Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na GDN 22-140-8 i wzmacniacz Irka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na GDN 22-140-8 i wzmacniacz Irka

Witam

Buduje subwoofer na głośniku GDN 22-140-8 zasilanego wzmacniaczem z projektu Irka. Mam już gotową skrzynie, 33 litry lecz nie wiem jakie strojenie zrobić i jak wyliczyć sobie długości tuneli br. Nabyłem już 2 tunele, mają one 5 cm śr zwężające się do 4 cm i długie na 10 cm. Można zastosować 2 tunele ? i mógłby mi ktoś pomóc wyliczyć ich długość, szukałem na forum informacji na ten temat i z tego co widzę to wszyscy odwoływują się do programu Winisd ale nie rozumiem dokładnie jak to się wylicza w tym programie.

Jeszcze mam jedno pytanie co wzmacniacza
    http://www.fratu.pl/irek/?wzmacniacz...(sub7294v2),32

gdzieś wyczytałem ze ten wzmacniacz ma sumator sygnału, to znaczy ze można na wyjście nisko poziomowe doprowadzić stereo bo na płytce są oznaczenia, GND, IN i IN2 czyli masa lewy i prawy kanał ?

Pozdrawiam

Zamieszczone przez piotrek1994 Zobacz posta
    Witam

Buduje subwoofer na głośniku GDN 22-140-8 zasilanego wzmacniaczem z projektu Irka. Mam już gotową skrzynie, 33 litry lecz nie wiem jakie strojenie zrobić i jak wyliczyć sobie długości tuneli br. Nabyłem już 2 tunele, mają one 5 cm śr zwężające się do 4 cm i długie na 10 cm. Można zastosować 2 tunele ? i mógłby mi ktoś pomóc wyliczyć ich długość, szukałem na forum informacji na ten temat i z tego co widzę to wszyscy odwoływują się do programu Winisd ale nie rozumiem dokładnie jak to się wylicza w tym programie.

Pozdrawiam
    Troche małe masz te tunele, może wystąpić świszczenie lub furczenie [pierdzenie]. Polecam minimum 7cm średnicy :) długi na..... hmmm 15cm (strojenie okolice 40Hz) ; lub 17,5 cm (38Hz) ; lub 20cm (36Hz)

Skomentuj

Właśnie odpaliłem suba na jednym tunelu i nie jestem zadowolony z efektu. Zakupie większe tunele i będę próbował. Dzięki za pomoc.

Skomentuj

Witam

Jeszcze mam jedno pytanie co wzmacniacza
        http://www.fratu.pl/irek/?wzmacniacz...(sub7294v2),32

gdzieś wyczytałem ze ten wzmacniacz ma sumator sygnału, to znaczy ze można na wyjście nisko poziomowe doprowadzić stereo bo na płytce są oznaczenia, GND, IN i IN2 czyli masa lewy i prawy kanał ?

Pozdrawiam
        Wersja w mostku posiada takie coś jako standart... W tym zestwie jest tylko wejście wysokopoziomowe do tego żebyś mógł np syngał podłączyć z kolumn... I jeźeli jak już robisz suba na tym głośniku i na TDA to mogłeś zrobić w mostku...

Skomentuj

A w jakim internetowym sklepie można dostać tunel o takich wymiarach, bo szukałem trochę i z tego co widzę to nie ma takich tunelów żeby miały 7cm średnicy i długości 20cm.

Skomentuj

polink.com lub stx.pl - mają tam port chyba 68x220 mm - tylko wejście ma chyba węższe niż te 68mm ale powinien wystarczyć. Jeśli chcesz coś większego to przeglądnij ich oferty bo mają również większe tunele dostępne.

