Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Efekt wymiany wysokotonówki bez zmian w zwrotnicy Alton 110

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Efekt wymiany wysokotonówki bez zmian w zwrotnicy Alton 110

Małe postscriptum w temacie "czy można zamienić głośnik bez zmian w zwrotnicy". Poniżej pomiar "z łapy" Altonów 110 z kopułką DT-94 zamiast tubki Tonsila. Częstotliwość podziału w tych kolumnach to 7000 Hz (średni-wysoki). Jedyna zmiana w zwrotnicy to wywalenie potencjometrów i zastąpienie ich zwarciem -- pewną poprawę przyniosłoby wstawienie rezystorów tłumiących kopułkę (i pewnie średni też).

Czy dołek na 7 kHz może wynikać z rozsunięcia częstotliwości filtrów (ewentualnie z tolerancji elementów w zwrotnicy mającej ponad 20 lat)?
    Jak by nie patrzeć, zmiana w zwrotnicy by się przydała. Pomiar wykonałem w niesprzyjających warunkach, ale dołek był widoczny za każdym razem

Wielkiej tragedii nie ma a zeby ocenic czy glosniki sie zgraly to nalezaloby na ten wykres wkleic osobne charki glosnikow.

Nie do konca wiadomo jak wiarygodne sa te pomiary.

Skomentuj

Na słuch też mogę stwierdzić, że tragedii nie ma. Co do wiarygodności, to chyba nie jest najgorzej -- zrobiłem kilkanaście prób z mikrofonem na różnej odległości i przy różnych głośnościach (ale nie przekraczałem 1 W na pewno), kształt charakterystyki był za każdym razem podobny do powyższego.
      Ale studyjne pomiary to też nie są.

Skomentuj

przydaloby sie cos zobaczyc od 200hz albo chociaz od 500hz.

Skomentuj

To dopiero, jak lepiej przygotuję pokój -- HOLM ustalił Gating gdzieś na 1,5 kHz i dlatego tam jest obcięty wykres.

Skomentuj

Czaruję...
          X