to zestaw z akustyka co jak nam wszystkim wiadomo jest wykonane na bardzo wysokim poziomie...

I teraz pytanie... na co się zdecydowac... ? Jakie jest wasze zdanie.

linki:

REFERENCE MONITOR SE
    http://www.audiocomponents.nl/speake...erence_eng.htm

RV12 AKUSTYKA:
    http://www.akustyk.com.pl/projekty/RV12.html

http://www.zaphaudio.com/ZRT.html :wink:

Skomentuj

to mi sie bardziej ushery podobaly, ss nie zrobily na mnie wrazenia
      przyjedz na as na pewno bedzie mozna posluchac takich aplikacji
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No właśnie,AS już za 3 tygodnie,warto poczekać. Na AS w 2008r spodobały mi się Oberony II na Scanach,w sumie nie tylko Mi:

Ushery oczarowały mnie w 2007r (no i w końcu je kupiłem) lecz w 2008r nie było możliwe porównać ich z Oberonami bo w pokoju Akkusa grały już 3way.

Żeby nie zastanawiać się po czasie czy można było lepiej to trzeba dużo konstrukcji posłuchać,nie da rady tak "z obrazka" wybrać,jak nie posłuchasz to zawsze to pytanie będzie dręczyć.

Skomentuj

MormoN, zacznij może od tego jaki masz pokój duży, czego słuchasz, jaki masz sprzęt towarzyszący i określ budżet i czego oczekujesz, pięknej stereofonii, detalu, dużego basu a może czegoś innego.
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

hmmm... pokój mam spory... ponad 20mkw. Ale nie w tym rzecz. Przerabiałem już ten temat. Nie szukam ciśnienia akustycznego na tyle co pięknego wokalu i detali. Chce słyszeć wszystko i niskie i średnie i wysokie ale nie musi to bić po piersiach... Jeden niskośredniotonowy głośnik 17cm wystarczy mi jak najbardziej. Projekt zaph`a jest ok ale przepatrzyłem trochę ten temat i skłaniam się ku zestawie akustyka. No i cenowo wygląda to przyjaźniej :)
            Na AS można też się nasłuchać wielu zestawów ale każdy zestaw to inna aplikacja inne pomieszczenie itp... dlatego chce coś co będzie wysokiej klasy , co z założenia będzie "idealne" a pomieszczenia to sprawa drugorzędna. Bo co z tego że zrobie mocne 3way kiedy w moim pokoju brzmi to jak malutkie 2.way w "przyjaznym akustycznie" pokoju...
            Z tego co wyczytałem do tej pory to jak na nisko średniaka ta seria scanów potrafi świetnie wyjść z dołem dzięki czemu zachowam równowage tonalną i nie będę szukał wspomagaczy takich jak subwoofery itp... i o to właśnie mi chodzi.
            No i scan to scan... sama marka powoduje +30 pkt. samozadowolenia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
              Na AS w 2008r spodobały mi się Oberony II na Scanach,w sumie nie tylko Mi:
              Też je tam słyszałem i jak narazie to wg mnie najlepsze kolumny jakich słuchałem. A na pewno najlepsze kolumny na tamtej wystawie. Tylko w pokoju z oberonami spędziłem ponad pół godziny słuchając po prostu muzyki i nie mogąc się nadziwić jak to gra... Cudo :)

Skomentuj

Te sredniaki SS sa bardzo dobre. Miedzy innymi to jest jeden z faworytow Zapha. Tylko w projekcie akustyka jest z jakas kopulka wavecor'a, a o niej jeszcze nikt nie slyszal. Skoro jestes w stanie wydac 700 zl na dobry glosnik niskotonowy, to czemu chcesz polaczyc go z "przecietna" kopulka ? Wg mnie kopulka powinna byc zawsze co najmniej tej samy klasy co woofer, a najlepiej nawet wyzej. Sam napisales, ze szukasz bezkompromisowego rozwiazania. Stad albo pojdziesz na kompromis ( cena ) albo dozbierasz i zrobisz zestaw, z ktorego juz na pewno bedziesz zadowolny .

Skomentuj

pharoh, a skad wiesz, ze wavecor jest przecietna kopulka? Po cenie? Nie oceniaj do puki nie posluchasz. Pewnie bedzie na as w koncu jest to "prawie" nowosc na naszym rynku.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, Bo czytalem na jakims forum zagranicznym, ze ich cena jest nieadekwatna do mozliwosci oraz ze w tej cenie mozna dostac znacznie lepsze kopulki. Stad w moim przekonaniu jest ona przecietna i dlatego dalem to slowo w cudzyslowiu

Dodatkowo, glosniki sa juz na rynku ponad 3 lata i chyba dalej nikt nic o nich nie wie

Skomentuj

Ja tego wavecora nie słyszałem ale już mi się charakterystyka nie podoba. http://www.akustyk.com.pl/projekty/RV12_lab.html
                      Wszystkie projekty akustyka mają jakoś tak górę zawszę podbita i to samo tu powyżej
                      6kHz mi osobiści się to nie podoba, bo to może się objawiać kłuciem lekko w uszy, takie moje zdanie. Zdecydowanie wolał bym projekt zapha. Nie to że ten wavecor gorszy czy coś ale projekt moim zdaniem lepszy.
                      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

MormoN, a jakiej muzyki słuchasz?

