Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN-22-140-8-SCX i obudowa zamknięta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN-22-140-8-SCX i obudowa zamknięta

Witam!
    Z tego co czytałem na forum marian testował ten głosnik w obudowie zamknietej bodajze 20l. Podobno głośnik radził sobie dośc dobrze, zalecał jedna większą budę.
    Czy może ktos także bawił się tym glosnikiem i OZ? Jakie wrazenia?

Ja bym zaaplikował ten głosnik w br- niskie qts. A do closed są z wysokim.

Skomentuj

A tam pitolenie że niskie Qts tylko do b-r. Moim zdaniem spokojnie można próbować nisko cięte closed z tym że problemem będzie dość niski max spl takiego suba. Aczkolwiek brzmienie może być całkiem ciekawe.

Skomentuj

Niby i tak, ale po co marnować głośnik?? Jak najlepiej brzmi w br?? Jak kolega chce, moje zdanie już wyraziłem

Skomentuj

22SCX gra dużo słabiej w OZ od BR. Może Ci to wystarczyć, ale musisz sam ocenić w swoim docelowym pomieszczeniu i stworzyć budę testową niestety... Może zamiast 22SCX można by pomyśleć nad 17SW+MB?
          (Zakładając że nie kupiłeś jeszcze 22SCX)

Skomentuj

dymit, najlepiej w sensie że najgłośniej? Bo to jest jedyny zysk z zastosowania br.

Skomentuj

Glosniej (wyzsza sprawnosc) i z lepszym rozciagnieciem charakterystyki, choc oczywiscie w b-r sa gorsze charki impulsowe.

Glosnik z niskim Qts w duzej obudowie zamknietej daje niskie Qtc a wiech charka opada w dol bardzo lagodnie dajac dobry impuls ale bardzo slabe przetwarzanie basu. Teoretycznie najlepsza dobroc Q=0,7 daje najbardziej plaska charke, a mniejsza zedu 0,5-0,6 najlepszy impuls. Przy takich dobrociach dobrze sprawdza sie dodanie bass-reflexu. Jesli glosnik z niskim Qts wsadzimy do malej OZ dajacej teoretycznie dobre Qtc=0,7 to otrzymamy plaska charke ale kiepska dolna czestotliwosc graniczna bo taki glosnik ma kiepski wspolczynnik EBP.

Najlepszym wyjsciem jest zrobienie b-r i adtykanie go do powaznych odsluchow a odtykanie na imprezki czy inne wymagajace mocy odsluchy.

OZ z dobrocia Qtc=0,5-0,6 jest mocno audiofilska i niestety 99,99% ludzi nie bedzie zadowlonych z jej basu bo jest go po prostu malo.

Wytrzymalosc mocowa to drugorzedna sprawa i malo istotna.

Skomentuj

To co wyżej Irek napisał jest prawie całkowitą prawdą z jednym ale które wtrącę. Kiepskie zejście głośnika z niskim Qts w closed ma faktycznie miejsce w przypadku kolumny pełnopasmowej. Za to ciekawie nam się prezentuje sytuacja w nisko odciętym subwoofer'ze o czym wspominałem wcześniej. Jako że liczby najlepiej działają na wyobraźnie to w ten sposób zaprezentuje to do czego dążę. Naszym pacjentem będzie stxowski gdn 32-450-4 z Qts=0,21, "test" na bazie symulacji. Nie chce mi się wysyłać zrzutów symulacji więc spiszę tylko najważniejsze dane:
                BR- 60l@35hz
                OZ- 60l
                Oba odcięte na 40hz i teraz wyniki zejścia:
                BR- f3-33hz, f6-28hz, f10-23,5hz
                OZ- f3-29hz, f6-23hz, f10-17,5hz
                Z jednym "drobnym" szczegółem że w closed aby uzyskać takie samo natężenie przy f0 trzeba wpakować 2,5 raza więcej mocy (aczkolwiek przy 25hz closed robi się głośniejsze).

Abstrahując od wyników symulacji sam aktualnie słucham na subwooferze closed (fakt 18sto calowym) i co jak co ale żadne uderzenie stopy perkusji czy też szarpnięcie struny gitary basowej nie ma prawa mi umknąć, każdy dźwięk jest precyzyjnie oddany. A najniższego dołu wcale mi nie brakuje, kiedy ma być miękko i głęboko wtedy jest, słyszalnie gra od 30hz i niżej mi nie trzeba.

Skomentuj

Shiver a co to za 18stka?

