Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poszukuje czegos do domciu-

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poszukuje czegos do domciu-

Witam wszystkich.
    Jestem tutaj nowy wiec sie przedstawie.
    Mam na imie Michał i stukneła mi juz cholerna 30tka. Bardziej zajmuje sie nagłasnianiem samochodow i niestety z domówką nie mam za duzo wspolnego, stad moje przyjscie na ten portal. Myslałem początkowo o zbudowaniu sobie wzmacniacz opartego na GainClone TF ale po ty co przeczytałem tutaj-przyznam szczerze-kreci az sie w głowie..
    O głosnikach myslalem cos z peerlessa.. Koszt na same glosniki- wydatek do 1100-1200zł..
    głownie słucham dance, dawne lata 80
    Jak cos trzeba uzupełnic we wstepnym opisie-prosze stukac :)

w jakim pomieszczeniu ma to grac?
    co to ma byc? 2 drogi?

jak siedzisz w CA to napisz jakie brzmienie ci pasuje a postaramy sie podpasowac jakies glosniki pod to

Zamieszczone przez zomer1980
    O głosnikach myslalem cos z peerlessa.. Koszt na same glosniki- wydatek do 1100-1200zł..
    za ta kase pasuje http://www.akustyk.com.pl/projekty/HD1_HDX1.html (to co na zdjeciu bo w opisie co innego)
    2 peerlessy HDS to koszt 1080zl + zwrotnice + obudowy

Skomentuj

Pomieszczenie małe-sypialnia 12m2 z wysokoscią 2,46m2 co daje nam niecałe 30m3
      Planowałem 2 drogi, tu sie waham, lepsze 2 dobre drogi czy 3 słabsze? Ja stawiam na 2lepsze..
      Jakie brzmienie? hhmm 80-500hz mocno uwypuklone a wyzsze czestotliwosc na tweterze nie lekko cykajace ale mocno cykajace.. oczywiscie nietoperz nie zamierzam wołac ale.. napewno nie brzmienie metaliczne. Ciezko mi to okresli w fachowym brzmieniu.Jedno jest pewne-tweter mocny ale zeby uszy nie bolały bo czesto tacy ludzie byli ze pakowal kilka tweterów ze az glowa boli a wiem ze jest mozliwosc zrobienia tak aby bylo glosno ale bez bólu..
      Lubie wooferki z duzym skokiem membrany szybkim ale zaraze miesistym basem. Tutaj musze znalezc jakis kompromis, nie bede budował subbwoofera 30cm a chce przeniesc troszke takiej miesistosci z mniejszego glosnika..
      Twardy orzech do zgryzienia, mam dobre ucho a piszac ciezko jest to przekazac, kazdy zna sie przeciez inaczej.

Skomentuj

mam dobre ucho a piszac ciezko jest to przekazac, kazdy zna sie przeciez inaczej.
        Z tego co piszesz to moze masz wade sluchu? Albo zle doswiadczenia z CA albo wada sluchu i nie pisze tego zlosliwie.

Skomentuj

Czytałem posta 3 razy ale niestety pomimo szczerych chęci nie jestem w stanie pojąc o co chodzi.

Pozdrawiam

Skomentuj

Gdzies jest takie cos w regulaminie
            "Nie masz nic do powiedzenia-nie pisz"
            Dziwne ze moderator zrozumiał mnie bezbłednie..

Skomentuj

zomer1980, nie obraz sie ale wydawalo mi sie po pierwszym wpisie ze bardziej doswiadczony jestes...
              a tak naprawde tylko "bawisz sie chinszczyzna" a nie naglosnieniem CA

pomieszczenie nie za duze wiec spokojnie i 13-15cm wystarczy
              ale jak chcesz wiecej basu to mozna zostac przy 18cm

w/w peerless HDS potrafi przyjac sporo mocy i na wyzszym basie jest naprawde fajny. ale niestety trzeba mu dostarczyc troche mocy zeby go ruszyc
              wysokotonowki nie znam bo pojawila sie stosunkowo niedawno a i do tanich nie nalezy

osobiscie do preferencji duzo basu, wycofana srednica i dobre wysokie zastosowalbym to http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18531&start=0
              ER18RNX potrafi zaskoczyc iloscia basu podobnie jak DLSR6A ale przy tym gra czysciej, jest lepiej wykonany i jest tanszy
              wysokotonowka mimo ze aluminiowa to wcale na taka nie brzmi. jest naprawde fajna, kulturalna i przyjemna dla ucha.
              jakbys jednak mial wzmacniacz ktory mocno podbija wysokie tony (tzw "jasne" brzmienie) to mozesz wymienic go na wersje z jedwabna kopolka (tez gdzies tam jest zwrotnica)

no i ten zestawik zadowoli sie juz 40w wzmacniaczem gdzie HDS wymaga conajmniej 60w zeby dobrze go rozbujac :P

przy tych zestawach sub w tak malym pomieszczeniu nie wskazany :P

Skomentuj

Ciekawy projekcik..
                Z chinszczyzna to mam tyle wspolnego co ugotuje z kurczaka.
                Odwiedz forum www.strefacaraudio.pl i poszukaj tego samego nicka.
                Ogladajac twoja konstrukcje-ok, ale ja szukam czegos mniejszego.
                Musi to stanąc na parapecie stad planowana wysokosc do 50cm.
                14-15litrów netto bez problemów sobie stworze.
                Na ile hz była strojona ta kolumna?

