Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki zestaw glosnikow do 3 drog na STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki zestaw glosnikow do 3 drog na STX

Witam jestem w fazie rysowania swojego projektu "3 dróg na STX". W związku z tym też tematem mam do Was pytanie: czy mógłbym zastosować do tego projektu dwa głośniki 22-140-8-SCX na kolumnę? Czym by się to odbiło? Czy mogłyby wtedy schodzić wyraźnie niżej w charakterystyce czy lepiej zostawić tak jak to jest powielane na forum? pozdrawiam

Zwiększanie ilości głośników niskotonowych nie ma żadnego wpływu na zejście. Zmienia się jedynie natężenie.

Skomentuj

Albo robisz według opracowanej zwrotnicy albo robisz po swojemu ze swoją zwrotnicą.
      Zejścia nie poprawisz bo niby jak, zwiększyć efektywność niższego owszem, ale to samo uzyskasz korektorem we wzmacniaczu, który musisz mieć naprawdę mocny do zasilenia 4, a nie 2 dużych głośników. Poza tym tani projekt przestałby być tani, lepiej zainwestować w jakość, czyli wykonać projekt z lepszą wysokotonówką AWX.
      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Ok fakt masz racje. Miałbym problem z zasilaniem :sad: , pomyślę nad AWX :mrgreen:

Skomentuj

st4ch00 - oryginalny zestaw jest ok, zwłaszcza na poczatek. Popełniliśmy niedawno taki ze szwagrem - graja naprawdę bardzo mocno, bas schodzi nisko i jak ktoś lubi taki to czuć go na klacie :) U szwagra gra z Onkyo A-8830.

Skomentuj

O właśnie chodziło mi o taka odpowiedź czy wystarczą dwa 22-centymetrowe głośniki, żeby to jakoś sensownie grało bez suba. Tak wiem na forum jest mnóstwo projektów z tym głośnikiem i nawet te kolumny maja go w sobie ale jakoś tak zawsze byłem przekonany, że żeby zejść nisko i żeby basu była odpowiednia ilość to trzeba użyć też suba na troche większym głośniku. pzdr

Skomentuj

Zamieszczone przez st4ch00
              jakoś tak zawsze byłem przekonany, że żeby zejść nisko i żeby basu była odpowiednia ilość to trzeba użyć też suba na troche większym głośniku.
              utarty stereotyp majacy podstawy w starych glosnikach
              obecnie nawet 18cm glosnik potrafi zejsc wystarczajaco nisko do normalnego sluchania

Skomentuj

Czaruję...
              X