Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaka paczka do GDN17SW ?
Collapse
X
-
MB jest żeby tunel nie był kosmicznie, trochę łatwiej, a możesz umieścić nawet od dołu.
Przy BR panel umieszczasz gdzie wygodniej, możesz zrobić szczelinowy BR z wyjściem z przodu a zaczynający się w połowie tylnej ścianki, możesz BR z ujściem w dół idący po bocznej ścianie zaczynający się na górnej. Kombinuj.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
-
Zrobiłem kiedyś centrala na 14-SCX z membraną bierną (chodziło głównie o wygląd kolumny; MB składana z "części zamiennych" do 14SCX zakupionych w STX'ie), strojenie dopasowałem poprzez dociążanie membrany plasteliną (w połączeniu z pomiarami to bardzo prosta sprawa) - wcześniej słuchałem tego głośnika w dostrojonej do moich preferencji BR'ce i tutaj strojenie wybrałem takie samo. I muszę powiedzieć, że MB to ciekawe ustrojstwo. Jeśli chodzi o zejście to przy standardowym słuchaniu muzyki jest ono całkiem zbieżne z tym w basrefleksie. Irek, piszesz o bardziej stromym spadku SPL w MB w porównaniu z BR - całkiem możliwe, wykonywałem odpowiednie pomiary ale już nie pamiętam jak to wyglądało. W odsłuchach "ilość basu" jest podobna w obydwu obudowach. Różni się trochę charakter grania - czy jest lepszy czy gorszy - trudno określić, gra trochę inaczej ale sam nie jestem pewien czy było to spowodowane inną konstrukcją obudowy czy innym egzemplarzem głośnika (porównanie robiłem na głośnikach lekko i bardzo dobrze wygrzanym). Natomiast zdecydowana różnica była przy dużych natężeniach dźwięku (właściwie tuż na skraju możliwości głośnika) bo w BR dało się słyszeć "piardki" z tunelu (ten standardowy "fi50" czy jakoś tak) a w MB oczywiście ten efekt nie występował - czyli to o czym napisał Pogromca.
Jest to jakiś tam typ obudowy, pewnie ma swoje wady i zalety jak każdy inny. Jego zastosowanie wydaje się zdecydowanie uzasadnione gdy chcemy mieć małą ale bardzo nisko strojoną obudowę - czyli tak jak w przypadku SW. W innych przypadkach - cóż, co kto lubi
Ja lubię linię transmisyjną z jej wszystkimi problemami i ją właśnie polecam :razz:
Jedna uwaga - jeśli ktoś ma zamiar składać MB z podzespołów to poza koszem, membraną, resorem górnym i krążkiem przeciwpyłowym koniecznie trzeba kupić również resor dolny - na samym resorze górnym membrana po prostu obwisa i wychodzi z tego kupa, nie MB. Ja za pierwszym razem tego nie przewidziałem i później musiałem dodatkowo kombinować. Pewnie najlepiej jest kupić drugi taki sam głośnik i zastosować go jako MB ale czasem koszty takiego przedsięwzięcia są nieadekwatne do płynących z niego korzyści. Na szczęście w przypadku 17-SW nie ma takich problemów bo właściwie wszystko mamy podane na tacy.
Skomentuj
Skomentuj