Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wysokotonówka do PARADIGM MONITOR 3 v3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wysokotonówka do PARADIGM MONITOR 3 v3

Witam!
    Poszukuję głośnika wysokotonowego do kolumny PARADIGM MONITOR 3 v3. Uszkodzony (oderwany kabelek od strony cewki, niestety podlutowanie nie wypalilo, działał przez kilka miniut, potem nie, dopiero po podglosnieniu znow "zaskakwiał" czasem, widocznie gdzies jeszcze dalej włoski na przewodzie sie postzrepiły, dodatkowo lutowanie usztywnia strasznie ta linke).
    Model głosnilka to B3TW100011, produkcji bodajze PARADIGM (innych naklejek nie ma). W internecie cisza o nim.

Ta kopulka jest tak badziewna, ze chyba bym pomyslal o dopasowaniu czegos lepszego. Choc pewnie bez zmiany w zwrotnicy sie nie obejdzie.

Skomentuj

Nie wiem czy badziewna, niby tytanowa, kolumny tez 200zł nie kosztowały (i tak to nie moj sprzet, tylko kolegi. Z dopasowaniem nowej mechanicznie i estetycznie tez bedzie cieko pomijajac kwestie zwrtonicy)

Skomentuj

Moj sasiad ma monitory Paradigm z ta kopulka i 20cm midbasem, mialem to u siebie i testowalem. Dzwiek tych glosnikow przypomina kopany karton po lodowce i ciecie metalu szlifierka katowa. Dzwiekowe dno no za 2 patyki.
        W kazdym razie napisz do dystrybutora, moze pomoga sprowadzic glosnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
          W kazdym razie napisz do dystrybutora, moze pomoga sprowadzic glosnik.
          To juz zrobiłem.

Zamieszczone przez Pogromca mitow
          Dzwiek tych glosnikow przypomina kopany karton po lodowce i ciecie metalu szlifierka katowa.
          No to ze pogromił...
          Mam zupelnei przeciwne odczucia. Bas schodzi stosunkowo nisko, jednak nie "muli" (cokolwiek to oznacza w rozumieniu audiofili czy audiofilów), jest konkretny i należycie wyeksoponowany bez zbednch podparwien.
          Wysokie tony natomiast spokojne, wrecz wycofane, łagodnie brzmiące nie wysuwające sie na pierszy plan.

Skomentuj

http://audiohobby.pl/powieksz.php?ty...4f9a55beaf.jpg
            http://audiohobby.pl/powieksz.php?ty...4cc2cc7a12.jpg

Uszy myc! :) Czarna linia Paradigm.

Skomentuj

No ale charakterystyki przeciez nie graja, jak twierdza tu na forum...

Skomentuj

pegelmesser, jak nie dostaniesz orginała to wstaw tam jakąś dobrą inna kopułkę, co to dla ciebie przerobić trochę obudowę strzelić pomiar, zwrotnica i gotowe. Jeden wieczór tak na dobrą sprawę.

Zgadzam się z pogromcą, paradigm to straszna tandeta. Słuchałem parę razy i nigdy dla mnie to nie grało jak trzeba, wysokie wręcz katowały.

Skomentuj

Witam

Oryginalną już pewnie cięzko dostać, producent zaproponuje Ci nowe wersje za absurdalne pieniądze i będziesz musiał kupić parę, żeby to jakoś brzmiało. Jak dobrze pamiętam do wersji v2 w bez przerobek stolarskich (ale z modyfikacją zwrotnicy) wchodziła do tych skrzynek kilka klas wyższa Vifa D25AG - ale nie wiem czy jest jeszcze dostępna.

Ale potwierdzam z autopsji - kopułka w Paradigm Monitor (właściwie we wszystkich z tej serii) jest bardzo kiepska. Sam miałem je w wersji v2 i w końcu skończyło sie na tym, że zrobiłem DIY na Tonsilu GDN16/50 + Visaton SC10N z pomocą kolegów z tego forum i Paradigmy służą teraz za podstawki. Zdecydowanie przyjemniejsze brzmienie, szersza scena i słodka jak miód średnica, której w Paradigmach nie można uświadczyć. Niski bas łaskoczący trzewia to nie wszystko o czym człowiek uświadamia sobie niestety dopiero po jakimś czasie. Paradigmy grają efektownie ale na dluższą chwilę męczą.

Trzeba je będzie sprzedać w końcu jakiemus amatorowi basu bo żona marudzi ;-/
                  Pozdrowienia!

Skomentuj

Vifę D25AG swego czasu można było dostać tu:

http://www.loudspeakershop.eu/glosni...06-p-1671.html

Skomentuj

Czaruję...
                    X