Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK ZROBIĆ MONIORY STUDYJNE!!?? TANIO!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JAK ZROBIĆ MONIORY STUDYJNE!!?? TANIO!!

Witam wszystkich, od razu chciałem się przywitać jestem nowy. I kompletnie nie łapię się na tym forum(przyjdzie z czasem), ale przejdźmy do tematu mnie interesującego.

Mianowicie, składam domowe studio do nagrywania wokalu i zależy mi na tym aby nagranie było jak najnaturalniej odwzorowane przy odsłuchiwaniu.
    Czyli innymi słowy chodzi mi o monitory studyjne.
    Pomieszczenie to 2,5M x 2,7M ze skosem dachowym.

Posiadam już kolumny x2 (2x 25W basy, 60w Średnio tonowy, 60w wysoko tonowy), do tego jest wzmacniasz RADMOR Amplituner FM 5412 STEREO. Mogę dołączyć do tego wszystkiego jeszcze korektor dźwięku także RADMOR. (Kupowany był cały zestaw RADMOR).

Powiedzcie mi moi drodzy, czy z tego sprzętu da się zrobić monitory studyjne, czy lepiej złożyć coś od początku samemu, a może kupić już gotowce.

Czekam na wasze opinie.

Z "jakiś tam" głośników napewno nie zrobisz monitorów studyjnych. Napisz może ile możesz wydać na to pieniędzy, będzie łatwiej rozmawiać.

Skomentuj

Alez prosze bardzo http://audiohobby.pl/topic/1/4747/1
      Jest to bardzo tanio w porownaniu do gotowych produktow. Oczywiscie jakos dzwieku jest nieporownywalnie lepsza od gotowcow podobnej cenie.

Skomentuj

Teoretycznie monitor studyjny to zwykla kolumna glosnikowa, choc niby lepsza bo na lepszych glosnikach z lepiej dostrojona zwrotnica. Takie glosniki i zwrotnice jednak moze miec kazda inna kolumna jesli tylko producent nie wykonal jakiegos zabiegu uszlachetniajacego np podbicie basu czy gory co jest standardem w sprzecie domowym. Monitory studyjne powinny miec plaskie charakterystyki choc i tak nie gwarantuje to naturalnego brzmienia daltego wazne jest to jak inni rezyserzy dzwieku postrzegaja dane monitory. I bez znajomosci brzmienia monitora ktory jest znany monitor skladany wlasnorecznie nie ma wiekszego sensu bo nie mozna sie odniesc do wzorca ktory stanowi jakis markowy monitor studyjny.

A wiec mozesz wykonac monitor studyjny z tego co masz, mozesz skozystac z projektu przedstawionego wyzej albo kazdego innego na tym czy innym forum.

STX obecnie pracuje nad wlasnym aktywnym monitorem studyjnym i mam nadzieje ze niedlugo dostane prototypy.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
          STX obecnie pracuje nad wlasnym aktywnym monitorem studyjnym i mam nadzieje ze niedlugo dostane prototypy.
          irku, to zdradź może kiedy to może nastąpić.

si3ki3r, jakie masz dokładnie głośniki? Bez tej informacji nikt Ci nic nie podpowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            I bez znajomosci brzmienia monitora ktory jest znany monitor skladany wlasnorecznie nie ma wiekszego sensu bo nie mozna sie odniesc do wzorca ktory stanowi jakis markowy monitor studyjny.
            Nie ma czegos takiego jak wzorzec monitora studyjnego, bo nawet najwyzszej klasy konstrukcje graja inaczej i trzeba sie ich nauczyc. Wzorcem to moze byc wygenerowana czestotliwosc akustyczna, ktora pozniej mozna porownac z tym co wypluwa z siebie zestaw glosnikowy.
            Oczywiscie w teorii monitor studyjny niczym nie rozni sie od glosnikow domowych pod warunkiem, ze obie konstrukcje sa budowe pod katem wyrownanej charakterystyki przetwarzania dzwieku.
            Zatem mozna zbudowac wlasnoreczne monitory studyjne o ile dysponuje sie ogolna wiedza na temat konstruowania zespolow glosnikowych.

