Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Koncepcja obudowy OBTLs, jej wady i zalety.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Koncepcja obudowy OBTLs, jej wady i zalety.

Poniewaz koncepcja obudowy OBTLs powoli nabiera rozglosu, to postanowilem zalozyc dla niej osobny temat. Tutaj bedziemy poruszac wszystkie sprawy zwiazane z ta ciekawa i nie taka nowatorska obudowa.
    Na poczatek przykladowy szkic dwoch konstrukcji OBTLs.

Czym jest obudowa OBTLs? Jest to polaczenie koncepcji odgrody z linia transmisyjna. Jej budowa do zludzenia przypomina zamknieta piszczalke organowa. Zachodza w niej zjawiska rezonansowe typowe dla linii transmisyjnej oraz piszczalki organowej. Glosnik pracujacy w obudowie OBTLs jest wzbudnikiem powietrza w linii transmisynej. Dlugosc tunelu odpowiada czestotliwosci strojenia w oparciu o wzor na rezonans cwiercfalowy. Jednak w przeciwienstwie do typowej linii transmisyjnej, wezel fali nie znajduje sie przy glosniku lecz przy zamknietym koncu tunelu.
    Czesc energii wyprodukowanej przez glosnik zostaje wytracona przez zwarcie akustyczne typowe dla odgrody.

To taka OZ gdzie stolarz zapomniał przykręcić górną ściankę, no oszczędniej to już się nie da :lol:

Skomentuj

Czasami mnie zdumiewa jak maly detal moze zmienic calosc w zupelnie cos innego. Tak jak tu, jednej scianki brakuje i kompletnie inna obudowa

[ Dodano: 2010-11-24, 23:16 ]
      Pierwszy prototyp OBTLs powstal po czesci z przypadku jak i powolania do zycia pomyslu, ktory niegdysl narodzil sie w mojej glowie.

Pototyp po zmierzeniu charakterystyki przenoszenia i impedancji ukazal bardzo ciekawe cechy takiej obudowy. Tunel po wytlumieniu welna obnizyl rezonans calego ukladu do okolo 40hz i wlasnie od tej czestotliwosci efektywnosc basu OBTLs zaczyna opadac. Gdybysmy zastosowali inny glosnik oraz zwiekszyli wysokosc obudowy, rezonans ukladu obnizylby sie.
      Mozna zatem smialo powiedziec, ze kluczowa rzecza dla punktu strojenia obudowy jest jej wysokosc.

Zobaczmy na charakterystyke przenoszenia glosnika w obudowie OBTLs mierzac w bliskim polu.

Oraz na wykres impedancji.

Skomentuj

Temat może być ciekawy i na pewno sie rozwinie, więc tymczasowo go przyklejam, chyba że stanie się inaczej.

Skomentuj

Dzieki za kredyt zaufania w takim razie dzis pokaze nowa OBTLs na glosniku wspolczesnym STX 30 400 4 se.

Skomentuj

Nie ma sprawy. Chyba sam spróbuję zrobić taką obudowę i wypróbować bo koncepcja jest intrygująca.

Mam też własne rozwinięcie tego pomysłu, jak zrobię rysunek wieczorem to przedstawię swoją koncepcję OBTL :)

Skomentuj

Pomiar dla OBTLs, OZ i TL był robiony nearfield (cm od membrany głośnika)?

Skomentuj

Kurde trochę do końca nie chce mi się uwierzyć w grywalność takiej obudowy, może spróbuję na jakimś małym przetworniku dla testu zrobić

Mógłbyś wrzucić trochę więcej info o zasadach konstrukcji?

Skomentuj

Na szczęście niektórzy wierzą, dzięki temu możemy katować nasze uszy nowymi pomysłami na brzmienie :lol:
                  Na małym przetworniku to możesz sobie zrobić kolumny do sypialni, to jest obudowa do przenoszenia basu, i przetwornik powinien być możliwie duży i/lub o dużym skoku.
                  Potem ludzie mówią że nie gra.

[ Dodano: 2010-11-25, 16:25 ]
                  U mnie w pokoju to jaka by super obudowa nie była to i tak bez aktywnej korekcji akustyki pomieszczenia się nie obejdzie, bo coś mi się wzbudza wyższy bas :evil:

Skomentuj

Zamieszczone przez jaciomp
                    bez aktywnej korekcji akustyki pomieszczenia się nie obejdzie
                    Co to jest aktywna korekcja pomieszczenia ? :shock:

Zamieszczone przez jaciomp
                    bo coś mi się wzbudza wyższy bas :evil:
                    A patrzyłeś w różnych miejscach w pokoju ?

