Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik z paczki vermony regent

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik z paczki vermony regent

Witam
    Potrzebne mi są parametry tego głośnika L3701 4Ohm 5 0VA .Jest to głośnik firmy RFT.
    Planuje na nim z kolegą zrobić subwoofer i mam tu drugie pytanie czy się nada? Dodam, że ten głośnik w tych kolumnach pracował jako niskotonowy więc pewnie się nadaje. Słyszałem, że on ma bardzo dobrą efektywność bo w granicach 100dB czy to prawda??

Nie rozpruwaj paczki, sprzedaj koneserom :)
    Za kasę ze sprzedaży kup potrzebny Ci głośnik.

Skomentuj

mi to wyglada na glosnik gitarowy - dla ciebie bezuzyteczny
      sprzedaj to lepiej

Skomentuj

Pawel S., to niskotonowy z estradowej kolumny VERMONY jest i nawet na gitarowca się nie nadaje.
        PIRUL, jak pisałem Ci wcześniej, poszukaj konesera i sprzedaj całość.

Skomentuj

Ten głośnik w żadnym wypadku nie nadaje się na subwoofer, prędzej bym go widział w jakiś odgrodach vintage czy coś.

Skomentuj

Nadaje sie na suba ale tylko w linii transmisyjnej. Jednak obudwa bedzie bardzo duza. Poza tym szkoda tego glosnika zeby go katowac jako suba.

Skomentuj

W obu kolumnach vermony one są spalone więc sprzedaż to chyba w grę nie wchodzi. Chcieliśmy je zregenerować ale skoro tak to się jeszcze nad tym zastanowimy.

Skomentuj

Zamieszczone przez PIRUL
                W obu kolumnach vermony one są spalone więc sprzedaż to chyba w grę nie wchodzi. Chcieliśmy je zregenerować ale skoro tak to się jeszcze nad tym zastanowimy
                Zamieszczone przez PIRUL
                Potrzebne mi są parametry tego głośnika L3701 4Ohm 5 0VA .Jest to głośnik firmy RFT
                wiec po co ci jego parametry skoro i tak sie zmienia po regeneracji?

Skomentuj

Ja bym je regenerowal. Wstawic nowe cewki i nowe zawieszenie. Jesli membrana jest dobra to warto zainwestowac. Te glosniki maja magnesy alnico, ktore dzis sa mocno poszukiwane. Mysle, ze cena jaka zaplacisz za regeneracje bedzie nizsza niz zakup nowych glosnikow o zblizonej jakosci. Oczywiscie aby pozniej zrobic obudowe do nich nalezy zmierzyc ich nowe parametry.

Skomentuj

mi się te kolumny nie podobają, le także uważam, że lepiej wymienić cewki i zawieszenia, posłuchać i nawet sprzedać niż rzeźbić coś z nich bo subwoofer nie wyjdzie, a jako klasyk może zapewnić kasę na dobry głośnik do subwoofera plus materiał na skrzynki o właściwej objętości i wyglądzie.
                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Regeneracja to 100zł za sztukę na wolumenie bo kolega nosił go i się pytał. Dają na tą regenerację dożywotnią gwarancję gdy się zawieszenie odklei czy coś.
                      A mam takie pytanie, skoro on pracował jako niskotonowy w tej vermonie to niby tamci ludzie którzy projektowali te paczki się na tym nie znali???

Skomentuj

http://translate.google.pl/translate...orum%2F12-30-6

Link z translatora, czyba, ze z cyrilicą sobie radzisz :)
                        http://www.tornadoacoustics.ru/forum/12-30-6

Skomentuj

Zamieszczone przez PIRUL
                          A mam takie pytanie, skoro on pracował jako niskotonowy w tej vermonie to niby tamci ludzie którzy projektowali te paczki się na tym nie znali???
                          Bo to jest glosnik niskotonowy, lecz nie subniskotonowy. Rezonans tych glosnikow wynosi okolo 60hz, zatem trudno tu mowic o subwooferze.

Skomentuj

PRIUL, to jest stary głośnik, a kiedyś podejście do nagłośnienia estradowego było zupełnie inne niż dzisiaj stąd też głośniki były inaczej konstruowane.

Skomentuj

To była kolumna pod bas gitarowy więc ogólnie świetny głośnik basowy dla muzyki ale nie kina.

Skomentuj

60Hz to nie tak w cale mało. W naszym zestawie miałby on wspierać kolumny od etrona 100U
                                a one o wiele niżej nie schodzą więc chyba nie będzie tak źle, jak sądzicie?
                                Ja bym nawet wolał żeby on nie grał aż tak niskim pasmem lecz trochę bardziej średnimi wtedy dźwięk wydałby się bardziej potężniejszy co bardzo lubię. Osobiście nie lubię dźwięku kolumn z basrefleksem, wole konstrukcje bardziej impulsowe i szybkie a nie muliste.

Skomentuj

Czaruję...
                                X