Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny za 2 -3k zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny za 2 -3k zł

Hehe, czas na mój pierwszy temat na odnowionym forum

Chciałem go już pisać przed "restrukturyzacją" forum, ale stwierdziłem, że lepiej si wstrzymać kilka dni i poszukać więcej informacji.
    Tak więc, chciałbym abyście polecili mojej osobie jako ludzie znacznie bardziej obyci w temacie jakieś kolumny/monitory (bardziej skłaniam się ku kolumnom). W zasadzie nie "jakieś" bo już mam niejaki pogląd na to czego oczekuję: dobra stereofonia, wyraźny i czysty dźwięk, żadnego piasku/ostrości/natarczywości w wysokich tonach, może lekko ocieplone brzmienie, choć neutralne też jest ok. Na basie mi specjalnie nie zależy, bo jak niektórzy kojarzą, pisałem niedawno o majstrowaniu suba na Daytonie RSS315HF-4 , więc basu mi nie zabraknie

Przeznaczenie: no, muzyka :) szatańska do tego - metal w prawie wszystkich jego odmianach; od Iron Maiden po Summoning. Oprócz muzyki seriale i filmy. I gry (ehh ten nowy CoD)

Pomieszczenie: narazie przydupniczek o powierzchni 16m^2, lecz w bliżej nieokreślonej przyszłości większa izba (ponad 20m).

Budżet: tak jak w tytule: 2 do 3 klocków. Jednakże jeśli dana konstrukcja, którą mi polecicie będzie wymagała dołożenia kilku $$$ to jestem skłonny wyłożyć więcej. Na teraz przyjmuje górną granicę 3kzł - obudowy 300zł = 2,7kzł na głośniki i elementy zwrotnic.

Przeglądałem dość intensywnie net i nasze forum, gdy było wyłączone w poszukiwaniu ciekawych konstrukcji, natknąłem się na: zestaw na Peerlessach HDS (góra i dół), Seasy ER18RNX i 27TBFC/G, Ushery 8945a i 9950 i wersja full burżuj: Scan Speak 18W4531 i D304/6600.
    Jak widać są to systemy dwudrożne, bo 2,5way jest wg mnie nieopłacalny, a 3way lepszy od wyżej wymienionych jest raczej poza zasięgiem budżetu.
    Powyższe zestawy to tylko propozycje wyszukane w gąszczu publikowanych w necie konstrukcji, finalny zestaw wcale nie musi być jednym z nich.

Konstrukcję planuję finalizować w wakacje, po dorobieniu na praktykach na grubie :P Jednakże obudowy zacznę obmyślać i składać znacznie wcześniej, aby na spokojnie je wykonać i żadnych błędów nie popełnić.

Nawiązując do powyższego; czy wy tez tak macie, że jak coś wam wpadnie do głowy, to nie odpuści puki nie zostanie postawiony pierwszy krok w kierunku realizacji? Piszę ten temat również dlatego, że chcę się uwolnić od tych myśli i zacząć wreszcie robić na poważnie pracę inżynierską :P

Hmm, coś mało tych odpowiedzi...

Dziś wynalazłem jeszcze jedną konstrukcję: http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RNX.htm
    Jeśli miałbym czegoś wybierać to właśnie między MAYA a Usherami.

Czy to dobry wybór?

Skomentuj

W tej klasie cenowej ciężko wyłonić typowego wyjadacza, który dyskwalifikuje resztę zestawów... Każdy ma swój charakter i najlepiej byłoby posłuchać danego zestawienia i wybrać pod siebie. Byłem kiedyś też przed dylematem czy Ushery czy Seasy... W końcu tak długo czytałem, zastanawiałem się, że w końcu zabrakło mi kasy na jedne i drugie... Dzisiaj bym poszedł w T9950 na górze a dół byłby wielką zagadką dla mnie.. :)

Skomentuj

Troche dziwne sprzeczne wymagania masz, szczegolnie biorac pod uwage muzyke, ktora sluchasz. Jesli nie lubisz ostrego grania to metalowe membrany na kopulkach odpadaja. Niemniej zdecydowanie lepiej brzmia z ta muzyka. Ja bym polecil zrobic zestaw oparty na przetwornikach Usher 8945p i HDS Tweeter. Sa dostepne w internecie takie projekty.

