Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Beyna 8BR40

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Beyna 8BR40

mial ktos moze kontakt z tym glosnikiem :P chodzi mi o to czy nadaje sie do sooba w obudowie zamknietej, z symulacju na winisd nie bylo tak zle, ale nic nie umiem znalesc w tej cenie co by moglo go przebic hehe

Myśle że sie nie nadaje do closed.

Skomentuj

Raczej niskiego basu z tego nie wyciągniesz , jego zasięg na poziomie 13 cm głośnika w br tyle ,ze będzie głośniej i z lepszym impulsem.

Skomentuj

f3 50hz hmmm dam odciecie 50hz i mocniejszy wzmak.. ale sam niewiem

Skomentuj

Jak ten glosnik to srobuj br w 80 - 70 litr.
          Yoshi 80 >>> mi sie zdaje ze beyma 8 br 40 to ma 20 cm srednicy? nie sadzisz?

Skomentuj

radek, 80-70L to chyba troszke za duzo to tylko 20cm wiec gdzie taka wielka buda, jak juz co to ok 30L nawet mniej bedzie good

Skomentuj

wiele jest subow z duza skrzynka a malym glosnikiem ale nie w tym rzecz... w winisd jak go sasymulujesz to wychodzi 160 litrow ale jak wiadomo programik ten rysuje nam jak najbardziej liniowo no i impuls przy tym litrazu z tej beymy jest niedobry wiec zmniejszasz do polowy i co masz?? -3db - 36 hz a przy -6 db - 26 hz i to wszystko przy group delay 10 - 16 ms.
              wiec uwazasz ze to zly wynik??? skrzynki nie robi sie proporcjonalnie do wielkosci glosnika. zauwaz ze ten model ma Qts 0,5 !!! jak go umiescisz w 30 l to sie robi kicha - 2db podbicia w zakresie 50-100 hz po 10 min odsluchu bedzie cie bolec glowa! no i takie cos zejdzie najwyzej do 45 hz.
              Pozdrawiam!!!

Skomentuj

hmmm bo kurde szukam jakiegos glosnika do obudowy zamknietej.. niestety taki musze zrobic.. ale nie bede juz pisal dlaczego ale nic nie umiem znalesc....

Skomentuj

Zamieszczone przez radek
                  wiele jest subow z duza skrzynka a malym glosnikiem ale nie w tym rzecz... w winisd jak go sasymulujesz to wychodzi 160 litrow ale jak wiadomo programik ten rysuje nam jak najbardziej liniowo no i impuls przy tym litrazu z tej beymy jest niedobry wiec zmniejszasz do polowy i co masz?? -3db - 36 hz a przy -6 db - 26 hz i to wszystko przy group delay 10 - 16 ms.
                  wiec uwazasz ze to zly wynik??? skrzynki nie robi sie proporcjonalnie do wielkosci glosnika. zauwaz ze ten model ma Qts 0,5 !!! jak go umiescisz w 30 l to sie robi kicha - 2db podbicia w zakresie 50-100 hz po 10 min odsluchu bedzie cie bolec glowa! no i takie cos zejdzie najwyzej do 45 hz.
                  Pozdrawiam!!!
                  a słyszałeś o takim parametrze jak wytrzymałość mocowa?? ja tam lubie móc dać na głośni więcej niz 5 wat :P

[ Dodano: 2004-12-06, 15:14 ]
                  PS głośnik z wysokim FS nigdy niezagra nisko.... symulacje mogą pokazywać cuda ale prawda jest taka że ponizej Fs głośnik praktycznie niegra!! i wielkość obudowy nic tu nie zmieni....

Skomentuj

Ja tez sie zgadzam co do fs ale ta beyma przy srednicy 20 cm osiaga 31 hz...czy to jest twoim zdaniem zly wynik?
                    A jak lubisz dac wiecej niz 5 wat to juz twoj problem. mozesz gdzies tam sklecic popularny tda i domyslac sie ile to wacikow z tego masz...

Skomentuj

powiedzcie mi tylko czy ten glosnik bedzie sie dobrze spisywal w obudowie zamknietej jako uzupelnienie do tannoyow M1

Skomentuj

aha jeszcze jedno saund wave! beyma to nie alfred i nie ma spl 82 db tylko 90 db i nie musisz miec pieca 100W zeby to zagralo!

[ Dodano: 2004-12-06, 16:39 ]
                        no niestety w zamknietej go nie slyszalem :( ale ma wysoka dobroc wiec moze byc niezle ...moze inni cos doradza...

Skomentuj

chce dac do malej obudowy 25-30l zeby byl dobry impuls .... a byl by do kazdego rodzaju muzyki urzywany :]

[ Dodano: 2004-12-06, 16:53 ]
                          a dla scislosci tu sa parametry glosnika :

Moc znamionowa 50 W rms
                          Efektywność 90 dB
                          Częstotliwość rezonansowa, fs 27 Hz
                          Rezystancja cewki, Re 6,3 oma
                          Współcz. dobroci mech., Qms 2,29
                          Współcz. dobroci elektr., Qes 0,49
                          Współcz. dobroci całkowitej, Qts 0,4
                          Objętość zastępcza, Vas 115 litrów
                          Efektywna pow. membrany, Sd 0,022 m2
                          Maksymalne wychylenie, Xmax 6 mm
                          Objętość tłoczonego powietrza, Vd 130 cm3
                          Indukcyjność cewki, Le@1kHz 0,7 mH

Skomentuj

wiesz ale ja nie lubie jak głośnik jest w za duzym pudle i osiągamy niskie zejście kosztem kaszaniastych charakterystyk mocowych..... wole 5Hz mniej niz 40wat mniej.... zwłaszcza jak głośnik ma ich 50..... pralka w domu wystarczy mi jedna.... stojąca w łazience a nie w pokoju.....

Skomentuj

Zamieszczone przez radek
                              Jak ten glosnik to srobuj br w 80 - 70 litr.
                              Radek co ty za bzdury pleciesz? taka buda to się nadaje np do głośnika 12BR70 ta 8' w tej budzie rozleci sie przy paru watach.

pozdrawiam!

Skomentuj

zgadam sie z tym :P wiec mowilem robie go w obudowie 25030l ale dalej nie wiem czy bede z niego zadowolony, moze ktos mi powie czy sie sprawdzi lepiej niz ten co teraz mam , jakas tandeta (pro audio 30cm w 60l obudowie)

Skomentuj

Witam
                                  Mam stare kolumny tonsila w których wymienialem głośnik niskotonowy. Obudowa ma ok. 25 l. zamknieta. Nowy głośnik to tonsil GDN 20/60/11 8 Ohm, jego parametry:
                                  Qts:0,51
                                  Fs:28 Hz
                                  Vas: 70l
                                  SPL: 90 dB
                                  i grają całkiem przyzowicie, bas jest szybki i dobrze kontrolowany. Jest go dosyć sporo jak na obudowe closed. Npedzam go wzmakiem Yamaha A-960 II (2x 105 W).
                                  Życze udanej konstrukcji.
                                  Pozdr

Skomentuj

Czaruję...
                                  X