Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie kolumn..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w budowie kolumn..

Witam jak widac jestem nowy prosze was o pomoc w budowie kolumn do pokoju 16m2
    mam wzmacniacz Technics SU-V65A prosił bym o wasze opinie na jego temat co dał by rade uciągnac chciał bym do niego podłaczyc 2 kolumny i soobwofer jesli da rade co mówicie ?? w kolumnach ciał bym zamontowac te 2 głośniki http://allegro.pl/gdm-17-180-8-sc-gl...285821144.html i http://allegro.pl/glosnik-gdn-15-40-...274753807.html prosił bym czy te dwa głosniki beda dobrze grały razem jesli tak to prosił bym o model zwrotnicy do takiego kompletu. pozdrawiam Grzegorz

Może lepiej poczytaj o budowie kolumn :)
    bo ręce opadają :(

Skomentuj

czytalem czytalem czytalem nie znam sie na tym zbytnio nie umiem dobierac głosników nie znam osiagów tego wzmacniacza prosze tylko o pomoc tobie zajmie to kilkanascie minut dosłownie czas napisania kolejnego posta a ja bede sie z tym borykał o wiele dłuzej i tak nie bede wiedział tego samego

Skomentuj

Jakiej muzyki słuchasz?
        Ile zamierzasz na to wydać?
        To podstawowe pytania na jakie powinieneś odpowiedzieć :)

Skomentuj

kolumny przeznaczone maja byc po czesci do ogladania filmów .Muzyka jaka będzie słuchana na tych kolumnach to dance ,trance. pieniadze hmm na kolumny powiedzmy 600 zł wiadomo jezeli nie bedzie duzej roznicy a bedzie lepszy efekt wydam wiecej w granicach rozsadku na i na soobwofer mysle ze 500zł styknie .Możesz mi cos powiedziec na temat tego wzmacniacza ? pozdrawiam

Skomentuj

Moim zdaniem wzmacniacz nie jest zły, ale podpinanie do niego kolumn za 600zł nie ma sensu.

Do tego wzmaka zrób sobie kolumny tańsze, na początek będą dobre, a i z subem będą ładnie grały. Mianowicie 2xarn150+sc10n albo zamiast sc10n vifa ( na ten temat się jeszcze pewnie wypowiedzą ) albo coś innego podobnego cenowo .. Może klon WLM Stella monitor.

Jeśli chodzi o suba to będziesz musiał zrobić aktywny ( z wbudowanym wzmacniaczem ) z wejściem wysokopoziomowym.

Skomentuj

Jeżeli nie masz o tym pojęcia, to radzę szukać gotowych propjektów.

Po głośnikach jakie zaprezentowałeś widzę, że mają być to tanie kolumny, więc popatrz sobie
              tutaj

Jakbyś chciał gotowy zestaw do składania to polecam fx-300 stx.
              http://www.stx.pl/fx-300-diy.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Zecer
                2x GDWK-10-250-8-AWX + 4x GDN-18-140-15-AWX + Zwrotnica FX-300 ( 2x104zł + 4x 134zł + 2x 161 zł = 1066zł > 600zł ) Jak widać budżet na te podłogówki 2.5way jest przekroczona prawie dwukrotnie, więc od razu odpada... :smile:
                Proponuje coś tańszego tzn. Vifa dx25tg + GDN-15-100-8-AKX + zwrotki ( 2x 105zł + 2x 107zł + ok 150zł zwrotnice = 574zł )
                Chyba, że chcesz kupić coś ode mnie (spójrz opis) :wink: :smile:

Skomentuj

Seas 27tbfc/g 150zł
                  GDN 18AWX 134zł
                  zwrotnice i akcesoria 150zł
                  razem 720zł ale zestaw bardzo bardzo i subwoofer nie jest potrzebny.

albo Tonsil GDN 15/40/5 90zł http://kupglosnik.pl/pl/glosnik-gdn-15-40-5-8-ohm.html
                  Vifa DX25 100zł lub XT25 140zł http://akustyk.com.pl/vifa.html (swoją drogą XT19 staniały do 120zł)
                  530zł ze zwrotnicami itp ewentualnie od Karol22m komplet zbliżony do powyższego.

albo STX 15AKX 105zł + Vify jak wyżej

Taniej STX 14CSX czy 14SK + PJ ze wszystkim 300-320zł
                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
                    Zamieszczone przez Zecer
                    2x GDWK-10-250-8-AWX + 4x GDN-18-140-15-AWX + Zwrotnica FX-300 ( 2x104zł + 4x 134zł + 2x 161 zł = 1066zł > 600zł ) Jak widać budżet na te podłogówki 2.5way jest przekroczona prawie dwukrotnie, więc od razu odpada... :smile:
                    Proponuje coś tańszego tzn. Vifa dx25tg + GDN-15-100-8-AKX + zwrotki ( 2x 105zł + 2x 107zł + ok 150zł zwrotnice = 574zł )
                    Chyba, że chcesz kupić coś ode mnie (spójrz opis) :wink: :smile:

No wiem, że drożej, ale 1100 zł i ma ekstra kolumny, za które musiałby w jakimś MM zapłacić z 3 koła. Ja bym wolał dozbierać, zresztą każdy na tym forum powie Ci że fx-300 grają wybitnie w swojej cenie.