Skomentuj

Wymagania są dość jasne, tylko że nie wiem o takich sprawach jak ostre granie metalowych kopułek - dlatego się właśnie pytam jaka konfiguracja podejdzie pod moje wymagania.

Skomentuj

Jakbym mial 3 kafle na glosniki i zwrotnice to bym najpewniej olal 2 drogi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Jakbym mial 3 kafle na glosniki i zwrotnice to bym najpewniej olal 2 drogi.
              Więc proszę, zaproponuj jakiś zestaw, tylko tak jak napisałem w pierwszym poście; nie zależy mi na basowaniu, bo mam suba od tego.

Skomentuj

Nie chodzi o basowanie, tylko dobra srednice i fajnego kopa z wiekszej membrany niz 18 cm. Cos napewno sie znajdzie, bo z tego co wyczytalem to ma byc Cloneaudio (tzn zerzniecie gotowca), a nie radosne diyowanie.

Skomentuj

Rżnięcie tez może być fajne i radosne :P A tak na serio, to nie czuję się na siłach, aby zrobić system pomiarowy, przygotować pomieszczenie i męczyć się jako noob w projektowanie zwrotnicy.

Skomentuj

Szkoda, bo w tym cala radocha. Po prostu chcesz najlepiej ulokowac 3 tysiaki. Moze lepiej by bylo kupic firmowe, uzywane kolumny?

Skomentuj

Kupno odpada, największa zabawa jest właśnie w struganiu obudowy i składaniu wszystkiego do kupy.

Jeszcze nic nie kupuje, ten temat ma posłużyć mi tylko jako orientacja, wskazać kierunek (jakie przetworniki).
                      Do czasu jak nazbieram odpowiednią ilość kasy chcę być po prostu pewien, że nie wydam ich na (nie powiem barachło, bo w tej cenie dziadostwa raczej nie produkują) coś co mnie nie będzie do końca satysfakcjonowało.

Skomentuj

Zabawa to jest, jak sie projektuje i wykonuje samemu, bo o to chodzi w prawdziwym Diy. Zerznac gotowca kazdy potrafi. To nasze forum powinno miec chyba nazwe Cloneaudio, a nie diy, bo z 90% tematow jest o zerznieciu gotowca, a nie prawdziwej budowy od podstaw. Nic do Ciebie oczywiscie nie mam i sorry, ze akurat w Twoim temacie to pisze :)

Skomentuj

Rozumiem i sam się nad tym nieraz zastanawiałem, ale ... tak jest łatwiej. Po skręceniu wszystkiego człowiek wie, że to zagra porządnie, bo wiele osób już ten projekt robiło. A projektowanie samemu; przyznam szczerze, że już w poprzednim poście chciałem coś napisać, o tym że jeśli kupiłbym/zrobiłbym system pomiarowy to i tak nie mam żadnej wiedzy, aby go wykorzystać, a ta którą mogę zdobyć czytając artykuły i inne mądre teksty nie pozwoli mi zaprojektować dobrej zwrotnicy, zwłaszcza do konstrukcji trzydrożnej. Dopiero trening i wiele pomierzonych projektów pozwoli osiągnąć konkretny efekt. Niestety mając taki budżet nie mogę sobie pozwolić na coś w stylu: a nuż się uda.
                          Jakieś rozwiązanie to prośba o pomoc w projektowaniu zwrotnicy na forum, ale jeśli się nie mylę to i tak musiałbym wyłożyć trochę pieniedzy na elementy filtrów o różnych wartościach, które później mógłbym podmieniać projektując zrwotnicę - tak więc z 3kzł za całość robi się kilkaset więcej za system pomiarowy i elementy filtrów.
                          Jeśli się mylę, proszę popraw mnie.

Skomentuj

Wiesz, wolna wola. Wiadomo, ze kazdy liczy kase i chce aby dzialalo od kopa, ale hobby to hobby, zazwyczaj kosztuje duzo. Np tuning samochodow pochlania mase pieniedzy, a nie zawsze przynosi wymierne korzysci, zawsze sie traci przy odsprzedazy. Trzeba sie liczyc z tym, ze kazde hobby pochlania czas i pieniadze. Albo sie po prostu idzie do sklepu i kupuje. Ja tam lubie dziergac wlasne pomysly, z tego mam najwieszy fun.
                            Oczywiscie nie namawiam tutaj nikogo zupelnie zielonego na wyrzucenie np 3 tys zl na glosniki i czesci zwrotnic i nie majac zielonego pojecia jak to skleic probowac cos zrobic. Trzeba liczyc sily na zamiary, wiadomo...

