Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z wyborem gło?ników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z wyborem gło?ników

Witam.
    Tak jak to napisałem w tytule, mam problem z wyborem głośników do mojej nowej kolumny. Jak na razie zrbiłem tylko jedną, która grała co prawda 3 lata...aż do ostatniej imprezy. W każdym razie była zrobiona z 2 szerokopasmowych głośników Tonsila (oznaczenie chyba 30/30). Najważniejsze jest jednak to, że był to straszny klocek, który ledwo mieścił się w moim pokoju.
    Teraz chciałbym zrobić coś mniejszego (a konkretnie 2 kolumny). Nie mam (obecnie) zbyt dużo kasy więc Tonsila nie kupię. Jako basowe wybrałem głośniki Tesli: ARN-226-08/8. I tu pytanie: czy się nadają i w jakiej obudowie je zamknąć. Oprócz nich chciałbym wstawić jakieś szerokopasmówki do odgrywania średnich i wysokich tonów. I tu mam problem, bo nie wiem jakie. W czoraj obejrzałem w internecie jakieś 100 głośników i mam w głowie konkretny bałagan.
    Jak na razie to na tyle ode mnie. Z góry dzięki za udzieloną pomoc.

Pozdrawiam

Na twoim miejscu napisalbym jaki maszduzy pokoj?, jak chcesz zeby to gralo?ile mozesz przeznaczyc kasy? wtedy moze ci pomoga :P

Skomentuj

A nadal chcesz szerokopasmowki?

Skomentuj

Mój pokój ma wymiary 5,5x4,5.

A tego pytania o szerokopasmówki nie rozumiem... Chciałbym zrobić 2 kolumny. Każda z nich miałaby składać się z 2 głośników niskotonowego i szerokopasmowego.

[ Dodano: 2004-07-01, 15:41 ]
        Aha...a kasy mam jakieś 300zł(ewentualnie +50zł) na cały projekt, a więc na głośniki i resztę materiałów.

Skomentuj

no dobra niskotonowy ,ale dlaczego ty ciagle chcesz szerokopasmowy nie moze byc np gwizdek ?? tez bedzie dobrze gralo chyba ze masz jakies inne upodobania wiec powiedz moze ldaczego ci tak zalezy na szerokopasmowcu bo ja osobiscie preferuje gwizdek i niskotonowy

Skomentuj

Ale GD30/30 ma bardzo duza efektywnośc (twarde zawieszenie). ARN ma calkiem inne przeznaczenie.

Skomentuj

Jeżeli chodzi o wybór głośników to byłem pewien tylko co do niskotonowego (wiem że GDS 30/30 ma inne zastosowanie ale teraz chcę zrobić zupełnie inne kolumny). A jeżeli chodzi o drugi głośnik to miałem nadzieję że ktoś z Was mi doradzi. Myślałem o średniotonowym, bo nie jestem pewien czy wysokotonówka dobrze przenosi częstotliwośći z jej dolnego zakresu (ale to tylko taka moja teoria).

W każdym razie chciałbym teraz zbudować mniejsze niż poprzednio kolmny, które grały by miękki bas przy niższej głośności niż GDS 30/30. Do tego chciałbym żeby wreszcie pojawiły się w moim pokoju tony wysokie. I może rzeczywiście lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie np. GDWK 10/80/7,8 - taki jak na stronie http://www.dexon.pl/katalog/32.htm

Mam nadzieję że trochę rozjaśniłem sytuację i teraz ktoś będzie w stanie mi pomóc.

Skomentuj

Zamieszczone przez tdolbniak
                Mój pokój ma wymiary 5,5x4,5.

A tego pytania o szerokopasmówki nie rozumiem... Chciałbym zrobić 2 kolumny. Każda z nich miałaby składać się z 2 głośników niskotonowego i szerokopasmowego.

[ Dodano: 2004-07-01, 15:41 ]
                Aha...a kasy mam jakieś 300zł(ewentualnie +50zł) na cały projekt, a więc na głośniki i resztę materiałów.
                kup to http://www.tonsil.com.pl/products/speakbox/inne.htm rewelacja

Skomentuj

Pytalem konkretnie mysle. Jeslio chcialbys miec znow kolumny na szerokopasmowkach to tez sie da. Jednak Twoj naklad finansowy uniemozliwia prawie dzialanie na takich przetwornikach wspolczesnej konstrukcji i parametrach.
                  Jesli chcesz za 350 zl zlozyc 2 kolumienki to nie bedzie to cudo i nawet nie wiem czy oplaca sie brudzic (no moze male 2 drozne satelitki) bo moze sie okazac ze gdzies uzywane male kolumienki tanio kupisz (co wydawaloby sie lepsze bo jak widac jeszcze za malo sie orientujesz w konstrukcji kolumn jak i w sluchaniu muzyki).

Skomentuj

Czaruję...
                  X