Skomentuj

http://www.naw.com.pl/Glosnik_BC_18TBX100_8Ohm-171.html

Jest na sprzedaż bo przerzucam się (ale coś mi ciężko to idzie) na 2x15 w stereo.

Skomentuj

Do domu takie coś?? B&C nie słyszałem tego nigdy a chwalone jest, wart jest tych pieniędzy? za 1050zł to kupisz prawie dwa stx 46 :P

Skomentuj

Nie na temat...
                        A czemu nie? Głośnik to głośnik, i to że ma 1000 wat wcale nie oznacza że korzystam nawet z 1/10 jego mocy. Moim zdaniem zdecydowanie jest warte tych pieniędzy (ja płaciłem nawet nieco więcej), stx nie ma co przy tym stawiać. Poza tym nie zawsze ilość jest najważniejsza bo idąc tym tropem można kupić za to 5 15stek stxa

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                          Z jednym "drobnym" szczegółem że w closed aby uzyskać takie samo natężenie przy f0 trzeba wpakować 2,5 raza więcej mocy (aczkolwiek przy 25hz closed robi się głośniejsze).
                          No wlasnie. Sprawnosc OZ jest kiepska a jej zysk jest na najnizszych tonach ponizej przeciecia charki b-r z charka z OZ. Niestety na takim poziomie juz nic nie slychac wiec to nic nie daje.

Bawilem sie kiedys celestionem 15cali z niskim Qts w dzuej budzie z b-r schodzil rewelacyjnie niski ale tylko pomiarowo. W odsluchach mi sie nie podobalo.

Suby robi sie po to zeby byly efektowne i efektywne a nie audiofilskie. Watpie zeby ktokolwiek na swiecie produkowal suba w OZ z dobrocia 0,5.

Glosniki B&C sa na prawde dobre ale ich ceny sa zdecydowanie za wysokie. Choc jak ktos rozwaza kupienie audiofilskiej pierdziwki pokroju scana, vify czy peerlesa czyli drogo i malo to tak B&C moze wygladac atrakcyjnie bo za podobne pieniadze dostajemy duzo wiecej kilogramow glosnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                            Watpie zeby ktokolwiek na swiecie produkowal suba w OZ z dobrocia 0,5.
                            Ten pan chyba coś sprzedaje:

http://www.linkwitzlab.com/thor-intro.htm

A co do cen głośników B&C...ludzie to kupują, ja też to kupuje, np. beymy są równie drogie i ludzie też kupują (a wg. mnie odstają od B&C), tak więc nie wiem w czym problem. Tym bardziej że głośniki B&C można spotkać w kolumnach za dziesiątki tysięcy złotych i "chyba" o czymś to świadczy, no ale nie klepmy nie potrzebnie.

Wracając do tematu OZ właśnie buduje dwa moduły niskotonowe na 15-stce, Qtc będzie wynosić nawet mniej niż 0,5. A co to za celestion był którego testowałeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                              Ten pan chyba coś sprzedaje:

http://www.linkwitzlab.com/thor-intro.htm
                              Ja moge sprzedawac suby z Qtc =0,3, tylko kto to kupi?? Po co komu sub ktory nie ma basu!?

Beymy nie sa az tak drogie jak B&C no i firma jest dosc elastyczna. Jak znalezlismy pewna wade w jednym glosniku to zrobili dla nas poprawiona wersje.

To ten celestion
                              http://professional.celestion.com/pr...TR18-4080F.pdf

Widze ze teraz maja juz wersje neodymowe.

Skomentuj

Nasz kolega Irek, przebil juz swoja wiedza i doswiadczeniem samego Linkwitza... :)

Skomentuj

Irku, beymy są w cenach B&C a za porównywalne modele każą sobie nawet płacić więcej, przykład model 18g550 który kosztuje blisko 1400pln gdzie u B&C dostaniesz to samo, tyle że w neodymie o większej mocy. Nie bez powodu L-Acoustic zrezygnował z głośników beymy, bo kiedyś je stosowali.

Skomentuj

No dobra, miało byc o GDN-22-140-8-SCX w OZ.

Skomentuj

pegelmesser na jakim etapie jesteś z tym 22SCX, bo się jeszcze nie wypowiedziałeś czy go masz czy nie... ?

Skomentuj

Jeszcze nie mam w reku. Dlatego czekam na opinie, dywagacje i przeyslenia tych co mieli i testowali. W roznych konfiguracjach i pomieszczeniach.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X