Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Reaktywacja czy nowe monitory aktywne ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Reaktywacja czy nowe monitory aktywne ?

Witam

Ostatnimi czasy rozmyślam nad dalszym rozwojem audio w domu. Z DIY zszedłem do poziomu kina domowego philips i dźwięk umarł. Postanowiłem poprawić się i wrócić do normalności i tu kłopot, bowiem...

mam laptopa, do niego postanowiłem zakupić uDac 2 lub Fiio7 oraz słuchawki CAL!, zostanie mi wówczas około 600 zł. I tu zaczynają się schody. Mam pod łóżkiem zakurzone monitory na ARN150 + ARV104 i rozmyślam czy za te 600 zł reaktywować je tzn. fornir i upiększenie i kupno wzmacniacza, czy zainwestować w monitory aktywne Microlab Solo6c ?

Czy ktoś z Was może napisać z czym można porównać te Microlaby ?

Czy wyjdzie na to samo jeśli reaktywuje DIY, kupię wzmacniacz i zostaną tesle ? czy kupię te microlaby solo6c ?

Pomożecie ?

Jakbyś wymienił Arv na coś sensowniejszego to reaktywacja ma sens. O ile się nie mylę była na forum kiedyś zwrotka do arna z DX25 co już jest dość sensownym pomysłem.

Skomentuj

pamiętaj że microlaby to chiński produkt i teraz nie opłaca się w nie inwestować bo podrożały...

wzmacniacz do 200zł wyrwiesz
      możesz ofornirować i wymienić kopułkę na DX25 - zmieścisz się z kasą

lub sprzedać monitory i zrobić coś lepszego

ja bym brał tą drugą opcję

Skomentuj

Chyba najfajniejsza byłaby reaktywacja. Wcześniej monitory grały pod technicsem su-v570 i pod integrą. Myślę, że jest coś lepszego w tej kwocie od tej kiepskiej hybrydy technicsa (SVI 3205).

Teraz monitory dostałyby fajnego DAC'a i pomyślałbym nad zmianą kopułki na DX25

Jaki wzmacniacz można by brać pod uwagę do tych monitorów, żeby nie grało gorzej jak pod tym technicsem su-v570 ? (bo czasem żałuje że sprzedałem)

może coś od tego Pana ? (Aukcje ze sprzętem)

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9062840

Skomentuj

Sunny, tak ja mam, kupiłem u niego wzmacniacz i przyszedł nie w pełni sprawny, na żadnej aukcji koleś nie ma real foto używa jednego zestawu fotek przy wystawianiu danego modelu (oczywiście najładniej wyglądający zestaw fotek)
          nie odesłałem kolesiowi wzmacniacza bo w mailach tak kombinował, że bałem się mu odsyłać w obawie że więcej go nie zobaczę

Skomentuj

uuuu rozczarowałeś mnie.... przykra sprawa a szkoda, bo ma trochę tej graciarni no trudno będę szukał coś z dobrego źródła. Monitory w tej chwili rozkręcone i zdarta okleina drewnopodobna. Jednak będzie reaktywacja. Zostanie ARN i wleci DX25.

Ze wzmacniaczy będę szukał coś z listy poniżej :

Yamaha : a-520, 560, ax-500, ax-700
            Luxman : L-210, L-230, L-410
            Denon : pma-860, pma-920
            NAD : 3020
            Sony : 530 ES, TA-F5A

Teraz już wiem, że jednak ten technics su-v570 to była ku.pa w porównaniu z tym z listy powyżej.

Skomentuj

Nie na temat...
              scythe1123, dobrze, ze ostrzegles bo chcialem zwiazc od niego wzmaka sony ta-fe r jakis model
              a teraz dorze sie zastanowie i poprosze real foto
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

U PG Tech też kupowałem, 100% sprawny minidisc, a po podłączeniu okazało się, że nie nagrywa, bo laser był zużyty. Akurat miałem laser na podmianę, więc naprawa wyszła taniej, niż odsyłanie, ale więcej u PG Tech nie kupię.

Skomentuj

Moze co nieco sie wypowiem o Fiio E7. Mialem mozliwosc testowania tego DAC'a pare tygodni temu i powiem ze sie bardzo na nim zawiodlem. Liczylem, ze roznica wzgledem karty Audigy2 bedzie spora, a okazalo sie, ze miejscami gral nawet gorzej.... Po pierwsze wokal ( scena ) byl strasznie cofniety . Przez co glebia sceny wydawala sie znacznie mniejsza w niz w przypadku Audigy. Bas byl slabszy, potrzebne bylo konieczne wzmocnienie. Ogolnie jesli chodzi o jakosc dzwieku to gra lepiej niz A2 ale jezeli zamierzasz uzywac tego DACa z kolumnami, to odradzam. Dowolny CD prawdopodobnie zagra lepiej .

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
                    to odradzam. Dowolny CD prawdopodobnie zagra lepiej .
                    tyle, że ja mam laptopa i integrę. I chcę kupić jakąś dobrą dźwiękówkę i przy okazji wzmacniacz pod CAL!.

A wiesz coś może w tematyce uDAC 2 ?

Skomentuj

Wiem tylko tyle, co mozna przeczytac. Niby E7 i uDAC pod wzgledem jakosci dzwieku sie prawie nie roznia, tak bynajmniej twierdza recenzje. Roznia sie natomiast prezentacja dzwieku. No i cena E7 jest o prawie 200 zl nizsza wzgledem uDAC ( pod warunkiem, ze zamowi sie z Chin ).

Skomentuj

Dzięki za wyznaczenie dobrego kierunku. Kino philipsa z burczącym subem (wOOx) się sprzedało. Kupiłem to co w podpisie. Yamaha i marantz w dobrych hajsach, reszta nowa. Monitory przejściowe. Docelowo coś al'a MX-140

Skomentuj

Szkoda ze juz nie mam E7 to by sie porownalo z uDAC, bo widze, ze tez z Gdanska jestes :wink:
                          W tym marantzu polecam wymienić wzmacniacze operacyjne. Tam pewnie siedza jakies tandetne JRC przez co bardzo ograniczaja dzwiek. Prawdopodobnie po wymianie tych wzmacniaczy zagra lepiej niz uDAC :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                          X