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                          A na pewno najlepsze kolumny na tamtej wystawie.
                          To jesteś takim pro-audiofilem że umiesz wydzielić brzmienie kolumn z całego systemu? Może cały system był kozacki- a jest na to szansa bo cdp od AA i diabły deltastudio?

Scany sa dobre ale drogie, można zrobić taniej zupełnie inaczej i chyba niekoniecznie gorzej.
                          No i scany potrzebują raczej mocnej, dobrej lampy.

Skomentuj

sa malo popularne bo nie sa tanie ale mysle, ze nie moga byc zle bo akustyk wlaczyl je do swojej oferty a on handluje produktami z wyzszej polki. Ja sluchalem wavecorow w kolumnach od proa i powiem, ze tweeter mi pasowal ale nisko-sredni do wymiany. Tweeter spokojny delikatny ale z woofera w duzej budzie bylo 0 basu tylko srednie.
                            A zwrotnice do nich mozna zawsze zaprojektowac samemu :wink:
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

MormoN, powiem Ci szczerze, że ostatnimi czasy już też po głowie chodzi mi myśl nad nowym zestawem - sprzedać 3W Classic i położyć trochę do 2way scanów.

Naczytałem się na prawdę dużo i dochodzę do wniosków, że na wysokie tony spokojnie można pakować się w Scan Speak D2905/9700 (który właśnie jest w Oberonach II) lub posiadający ponoć większą przestrzeń (w każdym porównaniu z tym głośnikiem lub 9900 takie były wypowiedzi, ale wiadomo w internecie różne rzeczy można przeczytać) Scan Speak 6600 AirCirc. Cena bardziej na korzyść 9700. Ale tak jak wyczytałem 6600 produkuje ponoć świetna przestrzeń (na czym mi w tej chwili najbardziej zależy). Z kolei niskie tony to wiadomo 18W8531G lub 18W4531G to najlepszy bas jaki można mieć z 18 cm głośnika.
                              Średnica ponoć już nie tak zachwycająca (wypowiedzi typu sucha itp), ale wiadomo to nadal bardzo dobry głośnik. Jeśli chciałbyś mieć lepszą średnicę kosztem basu to zdecydowanie lepiej celować w magnezowe Seas Excel. Ewentualnie robić 3Way z 18 scana na dole 15/12 scana ma średnicy. Ale to już większe koszty póki co nie osiągalne dla mnie. Dlatego myślę, że Zaph ZRT to może być świetna konstrukcja, ewentualnie Reference Monitor SE jeśli bardziej odpowiada Ci monitor z pochyloną ścianką. Myślę, że obie konstrukcję są dobrze dopracowane i nie będą to wyrzucone pieniądze w błoto.[/b]

Skomentuj

nonameplum
                                Bardzo cenne sugestie w twojej wyodpowiedzi...
                                jak tak dalej będziemy oceniać scany w porównaniu do czegokolwiek innego wyjdzie z wielu opinii że lepiej kupić stx`a bo proporcje ceny do niewielkiego skoku jakości wręcz niewyczuwalnego, są absolutnie przeciw scan speak.
                                Przechodząc do sedna zostają mi dwie opcje albo zaph albo reference monitor.
                                I błagam nie wysuwajcie porównań do seas excell czy czegokolwiek tam bo to też nie ma sensu. Ludzie w i-necie piszą co piszą i każdy co innego. Tak i o scanach. Takie nie-subiektywne opinie o dźwięku są wręcz w naszej branży niewskazane. No i poza tym wszyscy dotychczas na forum raczej nie przekraczają funduszu ponad 1000zł na parę kolumn a zestawy z wielu opinii tak graja jak haj-end z audioshow... a tu patrz nagle krytyka scana... :) Nie tędy droga.

Muzyka to jasne że techno też :) Ale bardziej jakiegoś Trick`iego, parov stelar i różne takie "downtempo".... czasem jak dobre nagranie to i klasyka mile widziana.

Skomentuj

Scan-speak bardzo dobre głośniki, ale ja bym możne poszedł bardziej w stronę Ushera? Są to podobne głośniki co scan, ale za cenę znacznie niższą. A grają naprawdę wyśmienicie. Z niskim basem, czystością i dobrą sceną.

http://www.loudspeakershop.eu/zestaw...30-p-1605.html

Słuchałem tego zestawu i naprawdę to jak on potrafi zagrać, pozytywnie zaskakuje swoimi możliwościami i jakością dźwięku.

"Zalety kolumn w wielkim skrócie: wyrównana średnica, wybitna stereofonia, nisko schodzący bas. Jakość nie do pobicia w podobnej cenie."

Skomentuj

"jakość nie do pobicia w tej cenie" ... planuje przeznaczyć do 2500zł na części więc to nie ta bajka :) Nie wiem... może chodzi też o zaspokojenie w sferze "mentalnej" a nie tylko odsłuchowej :)

Skomentuj

Ja tez wybral bym ushery. Moze uda sie tych glosnikow jeszcze raz posluchac na as.
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Uploaded with ImageShack.us

Zawsze można słuchać czegoś takiego :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X