Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kina na bazie 4xSTX - MX-140

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    Zamieszczone przez bestisz
    Co masz na myśli że szukał być czegoś papierowego?
    papierowa membrana na wooferze - poprostu charakter brzmienia bardziej mi pasuje do tego typu zastosowan
    Pawle czy w związku z tym możesz przytoczyć jakieś sestawienie przetworników na jakich ty coś takiego byś zrobił?

bestisz jesli wezmiesz wymiary przedniej scianki 340x180 to spokojnie zmiescisz br z przodu i nie widze problemu
    No o to własnie mi chodzi. Nie mam tak dużej wiedzy w zakresie akustyki i myślałem że jeżeli tunel BR umiejscowiony jest z tyłu to tak ma być, - że wynika to z konkretnych wyliczeń. W takim razie dzisiaj wieczorem odpalam cad-a i coś porysuję. Zobaczymy jak to wyjdzoe wizualnie z BR umieszczonym z przodu. Boje się żeby nie było za gęsto na tej przedniej ściance ale zobaczymy. Najwyżej zrobię najpierw fronty zgodnie z projektem czyli BR z tyłu i zobaczę jak to się zachowa w pokoju. Jeśli nie będzie dudnień to zrobię tak wszystkie. Z drugiej strony problem dudnienia chyba raczej dotyczy większych przetworników. W końcu w kinie ten bas ma lecieć z suba.

Skomentuj

Jak nie potrzebujesz basu z tych monitorów to zrobiłbym po prostu tylko frontowe w 12litrach z br a resztę w obudowie zamkniętej ok 6litrów i dobrze je wytłumił. Wielkość obudowy wpływa głównie na zakres niskich częstotliwości.

Skomentuj

tez bym zrobil tylko frontowe w zalecanym litrazu i br
        a efektowe w zupelnosci wystarcza zamkkniete
        a nwet mniej miejsca zajma i latwiej je bedzie gdzies umiescic
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czyli na razie biorę się za fronty. Rozmiar skrzynek biorę ze strony STX >>>ten<<<. Przewymiaruję jednak obudowę tak żeby wygląd mniej więcej przypominał ten model Xavian-ów które przytoczyłem rozpoczynając temat. Generalnie chodzi tylko u skrócenie góry o około 1,5cm i powiększenie o ten sam wymiar spodu skrzynki żeby litraż pozostał ten sam a efekt będzie taki że przednia ścianka będzie lekko pochylona do tyłu. Te 1,5cm oczywiście może ulec zmianie ponieważ za duże odchylenie będzie chyba skutkowało tym że woofer będzie promieniował dźwiękiem w sufit.
          Ostatnie pytanie dotyczy zwrotnic. Co polecacie do tej konstrukcji? Kopułą będzie Vifa DX25 jak polecał @dolphin123. Zrobienie zwrotnic na pewno chciałbym zlecić komuś ponieważ nie mam dużego doświadczenia żeby zrobić to samemu.

Skomentuj

bestisz schemat zwrotnicy masz, a polutowac to w calosc nie stanowi zadnego problemu Bierzesz cienka deseczke, patrzysz na schemat i do dziela.

Skomentuj

a ja sądzę że jak masz kasę to lepiej zrób lepsze bo to ma ci służyć na lata a nie na kilka miesięcy, za które stwierdzisz że chcesz lepsze... zastanów się bardziej nad seasami... bo na prawdę warto moim zdaniem dopłacić trochę... choć sam kiedyś miałem kino na 15akx :) i nie byłem zawiedziony, głośniczki nawet fajne i wytrzymałe dość ale 18cm to w końcu 18 - sporo więcej basu i wytrzymałości...

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic740695.html

ale nie ma już większości zdjęć i na zdjęciach są monitory przed przeróbką - później zostały zmienione...

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
                a ja sądzę że jak masz kasę to lepiej zrób lepsze bo to ma ci służyć na lata a nie na kilka miesięcy, za które stwierdzisz że chcesz lepsze... zastanów się bardziej nad seasami... bo na prawdę warto moim zdaniem dopłacić trochę... choć sam kiedyś miałem kino na 15akx :) i nie byłem zawiedziony, głośniczki nawet fajne i wytrzymałe dość ale 18cm to w końcu 18 - sporo więcej basu i wytrzymałości...

