Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SUB obudowa zamknięta 33l jaki głośnik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie miałem tego głośnika ale wątpie że się zawiedziesz na nim :) SLS8 to mały mułek :) SLS10, chyba najlepszy przetwornik jaki wypuscił peerless jezeli chodzi o subwoofer :) Sam miałem XXLS i powiem ze to nie dla mnie SLS10 potrzebuje obudowy od 40L do 60L BR w OZ pewnie też coś pogra, ale obudowa kolegi to 33L wiec...troche mało dla SLS. Znów mały SLS8 to buda do 40L OZ lub BR.

Skomentuj

P.S. W 33L można by upchać już MDSy dwa ale moc 240W dla 2R albo 8R to już nieciekawy napęd jeżeli chodzi o cene... Jeden MDS wątpie że wyprze TIWa, to byłoby wg mnie smieszne :) TIW ma sporo lepszy napęd, wiekszy xmax szerszy zakres BR i OZ. MDS w OZ to chyba tylko w aucie :)

Skomentuj

Buszując po forum natrafiłem na konstrukcję 30l w OZ na DAYTON RSS265HF-4 10" cena niewiele większa.
        jakieś opinie?

Skomentuj

Zobacz jaki wzmacniacz dla tego daytona :)

Skomentuj

No właśnie sub 300 to jednak 200zł więcej a 150 będzie słaba?
            Im więcej czytam tym mniej wiem, koszty rosną a efekt nieznany.
            Jednak troszke boje się głośnika 200mm po wczorajszym odsłuchu b&w ASW608(gubił się przy moich monitorach)

Skomentuj

Gubił w sensie że za wolno ? :) Wg mnie TIW w OZ to coś porządnego z wykopem i szybkością. Tek koleś co dał mi parametry ma takie 4 sztuki OZ w kolumnach w 40m2 :) Dają rade aż za dobrze z jego relacji. Co do wzmacniacza, 200zł to nie tak dużo a miałbyś możliwość rozbudowy systemu o kolejny taki sub, łącząc dwa TIW200XS równolegle :)

Skomentuj

DAwid SS dzięki za zaangażowanie ale poczekam na wypowiedzi urzytkowników realnych.
                A jakiego ty masz SUBA?
                ASW608 poprostu był słaby cichy i pierdział.

Skomentuj

Ja w domu audio nie używam jak na razie :) Nie dorobiłem sie jeszcze. Na poczatku TIW też może pierdzieć, musi się wygrzać. Jedynie kto miał visatony te to chyba EZO...poza nim chyba nikt...

Skomentuj

Widziałem jedną konstrukcje ale BR może odezwie się ktoś kto ma w OZ

Skomentuj

Napisz na audiostereo do użytkownika TEK :) On posiada 4sztuki :) pzdr

Skomentuj

No to decyzja zapadła biorę TIW200 zmniejszam obudowe do 30l do tego panel SUB150
                        napiszę coś jak wykonam i przetestuję

Skomentuj

Witam po małej przerwie. Dzisiaj były pierwsze odsłuchy. Subik gra zgodnie z oczekiwaniami. Niebawem foto

Skomentuj

No no pochwal się koniecznie :) Daj się mu wygrzać, visaton troche potrzebuje czasu na to żeby zagrać poprawnie :) Zostaw na nie jedną nockę na generatorku zeby rozciągnąć resorek trochę

Skomentuj

Zamieszczone przez roczen82 Zobacz posta
                              No to decyzja zapadła biorę TIW200 zmniejszam obudowe do 30l do tego panel SUB150
                              Świetny wybór. Podobnie jak kolega Dawid-SS polecam cierpliwie go wygrzać (niekoniecznie generatorem - po prostu dużo graj). Po kilkunastu dniach słuchania głośnik nabierze większej "ogłady" (zagra ładnym zróżnicowanym basem) :)

Skomentuj

Spoko grał całego sylwka i jest pięknie

Skomentuj

Ła to już się wygrzał hehe Dostał swoje baty więc już coś gra i parametry się uregulowały :) Jak wrażenia ??

Skomentuj

Sub jest cięty w amplitunerze na 40hz więc odzywa się sporadycznie ale właśnie o to mi chodziło
                                    przy muzie jakiej słucham jest ok. Teraz trzeba się zająć wykończeniem tj. wytłumić, okleić.

Skomentuj

wrzuc zdjecia:)

Skomentuj

Dźwięk się jeszcze sporo zmieni jak wytłumisz skrzyneczke. Visaton stosuje bardzo dużo wytłumienia, po części po to by uzyskać dźwięk bardzo miekki, miły w słuchaniu, misiowaty. Jeżeli będzie dla Ciebie mdląco to zamiast wytłumienia naturalnego wrzuć syntetyczne, podbarwi ono dźwięk i go delikatnie wyostrzy. Lub zrezygnuj z wytłumienia. Tylko bałbym sie o dudnienie trochę.

Skomentuj

Zamieszczone przez roczen82 Zobacz posta
                                          Sub jest cięty w amplitunerze na 40hz
                                          IMO zbyt niskie cięcie - obawiam się, że masz "koryto" w ogólnej charakterystyce częstotliwościowej.

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                                          Lub zrezygnuj z wytłumienia. Tylko bałbym sie o dudnienie trochę.
                                          Zupełnie niepotrzebnie. Długość fal emitowanych przez głośnik suba jest tak ogroma w stosunku do wymiarów obudowy, że nie mają prawa wystąpić dudnienia. Generalnie jednak proponuję wytłumić obudowę (stosuj tylko włókniny i ew. maty bitumiczne) aby nieco obniżyć dobroć całkowitą układu obudowa-głośnik i zredukować drgania ścianek obudowy. Spektakularnych efektów się nie spodziewaj ale zmiana powinna być łatwo zauważalna (na słuch). Efekt końcowy musisz sam wykreować (samemu zdecydować czy dodawać wytłumienia czy nie) bo każdy ma inne preferencje brzmieniowe. Jak to mawiali starożytni rosjanie: jeden lubi lody, a drugi jak mu skarpety śmierdzą

Skomentuj

Czaruję...