Skomentuj

Zrobienie poprawnej zwrotnicy to jest ze tak powiem pikus, w porownaniu ze zrobieniem dobrej/odpowiadajacej nam zwrotnicy . Na poczatek polecam sklonowac jakis projekt do 1500 zl, mozesz zrobic ewentualnie ten projekt co podalem ( koszt jakies 2000zl ze wszystkim ) i to prawdopodobnie wystarczy na dlugie lata. Niestety nie wiadomo, czy podpasuje brzmieniem.

Skomentuj

Bebok, ponieważ z jednej strony, z zerżnięciem gotowca sobie z pewnością poradzisz, a z drugiej strony, bez jakiegokolwiek doświadczenia mowy nie ma o tworzeniu własnych oryginalnych projektów, z dostępnych już opracowanych konstrukcji dobierz projekt na elementach możliwie dobrej klasy i go zrób (na przykład zestaw na Usherach). Na obecnym etapie rozsądniejszej i pewniejszej drogi nie znajdziesz, nabędziesz doświadczenia, a uzyskany efekt raczej nie rozczaruje. Jeżeli po jakimś czasie zapragniesz czegoś więcej, będziesz już miał odskocznię w postaci nabytego doświadczenia i wiedzy, a jeśli nie zechcesz budować już niczego innego, będzie ci długie lata dobrze grało. Lecz UWAŻAJ: wielu weszło na tę ścieżkę ze skromnymi zamiarami i nie wiadomo jak i kiedy wpadli w szpony tego nałogu i trwają w tym szaleństwie i wygląda na to, że nie ma dla nich ratunku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                                  UWAŻAJ: wielu weszło na tę ścieżkę ze skromnymi zamiarami i nie wiadomo jak i kiedy wpadli w szpony tego nałogu i trwają w tym szaleństwie i wygląda na to, że nie ma dla nich ratunku.
                                  Nie wiem czy wiesz, ale to nie będzie moja pierwsza konstrukcja :P Szczerze mówiąc dopiero piąta, ale gdybym nie zaczął od 3 dróg na STX ...
                                  A tak to wszystko w jak najlepszym porządku, czytaj: apetyt rośnie w miarę jedzenia

pharoh, szukałem tego projektu i znalazłem tylko to: http://techtalk.parts-express.com/sh...d.php?t=211190 Natknąłem się też na wzmianki o projekcie Jay Kima, ale jego strona już nie istnieje.

Skomentuj

Jego strona istnieje, tylko troche pod innym adresem ;p
                                    http://www.oocities.com/woove99/Spkr...RS180_2way.htm
                                    Powyzej masz jeszcze kolejny projekt. Wg opinii Jaya gra to nawet lepiej niz zestaw oparty na HDS. Nie wiem ile w tym prawdy, ale zdecydowana wiekszosc uzytkownikow stawia HDS Tweeter wyzej niz Seasy. Preferujesz cieplejsze brzmienie stad bardziej usher by podpasowal tutaj. Przy kwocie 2k praktycznie kazdy zestaw zagra dobrze, tylko inaczej.

Skomentuj

Dzięki za poradę.
                                      Tak szukam po necie i nie widzę żeby 8945p był dostępny w polskich sklepach. Nie żebym to zaraz chciał kupić, ale na przyszłość dobrze byłoby wiedzieć gdzie go można znaleźć. A HDS Tweeter to już jako Scan Speak figuruje - ten akurat jest dostępny.

Skomentuj

Polecam Ci coś na Usherach, bardzo dobre głośniki, sam jestem w trakcie budowania monitorów na 8935 i T9930-20. Właśnie robię obudowy. Ale z Twoim budżetem poszedł bym może w stronę 8948 i T9950. Miałem okazję posłuchać monitów na tych przetwornikach i ten dźwięk trafia w moje gusta :) Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X