Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe podłogówki - chyba STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowe podłogówki - chyba STX

Witam.

Generalnie w pokoju stoi to, co opisywałem już kiedyś na forum http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=19012 .

Opcja pierwsza była taka, żeby wymienić wszędzie głośniki na STX, ale nadal nie będzie to wyglądało zbyt estetycznie stąd pomysł na nowe podłogówki. Sam nie zrobię (brak umiejętności manualnych oraz czasu) więc tylko gotowe konstrukcje do kupienia.

Generalnie ma być głośniej - czasem lubię sobie puścić na prawie cały regulator jakie reggae czy ska, oraz ma być lepszy dźwięk. Mocy nigdy za wiele - jakieś małe domówki żeby się dało robić czy może czasem nieco większe sprawy.

Z rozsądnych cen wpada mi STX i tak patrzę na F-360 - nie duża cena a schodzą nisko (teraz mam jakieś 45Hz f3). Do tego duża moc. Ale pojawia się dylemat, czy może poczekać i kupić coś z modeli FX (powiedzmy FX-300). Z tym, że F360 to od ręki, a na FX no to trochę większa sprawucha i nie wiem, czy warto aż tak długo czekać, czy różnica będzie tak powalająca.

Kolumny do słuchania muzyki, czasem do odsłuchania gotowego mixu jaki stworzymy z zespołem.

Co do wzmacniacza to wiem, że mój pioneer to trochę za słaby..... Jest t.amp2400 który łyknie to bez problemów, ale docelowo kiedyś pewnie dokupie amplituner, tylko nie wiem, co mi pociągnie taki zestaw:/

P.s.
    gdybym sprzedawał stare budy, to jest to coś warte? Trochę się naszukałem tych oryginalnych pierścieni.

Re: Nowe podłogówki - chyba STX

Zamieszczone przez djsmol
    Generalnie ma być głośniej - czasem lubię sobie puścić na prawie cały regulator jakie reggae czy ska, oraz ma być lepszy dźwięk. Mocy nigdy za wiele - jakieś małe domówki żeby się dało robić czy może czasem nieco większe sprawy.
    Dobry dzwięk i wysokie spl to może Fx200
    p.s Takie proste skrzynki jak fabrycznie ma Fx200 to byś zlożył z pomocą forumowiczów, a za cenę jednej fabrycznej masz komplet Fx200 DIY
    Z rozsądnych cen wpada mi STX i tak patrzę na F-360 - nie duża cena a schodzą nisko (teraz mam jakieś 45Hz f3). Do tego duża moc. Ale pojawia się dylemat, czy może poczekać i kupić coś z modeli FX (powiedzmy FX-300). Z tym, że F360 to od ręki, a na FX no to trochę większa sprawucha i nie wiem, czy warto aż tak długo czekać, czy różnica będzie tak powalająca.
    Moc to nie wszystko.Jeśli masz możliwość dołożenia i kupienia lepszych kolumn to tak zrób.Różnica w dzwięku na pewno będzie znaczna.
    Co do wzmacniacza to wiem, że mój pioneer to trochę za słaby..... Jest t.amp2400 który łyknie to bez problemów, ale docelowo kiedyś pewnie dokupie amplituner, tylko nie wiem, co mi pociągnie taki zestaw:/
    T.amp`a zostaw w spokoju, to nie ta klasa sprzętu. On został stworzony do innych celów niż napędzanie kolumn domowych. Kup porządny wzmacniacz a nie amplituner :!: to wykorzystasz potencjał kolumn.

Skomentuj

Zależy jaki amplituner -- znam wiele modeli stereo, które w niczym nie ustępują "oddzielnym" wzmacniaczom, a wiele nawet zjadają na śniadanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez bitbober
        p.s Takie proste skrzynki jak fabrycznie ma Fx200 to byś zlożył z pomocą forumowiczów, a za cenę jednej fabrycznej masz komplet Fx200 DIY
        No tak, ja tych skrzynek nie dam rady wykonać, co najwyżej polutuję zwrotnicę, kable i może przykręcę prosto przetworniki:P

Pozostaje jeszcze kwestia co ze starymi skrzyniami zrobić - czy ktoś to kupi:/ Generalnie to mam w domu space'86 które musiałbym naprawić (od dziewczyny dostałem, wiec tego się nie chcę pozbywać) a wiem, że grają gorzej od tych pseudo ZG:/ Myślałem, że do Space wrzucić te niskotonowe STX, średnie już mam, kopułki dokupię. Z czterech EW-80 co mam zrobić coś może do gitary (skrzynia z czterema takimi w jednej obudowie) elektrycznej bo basu z tego nie będzie, a skrzynki to nie wiem.. w sumie oryginalne kopułki TONSILA tam są. Kompletnie brak pomysłu....

Z tego co patrzę, to F360 ma 96dB skuteczności i schodzą niżej, niż FX300 z 90dB...

To w jaki amplituner celować, ewentualnie wzmacniacz , i koniecznie musi być jakiś selektor wejść.

I bardzo ważna dla mnie sprawa - wzmacniacz z dobrym preampem do gramofonu. Ten w Pioneerze moim to nie gra sopranami, brzmi tak, jakby ktoś ściął górę - zrobiłem preampa z kitu AVT i teraz dopiero moja wkładka brzmi tak jak trzeba (Shure nie pamiętam oznaczenia ale dużo kasy za to dałem) ale wtedy tracę jedno wejście, bo muszę mieć wejścia na magnetofon kasetowy, magnetofon szpulowy, gramofon, radio, na komputer i jedno w zapasie :P

Skomentuj

Kolego, a jak duże pomieszczenie? Może wystarczyły by MX 140? Powiem tylko, że w pomieszczeniu ≈20 m˛ powinny z powodzeniem wystarczyć. Te głośniczki to już zupełnie inna bajka. No i ta konstrukcja łatwiejsza do napędzenia niż fx200. :wink:
          Jest też projekt z tweeterem seasa.

Skomentuj

Pomieszczenie ma 3,6m x 4,8m czyli jakieś 17m2. Fajne MX, ale ja bym je raczej widział jako
            małe monitory jak składam mix audio zespołu, a jednak celowałbym w pełnoprawne podłogówki.

[ Dodano: 2010-10-24, 12:36 ]
            Co do pokoju to na razie jest 17m2, ale w przyszłości będzie inny pokój i chciałbym, żeby kolumny posłużyły mi baaaaardzo długo. To co mam gra jakieś 5 może 6 lat. Wymieniam bo ciągle czegoś brakuje, ale chciałbym już kupić raz i nie przejmować się przez 10-20 lat (o ile to w ogóle możliwe :razz: ).

Skomentuj

Czaruję...
            X