OT:
                    Zamieszczone przez scythe1123
                    Kurde trochę do końca nie chce mi się uwierzyć w grywalność takiej obudowy
                    Mi się kiedyś nie chciało uwierzyć że OB to kompletna obudowa, - która gra... :smile:
                    (dopóty, dopóki nie usłyszałem... )

Skomentuj

Co to jest aktywna korekcja pomieszczenia ? :shock:
                      DRC, czyli cyfrowa, ale i tak aktywna. Poczytaj na ten temat :wink:

A patrzyłeś w różnych miejscach w pokoju ?
                      Jesli chodzi o odsłuch to tak, jesli o umiejscowienie suba to nie mam takiej możliwości i muszę się ratować jakimś korektorem parametrycznym.

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W
                        Pomiar dla OBTLs, OZ i TL był robiony nearfield (cm od membrany głośnika)?
                        Tak jest.

Przytargalem nowa OBTLs do domu. Zobaczymy jak zupelnie inny glosnik zagra w tej obudowie. Oczywiscie beda pomiary.

[ Dodano: 2010-11-25, 18:17 ]
                        Chcialem jeszcze dodac, ze sam nie znam wszystkich zjawisk jakie pojawiaja sie w tej obudowie. Moze okazac sie tak, ze nowe pomiary i konstrukcje rzuca inne swiatlo na cala konstrukcje. Trudno mi narazie pisac o konkretach. Jedynie co moge powiedziec to to, ze w tej obudowie zachodza zjawiska jak w linii transmisyjnej ( strojenie cwiercfalowe ) oraz zwarcie akustyczne jak w dipolu.
                        Po to jest wlasnie ten temat aby jak nawiecej osob moglo przetestowac ten koncept, bo to pomoze w opisie dzialania obudowy jak i jej dokladnego strojenia w zaleznosci od potrzeb.

Skomentuj

Wrzuć również zdjęcia obudowy. Muszę ruszyć wyobraźnią. Napisz też kilka słów o brzmieniu, jakie jest, z czym można porównać? Czy jest przyjemne, wyjątkowe, spektakularne, czy zwyczajnie poprawne ?

Skomentuj

Zatem wklejam zdjecia nowej obudowy.

Hmmm, wyglada jakos znajomo Wysokosc ta sama, tylko szerokosc sie zmienila zeby mozna bylo upchac 30cm STX

Ale jedzmy z tym koksem. Na poczatek impedancja glosnika bez obudowy i w obudowie bez tlumienia.

Jak widac rezonans glosnika oscyluje sie w granicach 50 hz. Jest to zupelnie nowy glosnik wiec brakuje sporo do deklarowanych 37hz przez producenta. Dopiero po docieraniu jego Fs sie obnizy.Ok
                            Jednak zobaczmy na czarny wykres glosnika w obudowie. Mamy tutaj ciekawa sytuacje. Obudowa zachowuje sie jak linia transmisyjna co widac wyraznie. Jest male siodlo, ktore wskazuje idealnie punkt rezonansu cwiercfalowego. Lewy pik nieznacznie zmienil swoje polozenie oraz pojawil sie drugi, prawy pik. Co prawda ich roznice wysokosci sa inne niz w typowej linii jednak rezonans jest wyrazny.

Teraz wkladam do obudowy trzy platy gabki.

Niewiele nam to zmienia lecz cos tam widac. Siodlo przenioslo sie w dol o 10hz, oba piki zaczyna opadac.

Teraz do gabek dorzucam duzy kawal welny.

Hmm interesujaca sprawa. Rzeczy dzieja sie tutaj jakby odwrotnie w porownaniu do klasycznej linii transmisyjnej. W TL przy duzym tlumieniu zostaje nam prawy pik, a w przypadku OBTLs lewy. Niestety nie widzimy juz gdzie wystepuje rezonans cwiercfalowy.

Na koniec dorzucam drugi kawalek welny. W tak duza obudowe juz jest co ladowac wytlumienia :)

Dodanie drugiego kawalka welny wyplaszczylo nam pik rezonansowy. To juz chyba kres tej obudowy, wiecej nie da sie tutaj nic upchac.