Skomentuj

I tak i nie. Niby dopracowana zwrotnica, według niektórych aż za bardzo. Taniej można zrobić MX-140, zwrotnice tańsze o 30zł/szt i odchodzi 270zł na drugą parkę GDN'ów, jako monitory lub w wersji podłogowej jak kto woli, w tej samej cenie wychodzi połączenie AWX z Seasem (tańsze zwrotnice, droższe głośniki), a jeśli 16cm KEP daje radę u mnie w 15m2 na amplitunerze w trybie Direct to pojedynczy 18cm AWX nie będzie gorszy w 16m2.
                      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Mnie same przetworniki na monitory 18AWX + Seas 27tbfc/g + zwrotnice wynoszą coś ok 850zł, tyle, że zwrotki sam składam, a projekt wziąłem od Krs47 z audiohobby.pl

Skomentuj

Ja radzę autorowi zrobić na początek monitory na projekcie Pawła S http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1402481.html

Łącznie z fornirem i przesyłkami cię wyniesie 300zł. Dechy wiadomo w Castoramie lub Brico (Za darmo tną jak kupisz u nich), fornir zamów sobie z pphu pestera lub sprawdź na Allegro lub w CDO.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko
                            Ja radzę autorowi zrobić na początek monitory na projekcie Pawła S
                            Ale po co? Żeby tracił tylko kase, a po 2 miesiącach robił nowe a te sprzedawał za pół ceny?
                            Dla mnie to jest trochę śmieszne, mając do wydania te 600zł na nowe, a kupować po bandzie najtańsze z STX-a, byle by mieć tą satysfakcje, że się zrobiło(dla doświadczenia) najtańszym kosztem. Jeżeli autor będzie się chciał bawić dalej w diy, to jest jeszcze nie jedna konstrukcja przed nim(w sumie nami wszystkimi).
                            A ma lepsze propozycje zaproponowane, których nawet nie można porównywać do tego zestawu, a spokojnie mieszczą się w budżecie autora.

Skomentuj

Ja ostatnio sluchalem u Irka akx-a ze wstega monacora. Swietny zestaw i naprawde polecam. Basu z tak malego glosnika bylo zadziwiajaco duzo, srednie i gora delikatne nie natarczywe. Zachorowalem na wstege :wink:
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pogromca mitow, a mi sie podobala i bede sie tego trzymal. Co prawda slucha.em ich max pol godziny i moze nie uslyszalem niedociagniec itd.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                  znawcy forumowi mowia jednym tchem, ze wstegi maja koszmarne znieksztalcenia i graja kiepsko! :>
                                  Szczegolnie jak ktos nie wie jak je zaaaplikowac

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
                                    Ja radzę autorowi zrobić na początek monitory na projekcie Pawła S
                                    Ale po co? Żeby tracił tylko kase, a po 2 miesiącach robił nowe a te sprzedawał za pół ceny?
                                    Dla mnie to jest trochę śmieszne, mając do wydania te 600zł na nowe, a kupować po bandzie najtańsze z STX-a, byle by mieć tą satysfakcje, że się zrobiło(dla doświadczenia) najtańszym kosztem. Jeżeli autor będzie się chciał bawić dalej w diy, to jest jeszcze nie jedna konstrukcja przed nim(w sumie nami wszystkimi).
                                    A ma lepsze propozycje zaproponowane, których nawet nie można porównywać do tego zestawu, a spokojnie mieszczą się w budżecie autora.
                                    A niech se zrobi na początek coś taniego. Ty byś za pół ceny sprzedawał bo od kilku tygodni nie możesz tego swojego zestawu sprzedać dlatego tak nisko cenisz swoja pracę. Na DIY idzie zarobić, nie stracić. Doświadczyłem tego na własnej skórze i nie powiem, przyjemne uczucie zarobić kilka stówek z przebitką ponad 100% w stosunku do poniesionych kosztów. Zrobi STXy zobaczy z czym to się je (kładzenie forniru, frezy metodą bez frezarkową, klecenie zwroty do kupy itp pierdoły), sprzeda gotowe STXy z przebitką i dopiero wtedy "wybuduje" sobie coś fajnego za tysiaka. Już go będzie stać.

Skomentuj

Na DIY idzie zarobić, nie stracić. Doświadczyłem tego na własnej skórze i nie powiem, przyjemne uczucie zarobić kilka stówek z przebitką ponad 100% w stosunku do poniesionych kosztów.
                                      nie liczysz poświęconego czasu i nakładu własnej pracy, albo zeżarłeś coś nie świeżego i głupoty piszesz :wink: .

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                                        nie liczysz poświęconego czasu i nakładu własnej pracy, albo zeżarłeś coś nie świeżego i głupoty piszesz :wink: .
                                        oj tak...
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X