Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-Way jakie wybrać

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3-Way jakie wybrać

DIY wciąga i rączki mnie świerzbią by "wystrugać" coś nowego. Dotychczas słuchałem zestawów dwudrożnych, więc teraz chciałbym zrobić jakiś zestaw 3-WAY. I tu nie wiem co wybrać. Pierwsze co mi się spodobało to 3-W Classic Trolesa http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm Potem wyszukałem coś podobnego http://gentleaudio.forumchti.com/enc...tg30-t1273.htm Wpadłem jeszcze na taki pomysł by przebudować mój dotychczasowy zestaw na Usher 8945A i 9930 i dołożyć trzeci głośnik Usher 8955 http://www.loudspeakershop.eu/glosni...955-p-873.html Ale tutaj trzeba by zaprojektować zwrotnicę od nowa a ja nie czuję się na siłach i nie wiem nawet czy by taki zestaw głośników pasował do siebie. Co by tu jeszcze można wykombinować w typie 3-W Classic? Jakieś inne projekty? Czy może nie kombinować i robić projekt Trolesa. Doradźcie coś.

lars233, DIGIPROCOMP chyba robie ten projekt Astasia, może się z nim skontaktuj dlaczego, co i jak.
    Mi się projekt Troelsa podoba tylko gdyby ten średniak by był większy (wizualnie pasowałby lepiej do mojej koncepcji )

Skomentuj

lars233, a jak Ci się podoba granie Usherów? Bo np 3W Classic zagra z goła trochę inaczej. Bardziej dosadnie i z większym wigorem.

Astasia jest ok tylko szkoda, że XT25 a nie 27TDFC/27TFFC.

Skomentuj

nonameplum, Usherom właśnie brakuje takiego wigoru troszkę. Tzn. bas jest w porządku i jest go sporo tylko te wysokie trochę bez polotu. Zdecydowanie bardziej podobał mi się 27TBFC/G z mojej poprzedniej konstrukcji. Co do projektu Astasia to dokładnie tak samo myślę. Zamiast tej Vify Seas by się przydał.

malutkiz A Troels bardzo sobie chwali tego średniaka. Może i wizualnie lepiej by pasował MCA15RCY ale nie da się tego zrobić bez zmiany zwrotnicy.

Skomentuj

W takim razie możesz spróbować 3W Classic...
          Do mnie masz trochę daleko, ale zapraszam na odsłuch. Ktoś bliżej też na pewno ma 3W Classic (np. Warszawa). Jeśli masz możliwość to posłuchaj.

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz
            lars233, DIGIPROCOMP chyba robie ten projekt Astasia
            nie, w moim siedzi CD22RN4X oraz MCA12RC

[ Dodano: 2010-10-23, 22:01 ]
            i jeszcze nie doczekał się pomiarowej zwrotnicy, może w przyszłym miesiącu.

Skomentuj

masz jeszcze to http://www.troelsgravesen.dk/PMS.htm
              albo, nie myslales zeby zrobic cos z aktywnymi dolami?

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
                masz jeszcze to http://www.troelsgravesen.dk/PMS.htm
                albo, nie myslales zeby zrobic cos z aktywnymi dolami?
                Ten projekt całkowicie nie przypadł mi do gustu. Chodzi mi o kształt i wygląd tych kolumn. Co do aktywnych dołów. Mam wzmacniacz ze sporym zapasem mocy, więc aktywne doły mijają się dla mnie z celem. Tylko koszty większe by były.

Skomentuj

Jak bys zastosowal inna obudowe niz Troels to co by sie zmienilo? lekko wykres by wygladal innaczej, nawet bys tego nie uslyszal.

Skomentuj

Jak bys zastosowal inna obudowe niz Troels to co by sie zmienilo?
                    sporo
                    lekko wykres by wygladal innaczej, nawet bys tego nie uslyszal.
                    fakt, bez porownania by nie uslyszal...
                    taka zmiana sporo zmieni w podziale woofer-mid

Skomentuj

Chcesz mi powiedziec ze uslyszysz ruznice miedzy takimi kolumnami?

Skomentuj

pajol112 Nie chcę robić podłogówek. Tylko coś właśnie w stylu 3-W Classic. Takie duże monitory 3-way podobają mi się. A tego projektu co wskazałeś nie da się aż tak przerobić bo to już by było bankowo słyszalne- całkiem inny front kolumny i rozstawienie głośników.

Skomentuj

Chcesz mi powiedziec ze uslyszysz ruznice miedzy takimi kolumnami?
                          A słyszałeś o dyfrakcji? http://diyakustyk.com/dyfrakcja.html#dyf Polecam się dokształcic zanim coś się napisze, nie mając o tym pojęcia.

Tutaj zajdą również inne "zjawiska", mam nadzieje, że wiecie o czym mówię. :neutral:

Skomentuj

piku16, a ja polecam nauczyc sie czytac ze zrozumieniem! wiem ze na wykresie zobaczysz roznice ale czy ja uslyszysz? nie zmieniajac polozenia glosnikow tylko krztalt kolumny?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              pajol112 napisał/a
                              Jak bys zastosowal inna obudowe niz Troels to co by sie zmienilo?
                              sporo
                              10 razy wiecej zmieni zmiana pomieszczenia niz obudowy...

Skomentuj

Znalazłem jeszcze coś takiego http://audioweb.cz/vase-petrh2.htm Co o tym sądzicie? Tylko, że to podłogówki są niestety.

Skomentuj

pajol112, napisalem wyraznie ze bez porownania nic nie uslyszysz
                                  ale jakbys mial porownac oryginalna kolumne oraz z zmniejszym frontem to to mozesz uslyszec. niekoniecznie na gorsze ale cos bedzie slychac

Zamieszczone przez pegelmesser
                                  10 razy wiecej zmieni zmiana pomieszczenia niz obudowy...
                                  a jeszcze wiecej zmien zmiana polozenia sluchacza ;]
                                  sporo o tym dyskutowalismy i nie robmy tutaj znowu chaosu

Skomentuj

Zmiana szerokosci frontu kolumn wplynie istotnie na pomiarach ale czy sluch bylby w stanie to potwierdzic ? Tego jeszcze nie wiem i nie sadze, by ktokolwiek wczesniej robil takie doswiadczenie. Niemniej zdecydowanie lepiej jest zachowywac ( tu nie oznacza, zeby co do milimetra kopiowac, moga byc lekkie rozbieznosci ) proporcje frontu tak jak to jest w oryginalnym projekcie.

Szkoda, ze juz nie mam tradcyjnych kopulek, bo z checia bym wykonal slepy test odsluchowy na wplyw frezowania

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
                                      Zmiana szerokosci frontu kolumn wplynie istotnie na pomiarach ale czy sluch bylby w stanie to potwierdzic ?
                                      Włsnie niepotwierdzi, słuch jest gorszy od aparatury pomiarowej. Odwrotnie jest to mozliwe, tj. jak cos usłyszymy ze jest inanczej to na pewno pokaze to pomiar.

Skomentuj

Lepiej już poszukać innego projektu, który będzie nam odpowiadał.
                                        Jeśli chce się wydać 2000 zł na kolumny to chyba warto to zrobić z głową.
                                        A jeśli chcesz przerabiać to też rób to z głową (czyt. pomiary ewentualne zmiany w zwrotnicy).
                                        Jak już coś robić to dobrze...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X