Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wpisywanie parametrów głośnika do WINISD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wpisywanie parametrów głośnika do WINISD

Pomóżcie mi proszę, bo nie wiem co robię nie tak. Chcę wklepać do winisd IT MDS10 DVC, lecz mam z tym lekki problem. Wersja WINISD 0.44beta . Szczerze mówiąc, te parametry na stronie producenta nie są zbyt precyzyjne. Nie ma Fs na przykład i nie wiem jak to jest czy wynika to z tego, że to dwucewkowiec? Na innym forum polecają zklepać budę BR 40l strojoną na 27hz i przy założeniu Fs 37hz. Tyle, że winisd bzdury mi jakieś pokazuje. Na pewno problem jest w parametrach dlatego zrobiłem screena:

Proszę o korektę lub wskazanie gdzie tkwi błąd. Pisali, że do BR jedną cewkę powinno się podpinać. Próbowałem bawić się impedancją, RE i Fs, ale marny efekt. Chcę sobie to zasymulować do porównania z MDS08.

Ma to być sub do auta. Potwierdzicie mi, że 40L @ 27hz przy podłączeniu tylko jednej cewki w hatchbacku pod signatem RAM3 MK2 głownie do techno, hip hopu, disko będzie dobrym rozwiązaniem?

kremien, wpisz parametr Z bo bez tego nie policzy ci dobrze
    poza tym powinno podłączać się obie cewki a nie tylko jedną
    nie powinno się stroić budy poniżej Fs głośnika bo spada jego wytrzymałość mocowa
    a jak dobrze pamiętam to modele DVC są właśnie dwu cewkowe
    a poza tym to program symulacyjny więc wielkość i strojenie lepiej wybrać samemu i obserwować co się dzieje
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie dalej mam problem z policzeniem budy do tego głośnika. Bawiłem się tym bassboxem i nauczyłem się go obsługiwać. A więc wychodzą mi podobne rzeczy jak w winisd - wniosek taki, że podstawowe parametry powinny być ok, a problem może tkwić w podłączeniu cewek i co się wtedy dzieje. A wychodzi na to, że nie umiem policzyć jak się zmienia Qte i inne parametry w różnych kombinacjach podłączenia cewek. W bassboxie u mnie wygląda to tak:

Zaczęło mi wychodzić coś bardzo zbliżonego do charki MDS08 (ta czerwona poszarpana pod spodem to MDS08). cały czas symuluję na jednej cewce z powodu braku danych.

Proszę was uprzejmie Poprawcie mi te parametry tyko tak, żebym mógł być ich pewny. Wtedy jakoś sam już sobie dostroję budę. Jakoś nie mogę znaleźć w necie wiedzy na temat jak się zmieniają parametry głośnika w przypadku dwucewkowca. Szczerze mówiąc mogłem zamówić jednocewkowca i byłoby cacy.

[ Dodano: 2010-10-24, 13:07 ]
      znalazłem fajną stronkę z pomiarami. Może się przyda, żeby mi pomóc?
      http://www.lautsprecherbau.de/artike...008/50-sub-275

Skomentuj

Czaruję...
      X