Skomentuj

Pogromco, pomiary OBTLs, OZ i TL robione nearfieldem z cm od membrany raczej nie dają pełnej podstawy do porównań. O ile wobec OZ taka metoda jest jeszcze OK, to już dla TL trzebaby jakoś łączyć z promieniowaniem tunelu dla sensownej odległości, a w wypadku OBTLs sprawa się dodatkowo wikła... Pomiar farfield w zwykłym pomieszczeniu może wyglądać okropnie, ale gdyby jednak je zrobić, to skoro pomieszczenie oddziaływuje tak samo, dałoby się jakieś wnioski porównawcze wysnuć. Odsłuch się liczy oczywiście i sądzę, że coś jest na rzeczy, ale samo nałożenie krzywych nearfield tak naprawdę nic nie mówi. Uwaga: ja nie kąsam idei OBTLs, możesz mnie uważać za ostrożnego sympatyka.

Skomentuj

Comandante W, Dlatego wykonalem rowniez pomiary dalekie, na ktore sami mozecie rzucic okiem

Wygladzilem je 1/6. Obudowa z 3 gabkami i 2 kawalki welny.

Skomentuj

Wygląda na to, że odpowiedzi membrany i tunelu sumują się podnosząc odpowiedź w paśmie 300-1700 Hz i to chyba nie jest wpływ pomieszczenia. Tunel jest wytłumiony, ale w tym zakresie chyba jednak promieniuje za mocno, może innym materiałem tłumić, np. samą wełną, samą gąbką spróbować? Poprzekładać wytłumienie 3 czy 4 parami tasuków (nie muszą być umocowane)?
                                  Ta ostatnia sugestia to nie tylko z uporu :). Załączam całkiem świeży pomiar odpowiedzi samego tunelu Nazgula. W chwili obecnej midbasy puszczone są pełnym pasmem, bez żadnych obcięć na zwrotnicy (tylko tweeter cięty drugim rzędem): jakieś wyciszenie odpowiedzi w wyższym paśmie daje się zauważyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                    Hmm interesujaca sprawa. Rzeczy dzieja sie tutaj jakby odwrotnie w porownaniu do klasycznej linii transmisyjnej. W TL przy duzym tlumieniu zostaje nam prawy pik, a w przypadku OBTLs lewy. Niestety nie widzimy juz gdzie wystepuje rezonans cwiercfalowy.
                                    A to nie jest tak, że przy bardzo mocnym wytłumieniu tunelu większa część "pompowanego powietrza" wędruje jednak w kierunku końca OB i w konsekwencji dostajemy bardziej OB niż TL? Choć teoretycznie taka sytuacja powinna dawać raczej marne efekty na pomiarze dalekiego pola (bo patrząc na Twoją obudowę jako na OB to jednak jest minimalnych rozmiarów) a u Ciebie jest zgoła odwrotnie i zakres basu sięga całkiem nisko.

Kiedyś czytałem (chyba Irek o tym pisał), że po wysokości pików można wnioskować efektywność pracy głośnika i portu (może nie oceniać tą efektywność ale porównywać) - tylko, cholera, nigdy nie pamiętam, który pik odpowiadał za głośnik a który za tunel (to było akurat na przykładzie BR). Może ta sytuacja - wygaszenie prawego piku - ma z tym coś wspólnego?...

W pomiar dalekiego pola w jego dolnym skraju też nie do końca wierzę - za duży jednak wpływ pomieszczenia. Jakoś bardziej przemawia do mnie bliskie pole zsumowane z tunelem - generalnie zawsze wykres wychodzi całkiem zbieżny z tym, co później wychodzi na jaw w odsłuchach - a najbardziej podbicie przy ~100Hz (oczywiście jesli występuje a to się jednak w TL'kach często zdarza).

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                                      tylko, cholera, nigdy nie pamiętam, który pik odpowiadał za głośnik a który za tunel
                                      Jeśli dobrze pamiętam to siodło strojenie tunelu a pik po prawej głośnika...

Comandante W,
                                      Mi takie wykresy wychodziły jak przesterowałem sys. pomiarowy...., chyba :???:

Skomentuj

Ja te tunele w kilku konstrukcjach mierzyłem w rozmaitym czasie, rozmaitymi mikrofonami, rozmaitymi programami pomiarowymi i z rozmaitymi kartami muzycznymi. Mniej więcej wychodziło podobnie, z różnicami wynikającymi z ilości zastosowanych tasuków. Przesterowań raczej nie było, a już na pewno nie we wszystkich robionych pomiarach :).

Skomentuj

Czaruję...
                                        X