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic740695.html

ale nie ma już większości zdjęć i na zdjęciach są monitory przed przeróbką - później zostały zmienione...
                Widzisz ja również od samego początku myślałem o monitorach na 18-stkach. No może przynajmniej o frontach z takimi wooferami. Nie chce się przeciwstawiać kolegom którzy doradzali 15-stki bo zapewne wiedzą co mówią. Kino oparte na układzie 5x MX-140 plus jakiś sub doradził mi kolega @bingant. Wiem że może nie powinienem tego pisać ponieważ to były dywagacje na PW ale jest to na tyle doświadczona osoba że bzdur chyba mi nie pisała i nie obrazi się że to napisałem.

Skomentuj

a po co do kina ktore bedzie stalo w nie duzym pokoju 6 glosnikow wielkosci 18cm?
                  Jak by byl fajny projekt na glosnikach 10cm w zupelnosci by wystarczyl
                  a poza tym do kina nie warto przesadzac z jakoscia. Bo ladny dzwiek latwo osiagnac gorzej ze stereofonia. A o to w kinie nie problem. Takie moje zdanie.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                    a po co do kina ktore bedzie stalo w nie duzym pokoju 6 glosnikow wielkosci 18cm?
                    może i faktycznie... no to niech robi na stx sam miałem więc wiem co to jest :)

Skomentuj

Dobra koniec bo nic w końcu nie zrobię. :wink: AKX-y już zamówione. Po pracy jadę do znajomego wytrasować płyty żeby jutro mi je pociął. Na razie na jeden monitor bo chcę zobaczyć jak to będzie wyglądało po tym pochyleniu ścianki o 15mm. Muszę skleić pooglądać i dopiero reszta.

Skomentuj

A czemu nie ??

Pokój 15mkw i oglądam na niewielkiej głośności

Obecnie myślę sprzedać fronty i efektowe... a zrobić na 18AWX+AWX a efektowe 14SCX+PJ

Skomentuj

ploter, to nie chodzi o to, ze nie mozna ale o to po co?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kolega chce pochylić ściankę o ok. 5°. Nikt nie zwrócił na to uwagi? Czy to nie wymaga zmian w zwrotnicy?

Skomentuj

ploter, to nie chodzi o to, ze nie mozna ale o to po co?
                              Dla jakości :) lepsza jakość przy mniejszej głośności jak dałem jako fronty 14SCX i PJ to musiałem trochę bardziej podciągnąć gałkę niż ciut słabsze ARNY

Skomentuj

ploter, fajny TV to LED czy LCD :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
                                  ploter, fajny TV to LED czy LCD :lol:
                                  :lol: LED to tylko sposób podświetlenia, to nadal LCD - LED LCD.
                                  Ten na zdjęciu to musi być OLED czyli wyświetlacz organiczny bo tylko one mają grubość kartki papieru. :wink:
                                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

ploter, wg mnie z mniejsze glosniki lepiej graja srednica. A z efektowych chyba basu nie oczekujesz.
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                                      :lol: LED to tylko sposób podświetlenia, to nadal LCD - LED LCD
                                      masz racje zabraklo mio O :razz:

Skomentuj

ploter, wg mnie z mniejsze glosniki lepiej graja srednica. A z efektowych chyba basu nie oczekujesz.
                                        Owszem zgadzam się ale kino to nie tylko bas (od tegu sub) wokale (central) ale i ściezka dźwiękowa :) u mnie często fronty robią za stereo do posłuchania muzyki

Polecam posłuchać DIATONIS - Dark Edge Muzyka tworzona w 5.1 :) na mniejszych nie zabrzmiała tak jak na 18tkach

Skomentuj

ploter, moje kino jest na 16-ach ale stoi w pokoju prawie 25m2 i nie narzekam
                                          a do stereo mam inne kolumny :mrgreen:
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X