Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka paczka do GDN17SW ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka paczka do GDN17SW ?

Mam już prawie gotowe monitory na szerokopasmowych TB, i czas na subika. Przejrzałem temat 2.1 Dolphin123 i przedstawił dwa projekty:

i

Słucham głównie rocka/hard rocka więc robić z MB czy pierwszy wariant (gdzie umieścić panel suba w pierwszym wariancie, na bocznej ściance :>?)

MB jest żeby tunel nie był kosmicznie, trochę łatwiej, a możesz umieścić nawet od dołu.
    Przy BR panel umieszczasz gdzie wygodniej, możesz zrobić szczelinowy BR z wyjściem z przodu a zaczynający się w połowie tylnej ścianki, możesz BR z ujściem w dół idący po bocznej ścianie zaczynający się na górnej. Kombinuj.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

zrob z MB dedykowana do tego glosnika i nie kombinuj
      pojemnosc 10-12L jak zaleca stx strojona na 40Hz nie nizej
      problem z tym glosnikiem jest taki, ze BR przy odpowiednim strojeniu i litrazu wychodzi kosmicznie dlugi a tunel znacznie zwieksza jej wymiary
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Away projekt br niestety nie zdaje egzaminu. Ma za mały przekrój, także nie zalecałbym tej obudowy. Druga sprawa tak jak chłopaki napisali - tunel zwiększa wymiary suba, także zastosuj mb i problem ze świstem masz z głowy.

Skomentuj

a jaka jest różnica w grze?

Skomentuj

Ocenisz kiedys moze sam jak go sciagne do Gd i zbuduje naped dobry.

Skomentuj

ciekawi mnie jaka różnica jest miedzy br a mb ogólnie nie tylko dla tego głośnika

Skomentuj

MB charakterystuje ostrzejszy spadek charki w dol co daje gorsze charki impulsowe.
                Stosuje sie ja tylko wtedy gdy nie ma mozliwosci zmieszczenia odpowiedniego bass-reflexu.

Skomentuj

Ja zrobiłem do samochodu suba właśnie na tym gdn x2 z BR szczelinowym.
                  Skrzynka główna 19 L i kolejna na (taki ślimak) niej robi za BR.
                  Gra to super. Fakt faktem skrzynka 19 litrowa wyszła nie małych rozmiarów.

Skomentuj

Ale w stosunku do basrefleksu, membrana bierna ma ta przewage, ze nie pierdzi powietrzem jak to ma miejsce w kazdym pierdzifleksie. Minusem moze byc tez slaba efektywnosc przy niskim poziomie wysterowania. Piszac wprost malo niskiego basu przy cichym sluchaniu.

Skomentuj

Pobawił bym się z MB ale gdy robiłem skrzynkę to akurat nie było na stanie w stx.
                      A teraz pozamiatane

Skomentuj

Zrobiłem kiedyś centrala na 14-SCX z membraną bierną (chodziło głównie o wygląd kolumny; MB składana z "części zamiennych" do 14SCX zakupionych w STX'ie), strojenie dopasowałem poprzez dociążanie membrany plasteliną (w połączeniu z pomiarami to bardzo prosta sprawa) - wcześniej słuchałem tego głośnika w dostrojonej do moich preferencji BR'ce i tutaj strojenie wybrałem takie samo. I muszę powiedzieć, że MB to ciekawe ustrojstwo. Jeśli chodzi o zejście to przy standardowym słuchaniu muzyki jest ono całkiem zbieżne z tym w basrefleksie. Irek, piszesz o bardziej stromym spadku SPL w MB w porównaniu z BR - całkiem możliwe, wykonywałem odpowiednie pomiary ale już nie pamiętam jak to wyglądało. W odsłuchach "ilość basu" jest podobna w obydwu obudowach. Różni się trochę charakter grania - czy jest lepszy czy gorszy - trudno określić, gra trochę inaczej ale sam nie jestem pewien czy było to spowodowane inną konstrukcją obudowy czy innym egzemplarzem głośnika (porównanie robiłem na głośnikach lekko i bardzo dobrze wygrzanym). Natomiast zdecydowana różnica była przy dużych natężeniach dźwięku (właściwie tuż na skraju możliwości głośnika) bo w BR dało się słyszeć "piardki" z tunelu (ten standardowy "fi50" czy jakoś tak) a w MB oczywiście ten efekt nie występował - czyli to o czym napisał Pogromca.

Jest to jakiś tam typ obudowy, pewnie ma swoje wady i zalety jak każdy inny. Jego zastosowanie wydaje się zdecydowanie uzasadnione gdy chcemy mieć małą ale bardzo nisko strojoną obudowę - czyli tak jak w przypadku SW. W innych przypadkach - cóż, co kto lubi
                        Ja lubię linię transmisyjną z jej wszystkimi problemami i ją właśnie polecam :razz:

Jedna uwaga - jeśli ktoś ma zamiar składać MB z podzespołów to poza koszem, membraną, resorem górnym i krążkiem przeciwpyłowym koniecznie trzeba kupić również resor dolny - na samym resorze górnym membrana po prostu obwisa i wychodzi z tego kupa, nie MB. Ja za pierwszym razem tego nie przewidziałem i później musiałem dodatkowo kombinować. Pewnie najlepiej jest kupić drugi taki sam głośnik i zastosować go jako MB ale czasem koszty takiego przedsięwzięcia są nieadekwatne do płynących z niego korzyści. Na szczęście w przypadku 17-SW nie ma takich problemów bo właściwie wszystko mamy podane na tacy.

Skomentuj

pisz do nich maila
                          nie ma ich jakis czas a nie jestes pierwszy
                          wiec moze w koncu zrobia
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                          X