Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy objętość obudowy ma wpływ na średnie tony.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy objętość obudowy ma wpływ na średnie tony.

Potrzebuję zrobić zestaw 2.1 do siedzenia przed PC. Mam ampli z wyjściem na suba aktywnego. Potrzebuję coś co zagra detalicznie i z średnicą na swoim miejscu ( nie lubię wycofanej średnicy). Zestaw ma być użytkowany w nocy (rock, metal, lata 80), lubię metaliczne wysokie tony.

Mam mało miejsca na biurku i w pokoju. Dlatego potrzebuję naprawdę małe monitory - coś jak Creative T40. Mam po jakieś 20-25cm od laptopa do krawędzi blatu.

Na monitory (same głośniki) mam ok 250PLN, (lub ok 450 i później suba) sub będzie na 17SW TL/MB. Zastanawiałem się nad szerokopasmowymi TB oraz HiVi, przez myśl przeszła mi koncepcja 2-way Tonsi GDN 15/40/5 + chyba Seas lub Vifa ale to już robi się duży monitor - i tu pytanie czy średnie tony są zależne od objętości obudowy ? Czy mogę wsadzić to w mniejszy litraż ?

objetosc moze miec wplyw na dolny zakres srednich tonow. czyli w twoim przypadku bym sie tym nie przejmowal

bralbym mala szerokopasmowke - bedzie najlepsza na srednie

Skomentuj

A nie lepiej monitorki RLSa z ostatniego AS? :wink:
      Głośnik nisko-średniotonowy WAVECOR WF120, Ř 120 mm
      Głośnik wysokotonowy VIFA XT25, Ř cewki 25 mm
      http://allegro.pl/rls-callisto-iii-s...297944509.html
      http://www.akustyk.com.pl/vifa.html
      http://www.akustyk.com.pl/wavecor.html

Z TB mozna zrobic monitorek tej firmy:
      http://www.6moons.com/audioreviews/audium/comp5.html

Skomentuj

Po zeszłorocznym AS była moda na WLM.
        Tak więc łącząc Twój pomysł (2.1) i pomysł kolegów, warto zastanowić się nad WLM LA SCALA MONITOR. :wink:
        Masz scenę i średnicę szeroko-pasmówki i nie kłopoczesz się o suba, gdyż masz głośnik 8".

Skomentuj

Tylko, że na La Scale trzeba miec niestety miejsce ze wzgledu na podlogowki i zastosowanie 8" niskotonowca.

Generalnie opcji jest wiele. Tylko trzeba konkretnie się określić czy 2.0 czy 2.1 i najpierw monitorki a z czasem suba.

PS. Co do Tang Banda:
          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...ight=tang+band

Skomentuj

Tyle że WLMów nie zmieści na biurku. Ja bym się pokusił o tą szerokopasmówkę którą zaproponował dolphin, sam się na nią jakiś czas temu zapatrywałem i wydaje się być bardzo ciekawą propozycją.

Skomentuj

Koledzy. Przepraszam, ten "drobiazg" mi umknął. :oops:
              Więc może coś jeszcze od siebie:
              Dayton Audio RS100S-8
              Tak swoją drogą przymierzam się do kompaktowego TL na nim. :mrgreen:

Skomentuj

Tylko ten peak na końcu nieco za duży, fakt pod kątem trochę zmaleje ale tak czy siak trzeba by go potraktować jakimś filtrem.

Skomentuj

Nie ma tragedii i bez. :wink:
                  Można też pokusić się na Fostex-FE127E
                  Do niego tez się przymierzam.

Tym bardziej, że przetworniki na stanie. :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                    Można też pokusić się na Fostex-FE127E
                    Do niego tez się przymierzam.
                    W tej konfiguracji :wink:
                    http://www.fostexspeaker.de/gehaeuse/127e_enclrev.pdf

Skomentuj

dolphin123, wszystko fajnie, tylko nie odnalazlem jeszcze tego tb w wersji 3"
                      o ile to wogole tb
                      przemo-lukas, zrob prosty filtr do niego i bedzie o niebo lepiej. Mialem to samo w moim tb
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja bym polecil zrobic ten projekt: http://www.zaphaudio.com/audio-speaker18.html . Wszystko jest ladnie opisane a i zostanie jeszcze troche $$

Skomentuj

pharoh, a sluchal tego ktos wogole? Sa jakies opinie?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

kolumny stojące na biurku to jest lekki problem, tym bardziej że biurka stoją zazwyczaj przy ścianie i wtedy normalne kolumny mają podbicie na basie i mogą zabuczeć troszkę

dlatego ja bym był za czymś małym

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                              kolumny stojące na biurku to jest lekki problem, tym bardziej że biurka stoją zazwyczaj przy ścianie i wtedy normalne kolumny mają podbicie na basie i mogą zabuczeć troszkę
                              Jak zrobisz br z przodu i projekt monitora bliskiego odsłuchu to nie powinno miec znaczenia czy stoja przy scianie czy nie.

Skomentuj

tylko, zeby biurko nie stalo miedzy innymi meblami bo jak w taki rog wstawisz monitorki to dopiero sie tatry robia
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

dolphin123, BR z przodu nie rozwiązuje problemu, zapomniałeś chyba że sam korzystam z kolumn z BR z przodu i akurat stoją na biurku koło laptopa i coś o tym wiem

fala dźwiękowa jest falą kulistą i czy BR będzie z przodu czy z tyłu to i tak ci się od ściany odbije

co do mebli obok to wtedy już totalna sieczka się robi

Skomentuj

scythe1123 oczywiście że tak, dlatego powinieneś wziąć to pod uwagę przy projekcie zwrotnicy. Tym bardziej, że masz możliwość pomiaru u siebie..

Skomentuj

niby tak ale w moim przypadku nie ma docelowego miejsca gdzie te kolumny stoją bo za rok mogę gdzie indziej mieszkać i te kolumny będą w innym miejscu stały

poza tym zrobienie zwrotnicy tonie taka prosta i tania sprawa i trzeba trochę pieniędzy przeznaczyć żeby podobierać elementy bo symulacja w SW to nie wszystko

filtrowanie częstotliwości podbitych to sztywne rozwiązanie poza tym zwrotnica nie jest lekarstwem na wszystko

nawet w studiu kolumny przy ścianie nie stoją

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                                        niby tak ale w moim przypadku nie ma docelowego miejsca gdzie te kolumny stoją bo za rok mogę gdzie indziej mieszkać i te kolumny będą w innym miejscu stały
                                        Za rok to ich juz nie bedziesz mial... :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X