Skomentuj

No więc tak.
              kolumny jakie mam na tą chwilę, to TONSIL60.
              Mogę wydać maksymalnie 300-350zł.
              Tak wiem wiem, to nie dużo no ale niestety, to wszystko kosztuje, i już tylko tyle mi zostało.
              A ma ktoś jakiś pomysł na wyciszenie pomieszczenia? Albo zrobienia czegoś, żeby nie było takiego echa akustycznego. Bo mój mikrofon łapie coś takiego.

Skomentuj

Jak nie masz kasy na coś porządnego to primo-gruby dywan na podłogę, dalej możesz zarzuć stare koce na ściany a pod spód wytłoczki z jajek do rozpraszania, do tego jakieś basstrapy i powinno być znośnie.

Skomentuj

A naprzykład za samym mikrofonem nie starczy jak dam wykładzinę dźwięko chłonną. ??
                  taka ponad 2m kwadratowe?

Skomentuj

Nie wiem dokładnie co słyszysz ale są to prawdopodobnie odbicia od ścian i wytłumienie samej ściany za głośnikiem nie usunie całego problemu.

Skomentuj

Trochę drogo wyjdzie wyciszyc całe pomieszczenie, zresztą, to jest mój pokój.
                      Tak trochę dziwnie by było jak bym wszystko wyłożył, ciemną wykładziną.

Skomentuj

Za ta kase mysle, ze moglbys kupic glosniki uzywane Cube Audio F155, wrzucic do do skrzyni z basrefleksem i bedzie miodzio. Szczegolnie srednica na jakiej Ci zalezy bedzie wybitna i zadne dwudrozne glosniki w tej cenie nie zbliza sie do tych F155. Poza tym nie trzeba zwrotnicy, proste z budowie generalnie. Tylko ktos musialby Ci skrzynke pod to zaprojektowac. Byc moze producent/sprzedawca cos pomoze.

Skomentuj

Do F155 buda 12 litrów więc typowy monitorek na 15cm głośnik. Średnica z nich faktycznie w tej cenie jest rewelacyjna, zresztą przy dobrym ustawieniu wysokie tony też zaskakują. Możliwe że będę sprzedawał swoje F155 bo przez zimę portfel nieco się uszczuplił więc kolega może się odezwać na priv

Skomentuj

Sam bym chetnie przygarnal f155 ale portfel tyz cienki, chyba ze jakas mega dobra cenka by byla...

Skomentuj

Nie na temat...
                              Jakby co to na parkę F155 też byłbym chętny, ale to jeśli Pogromca ich nie kupi.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                do ktorych irku projektujesz (zaprojektowales?) filtry

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                  Nie ma czegos takiego jak wzorzec monitora studyjnego
                                  No to musze Cie zmatrwic bo jest! Tak samo jak wzorzec gitary, fotepianu, mikrofonu itd itp. To sa pojecia znane tylko ludziom zajmujacym sie muzyka i to oni miedzy soba okreslaja co jest sprzetem referencyjnym. Oczywiscie poczatkujacy moze uzyc dowolnych glosnikow.

Zamieszczone przez si3ki3r
                                  Trochę drogo wyjdzie wyciszyc całe pomieszczenie, zresztą, to jest mój pokój.
                                  Z tego co widzialem to w domowych studiach nagraniowych dookola mikrofonu robi sie z gabki mala komore (na wokaliste i mikrofon) na wysokosci mikrofonu. Panele z gabki czopkowej nie sa bardzo drogie a wystarczy kilka. Zeby zmniejszyc wiekszy poglos/echo pomieszczenie musi byc wstepnie wytlumione czyli gdybe dywany na podlodze, scianach, suficie.

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  do ktorych irku projektujesz (zaprojektowales?) filtry
                                  Cala elektronike a czekam na obudowy zeby potestowac calosc i puscic do ludzi z branzy na testy.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                    No to musze Cie zmatrwic bo jest!
                                    Nie zmartwiles mnie ale mocno zaciekawiles. W takim razie zdradz nam ( jesli to nie tajemnica ) jak wyglada ten referencyjny wzorzec monitora studyjnego. Pewnie nie tylko ja chcialbym to zobaczyc.

Skomentuj

Wejdz na forum o sprzecie studyjnym to sie tego dowiesz od ludzi tworzacych muzyke.

Skomentuj

Sam tworze muzyke i interesuje sie ta branza, fora z tego tematu tez czytam ale nie znalazlem tam nic tym wzorcu referencyjnym. Moze moglbys po prostu podac linka czy cos. Nie badz taki tajemniczy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X