Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gło?nik do SUBA :-(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gło?nik do SUBA :-(

Witam.
    Mam takie pytanko bo nie wiem jaki kupić głośnik do suba. Mam wzmacniacz zmostkowany na TDA2040 wyciąga on ok. 45W przy 8ohm. Posiadam taki głośnik tylko 8 omowy. http://www.eltaj.pl/speakers/hw800-4.htm ale jak pod głoszę do połowy to mi chce go wyrwać i strasznie charczy wtedy. Pomażcie mi wybrać dobry głośnik żeby nie wyleciał z membrany. Naj lepiej z ALPHARDA.
    :-(

A jaką masz obudowę? wymiary, konkrety, obliczenia, wytłumienie, litraż. Po kolei.

Skomentuj

Wlasnie

Skomentuj

Wymiary mam takie wysokość 35cm głębokość 40cm szerokość 35cm. Wytłumione mam gąbką 2cm każda ścianka oprócz tylniej gdzie jest elektronika.

Skomentuj

a jak liczona? Może gdzieś błąd? Zamknięta czy bass refleks?

Skomentuj

bass refleks ale jak liczona to ja nie wiem bo to nie ja liczyłem tylko wujaszek mi liczył
            to w końcu jaki mam głośnik kupić?
            Pomoże mi ktoś?

Skomentuj

podziękuj wujaszkowi - fachowcowi pierwsza klasa - głośnik ma Qtc=1 :) Obudowę olej, wybierz sobie głośnik który Ci pasuje i do niego dopiero zbuduj nową. Jak będziesz miał problem to pisz. Na razie starego suba spal i wybieraj nowy głośnik sam.

Skomentuj

Ok. A wy jaki głośnik mi proponujecie? Bo ja już nie wiem :-/ .

Skomentuj

A ile masz kasy?? Gdzie będziesz słuchać??? itd itp...

Skomentuj

Re: Głośnik do SUBA :-(

Zamieszczone przez popak
                    jak pod głoszę do połowy to mi chce go wyrwać i strasznie charczy wtedy. :-(
                    bo masz kiepski wzmacniacz. głośnik traci kontrolę, bo wzmak wchodzi w przesterowanie i na ułamki sekund włącza się mu zabezpieczenie. dasz lepszy wzmacniacz, to pod względem wylatywania głośnika może być lepiej, oczywiście w odpowiedniej obudowie (ale nie znam alphardów, może one już tak mają ;-)

Skomentuj

Hmmmm na głośnik mogę wydać 50zł.(ALPHARDY są u mnie wmiare tanie) Ale ten głośnik będzie podłończony do wzmaka 40W nie więcej. Aaaa i jeszcze jedno żeby średnica głośnika była 20cm. :-/
                      Przesterowany wzmak nie jest, bo jak odłączę filtr dolnoprzepustowy i dam zwykły sygnał audio to gra pięknie.

Skomentuj

prosta sprawa LW800 4ohm i pojechali... innej alternatywy w tym przedziale cenowym to chyba nie ma

Skomentuj

OK Wielkie dzienki oto mi chodził teraz lece do sklepu zamóeić głośnik.

Skomentuj

Czaruję...
                          X