Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny za 500 złotych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny za 500 złotych

Witam!

Chciałbym zrobić kolumny i wydać na nie około 500 złotych.
    - Mam pokój 3,5 x 4,5 m
    - słucham każdego rodaju muzyki
    - chciałbym uzyskać w miarę dobre przenoszenie częstotliwości od około 45 hz do koło 18000 Hz
    - będzie to zasilać lm3886 ( 4 lub 8 ohm zależnie od transformatora )
    - chcę aby grały ładnie a nie głośno (nie na imprezy)
    - chciałbym aby kolmny były wąskie i wysokie - podłogowe
    - wolałbym jakiś sprawdzony projekt bo aparatury do pomiaru zwrotnic i T-S niestety nie posiadam

Zainteresowały mnie kolumny Yoshiego ze względu na ich wygląd i zmierzone i dobrane elementy zwrotnic. ( Arn + Tonsil ).

Czy za 500 złotych nadal jest to dobry wybór czy można zrobić coś lepszego?
    Doradźcie.

właściwie sam sobie odpowiedziałeś na postawione pytanie. masz do wyboru tonsila, tesla i stx'a, każdy z producentów ma coś ciekawego do zaoferowania. jeśli masz do wydania ok 500zł to na przetworniki mozesz wydać ok300zł reszte na obudowy i zwrotnice. z resztą szukaj sam...

Skomentuj

projekt yoshiego ciezadowoli tylko dobrze bylo by wnim zmienic kopulke na dt100 peerlessa
      bo audax narazie nie produkuje tych swoich a te tonsila nie sa super ciekawe.

Skomentuj

Przy wymianie na inną kopułkę raczej się w 500 zł nie zmieścisz. Same głośniki to będzie ponad 400 a jeszcze dochodzi zrobienie zwrotnic no i całych obudow.
        Koszt zrobienia z kopułkami tonsila to 400-450 zł ,chcąc wymienić na coś lepszego ,trzeba doliczyć róznice cen .

Skomentuj

A czy te nowe ARN (chyba nowe bo maja teraz fs=50) można urzyć, czy trzeba przeprojektować troche kolumne?

Skomentuj

Ja tam bym sie zastanowil nad jakims tonsilem 16 cm (np. 16/50 dysponuje miekkim basem, ale odstrasza jego wyglad). Glosnik ma naprawde dobre parametry (wysmienicie pasuje do 15 l monitorkow w br). Napewno bylo by to przyjemne dla ucha. Moje wrazenie jezeli chodzi o tesle jest takie, ze te glosniki zaczynaja grac "dobrym" basem ale dopiero przy odpowiedniej glosnosci. Tonsile sa jakby cieplejsze i bardziej miekkie przy cichym sluchaniu. Ale na ten temat to chyba najlepiej rozmawiac z Lukaszem, on zawsze polecal ten glosnik i pewnie pochwalilby sie swoimi doswiadczeniami z nim.

Skomentuj

Czaruję...
            X