Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawa basu tonsil GDN25/40 25/60 wymyślcie coś

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poprawa basu tonsil GDN25/40 25/60 wymyślcie coś

zregenerowałem ostatnio zestawy tonsila ZG60 C115, takie stare zamknięte pudła koło 50L z całkiem niezłą zwrotnicą na GDWK GDM12/60 i nieszczęsnym GDN25/40. Fajny klimat mają, problem jest taki, że basu to to niema. Zregenerowałem na dwóch rodzajach podrabianych membran i oba to samo. Orginały jeszcze pół roku temu udało mi się kupić, ale teraz zamknęli fabrykę i zdaje się zniknęły na stałe.

Myślałem nad izobarikiem bo takie połączenie sprawdza się u mnie w samochodzie. Teraz jak zrobić, żeby SPL został nie zmieniony? GDNy są 8ohm to trzeba je zmienić na 2x po 4ohm i połączyć szeregowo? Mocowo wyjdzie tyle samo, ale izobarik coś miesza z efektywnością... Panowie, obniża o 3db? To w takim razie trzeba zostawić te 8ohm i dołożyć drugie 8ohm wraz ze zmianą zwrotinicy na 4ohm.... ?

A może by dokleić dodatkowy magnes do istniejącego pojedyńczego głośnika? Jakie parametry się dokładnie zmieniają? SPL rosnie? Fs (czyli Fb też) spada?

A może macie jakieś inne pomysły? Wytłumione jest gąbką poli. i watoliną koło 5 cm na sciankę. Tłumić mocniej? W closed będzie słyszalny spadek szybkości i tej jak to nazywam "spręzystości"?

jak masz robić isobarik, zmieniać impedancje itp to zrób nowe kolumny na innych lepszych przetwornikach bo po 1 głośniki cudem nie są, po 2 zwrotnicę musisz przerobić, po 3 szkoda "klasyka".
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Re: Poprawa basu tonsil GDN25/40 25/60 wymyślcie coś

Zamieszczone przez tom1eczek

Myślałem nad izobarikiem bo takie połączenie sprawdza się u mnie w samochodzie.
      Samochód i dom to dwa różne pomieszczenia w którym coś gra dobrze a w drugim to samo w ogóle nie gra.

Dobra rada? sprzedaj te Tonsile i kup coś co zagra basem.

Skomentuj

No wiem, te 25 są tragiczne, źle sie je klei bo mają wąską szczeline i wogule są nieszczęśliwe 20cm na dużej cewce i 30cm, najlepiej dwu magnesowe to co innego ale pieniążka niema dlatego rzeźbie w tym co pod ręką za grosze takto juz dawno bym złożył stx18cm, wiesz które plus sub.

A te ZG to w w naturalnym fornirze mam z przodem czarnym - klasa. coś trzeba z tym zrobić. Zresztą itak będę na nich w przód bo kupiłem je za parę piw.

Skomentuj

nowa zwrotnica, obudowa b-r i basem powinno zagrac. ale bez rewelacji z jego iloscia

Skomentuj

Ja bym je przerobił na aktywne, z aktywną zwrotnicą i korekcją dołu wg. http://www.linkwitzlab.com/filters.htm#9 , wtedy powinno w OZ zagrać miodzio :)

Skomentuj

Dorób subwoofer. Korygowanie aktywne basów coś tam poprawi ale to nie są głośniki do takich zabiegów, majął małą moc i niski Xmax.
              Najprościej to podkręć bas na wzmacniaczu i już (i ostrożnie z volume ).

Skomentuj

Przerób istniejącą obudowę na bassreflex (te głośniki w zamkniętej pace nie mają absolutnie żadnego basu). Możesz prowizorycznie sprawdzić czy taka zmiana Ci pasuje. Tunel o średnicy 10cm i długości 15 cm włóż w otwór po wysokotonówce i całość uszczelnij jakimiś gąbkami. Jak nadal będzie źle to niestety pozostaje wymiana kolumn.

Skomentuj

Z Fiata 126P nie da rady zrobić Mercedesa... przykro mi...

Wymień głośniki, a najlepiej dorób sobie bas i po problemie

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Dj.luke
                    Z Fiata 126P nie da rady zrobić Mercedesa... przykro mi...
                    jak widac niektorzy probowali

Skomentuj

Czaruję...
                    X