A jak ten zestaw byłby widziany pod układami GainClon?

Skomentuj

zomer1980, ja zrobilem podlogowki bo takie chcial kolega
                  ale ten glosnik spokojnie w tych 15 litrach zagra
                  co do strojenia to poczytaj dalej temat - nie pamietam ale ok 45hz
                  A jak ten zestaw byłby widziany pod układami GainClon?
                  szczerze mowiac to zrobilbym cos lepszego :???:
                  ale pod TDA7294 graly wiec i pod GC zagraja

Skomentuj

Panowie co Wy tu polecacie... :???: W zupelnosci starczy projekt 15-100-8-AKX + DX25 Vify... Buda 12litrów i jest i bas i srednica i calkiem dobre wysokie.
                    http://stx.pl/gdn-15-100-8-akx.html
                    Jesli cos drozszego ma byc to tez jest kilka projektow ciekawych do takiego niewielkiego pomieszczenia..
                    http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm
                    http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Lou...r_Projects.htm

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14079

Skomentuj

Niewiem dlaczego ale jakos nie moge cos przełamac sie do stx-a..

Zamieszczone przez Pawel S.
                      szczerze mowiac to zrobilbym cos lepszego
                      ale pod TDA7294 graly wiec i pod GC zagraja
                      To mozesz dasz dobra rade "wuju" :grin:

Tutaj cena mysle około 300zł

Skomentuj

uniamp - konstrukcja irka.

Rozważ 18AWX + Seas 27TBFC/G ( http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=20567 ) bo mimo, że budżet masz większy to woofery chwalone, możesz też pójść całkowicie w Seas'y ER18RNX + 27TBFC/G ( http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18583 )

Z wartych polecenia Monacor SPH165KEP w połączeniu z MDT29 do delikatniejszego brzmienia lub XT19 dla ostrzejszego.

HDX1 chyba nie było na tym forum, ale tweeter zbiera dobre noty.
                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Lubie wooferki z duzym skokiem membrany szybkim ale zaraze miesistym basem.
                          to HDS180 możesz od razu pominąć, mięsistego basu z niego nie będzie. Z tego co piszesz jakie brzmienie Ci się podoba przychodzi na myśl tani zestawik ARN150zSC10N będzie i bas i cykanie :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                            będzie i bas i cykanie
                            Bas będzie, ale cykania nie. Może i SC10N nie jest szczytem techniki, ale nie jest bazarowym cykaczem...

I nie mówię tego od tak sobie, po prostu długi czas słuchałem tego zestawu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                              ARN150zSC10N będzie i bas i cykanie :wink:
                              Ok... Tylko ze budzet zaklada 1200zl, wiec nie pchalbym sie w takie zestawy.

Skomentuj

mielisław dobra nie cyka tylko gra jaskrawo :wink: , nie mówię że sc10 to zły głośnik miałem ten zestaw jakiś czas i jak dla mnie sc10 jest lepsza od stx pj, po prostu czytając post autora czego oczekuje po kolumnach myślę że ten zestaw by mu odpowiadał.

Skomentuj

Panowie mam prosbe aby podczas wyboru skupic sie tez nad mocą.. Wole wzmak słabszy ale lepszy jakosciowo..
                                  Przyznam szczerze ze jesli chodzi o kwestie tweterów-bardziej preferuje z membraną z jedwabiu..

Skomentuj

Polecam Ci taki zestaw: http://www.loudspeakershop.eu/zestaw...30-p-1605.html

Z tym że na górę dał bym T-9950.

Skomentuj

dolphin123, chcial duzo basu i peerless to podalem propozycje
                                      z malych seasow rowniez jest duzo basu - testowalem 3 modele

To mozesz dasz dobra rade "wuju"

Tutaj cena mysle około 300zł
                                      szczerze to lepiej poszukaj jakiejsc uzywki :???:

Zamieszczone przez amdr
                                      HDX1 chyba nie było na tym forum, ale tweeter zbiera dobre noty.
                                      kiedys to sie nazywalo chyba HDM (monitor na HDSach)

Skomentuj

To moze połaczymy to z jakas konkretna zabudowa czyli wzmacniaczem?
                                        Niebede chyba zakladał innego tematu, skoro są wątpliwosci ze na wzmak jest za mało pieniazków-coz moze popatrzymy na cały komplet.
                                        Powiedzmy tak wstepnie 1400zł. Niechce zakladac odrazu wyzszej kwoty bo zawsze znajdzie sie cos i trzeba zwiekszyc budzet a ten niestety sie dzis skurczył lekko :evil:

Skomentuj

Czaruję...