Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn do Uniampa za ok 600zł.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn do Uniampa za ok 600zł.

Witam,
    postanowiłem sprzedać swoje dotychczasowe kolumny (Diora ZgB 80-8-903 - BR / 80W / 8ohm) i zbudować własne.
    W poprzednich nie odpowiadała mi dolne pasmo. Baz dość wysoki i tłukący.

Zależy mi aby bas był miękki, sprężysty i mocny.
    Nie chciałbym aby wysokie tony były bardzo wyeksponowane, raczej stonowane.
    Lubię dużo środka, lubię słyszeć wokal w każdym utworze.
    Dodam, że często urządzam u siebie sylwestra a wtedy lubimy pograć głośno :)

Co do warunków odsłuchowych to szykuję kolumny do nowo budowanego domu. Rozmieszczenia mebli jeszcze nie znam. Powierzchnia salonu to ok 28^m2 z zawartą kuchnią + korytarz i schody.

Odległość kolumn od miejsca odsłuchu to ok 3,5m a kolumny można rozstawić na 3 - 4m

Budżet w jakim chciałbym się zmieścić to ok 600zł.
    Jeśli będzie taka konieczność to zapłacę nawet 1000zł ale jako student (stacjonarne - dzienne) nie dysponuję zbyt dużą kasą i będę zbierał na nie jakiś czas.

Jeśli jeszcze będzie potrzebna jakaś odpowiedź aby można było kompleksowo mi doradzić to proszę pytać :)

Dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam.

W takim pomieszczeniu potrzebujesz suba albo dobrych trzech dróg, aby basowo to wyrobiło. Lepszym rozwiązaniem byłby sub, ale sama elektronika to ok 2-3stówki.
    Zrobiłbym tanie i dobre 3drogi, ale musiałbyś troszkę dozbierać.
    http://stx.pl/fx-200-diy-heban-fornir.html
    Oczywiście nie musisz kupować tych elementów z linka z obudową, możesz je sobie poskładać na stronie i obudowę sam wykonać.

Skomentuj

Jesteś przekonany, że te kolumienki sprawdzą się u mnie?
      Ten głośnik niskotonowy ma stosunkowo małą średnicę.
      Jeśli jesteś pewen, że warto to ok. Za tyle kasy nie chciałbym wpakować się w coś co mnie nie zadowoli bo będę długo na to zbierał.

Ewentualnie najpierw zrobiłbym tańsze monitory do spokojnego odsłuchu + za jakiś czas subwoofer na sylwestra :).

Skomentuj

Witam, ja mam 2 kolumny na głośniku STX GDS 30/200 i wysokotonowym też od STX'a. Basu za wiele nie ma ale bardzo ładnie i wyraźnie grają. Może nie są one zaprojektowane do domu ale potrafią ładnie zagrać przy muzyce i filmach. Powinieneś się w 500zł zmieścić za parę a za resztę zrobić suba.

Skomentuj

Na tym zestawi co polecił dolphin123, urządziłem dwie osiemnastki i na jednej (w sali ok 60m2)ludzie prosili bym zmniejszył bas bo jest tylko on :wink: (Napędzane Onkyo A-8450 któremu do Uniego duuuużo brakuje). Tak wiec na twym miejscu zrobiłbym właśnie ten zestaw. Szczerze go polecam.

Skomentuj

maxxx222, na taką wypowiedź czekałem :)
            Szerokopasmowca chyba sobie odpuszczę jeśli te kolumny faktycznie potrafią tak ciekawie zagrać.
            Budy zrobić z MDFu czy można zrobić z płyt wiórowych? Takie akurat bym miał po meblach.
            Z tego co się orientuję to mdf ma niższą częstotliwość rezonansową i trudniej wprowadzić go w wibracje. Jak to się ma w praktyce?

Skomentuj

zrob z tego co masz tylko daj wzmocnienia
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

davitxx mdf sie latwiej obrabia. Jesli chcesz zwykle proste skrzynki to nie potrzeba Ci mdfu. Dobry fornirek i klasyczne podlogowki tez swoj urok potrafia miec

Skomentuj

davitxx, samo to ze ludzie na tym niskotonowym głośniku robią same suby musi świadczyć o tym ze jest dobry :wink: Swoja droga tez mam suba na 22-140-8 SCX ;p

Skomentuj

Czaruję...
                  X