Skomentuj

A w jakim internetowym sklepie można dostać tunel o takich wymiarach, bo szukałem trochę i z tego co widzę to nie ma takich tunelów żeby miały 7cm średnicy i długości 20cm.
              Nie jest powiedziane ze musi być taki.. ja znalazłem na STX http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-73x142.html
              poszukaj w Polinku lub allegro :)
              Ewentualnie kupujesz dwa krótkie na 10cm i sklejasz ze sobą oczywiście tyłami :)

Skomentuj

albo wsunac jeden w drugi...
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Trochę lamerskie pytanie ale mówiąc ze tunel ma 7cm śr dokładnie który to jest wymiar? bo te tunele co ja mam mają 7,2 cm śr. ale nie w rurze tylko u samej góry w tej jakby maskownicy.

Skomentuj

Istotna jest najmniejsza średnica tunelu, czyli jeśli masz 72mm na wlocie, to na końcu będzie kilka mm mniej - ten mniejszy wymiar właśnie cię interesuje i jest obierany przy wyznaczaniu strojenia np w WinISD.

Skomentuj

Aha o to właśnie mi chodziło, zakupie ten tunel i zobaczę co się będzie działo, wielkie dzięki za pomoc.

Skomentuj

ten co piotrek pokazal jest zly. Ma miec min 70mm srednicy w srodku w wezszej czesci.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://allegro.pl/tunele-bass-reflex...349201783.html

taki zamawiam

Skomentuj

ten jest ok
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              ten jest ok
                              No wymiarowo jest OK ale designersko, wykonawczo i wizualnie to straszna kupa - ostre krawędzie, nierówności, czasem powykrzywiany, świeci się jak psu... nie powiem co... STX je kiedyś sprzedawał (nie wiem czy teraz też je maja w ofercie?). Co prawda kwestia gustu ale te z Polinka (a teraz STX również ma je w ofercie) są o wiele "ładniejsze". Są wykonane z matowego tworzywa, krawędzie idealne, nic nie odstaje, nie powykrzywiane.
                              Właśnie w Polinku jest taki tunel, nazywa się chyba "fi68x220" (w STX chyba to samo oznaczenie) - polecam bo jest o wiele "ładniejszy" no i dłuższy więc zawsze można go dociąć dla uzyskania odpowiedniego strojenia.

Skomentuj

Niestety już zamówiłem, co to jest okaże się jak dojdzie paczka. A co do strojenia to przez zwiększenie średnicy rury zmienia się długość wiec dla 75mm śr, jakie długości można zastosować?

Skomentuj

wpisz podstawowe t-s glosnika do winISD,
                                  wpisz litraz skrzyni i strojenie jakie chcesz osiagnac,
                                  w zakladce portu wpisz mniejsza srednice portu a nizej program wyliczy jaka powinna byc jego dlugosc do danych jakie wpisales
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dotarł ten tunel z allegro, zachowując orginalne wymiary i po zamontowaniu do skrzyni efekt nie jest zadowalający. Po odkręceniu wzmacniacza do połowy głośnik już nie wyrabia że tak powiem a to przecież tylko TDA7294. Pobawiłem się trochę tym programem Winisd nie nie ogarniam wszystkiego jeszcze. Mógłby mi ktoś wyliczyć długość tego tunelu bo nawet niewiem jakie strojenie zastosować.

Skrzynia 33 litry
                                    Głośnik Gdn 22-140-8
                                    Tunel śr. 75mm dł. 157mm

i proszę o wyrozumiałość, dopiero zaczynam Pozdrawiam
                                    Last edited by piotrek1994; 17.12.2010, 21:02.

Skomentuj

W jakim sensie nie wyrabia? Osiąga Xmax? Ja go mam w kolumnach i zasilam n-mosfetami na 2 parach irfp250n - przy moim trafie daje to 2x140W/8R lub 2x240W/4R około. Nigdy jeszcze nie odkręciłem końcówek na absolutny max, ale było już blisko, bardzo. I głośnik dopiero wtedy osiągał X-max i to również nie zawsze, zależnie od napompowania piosenki basem. Przypuszczam, że chodzi o to, iż TDA jest po prostu za słaby i przy większej głośności nie ogarnia już głośnika.

Skomentuj

TaDeuszA wada taka, że kiepsko kontroluje głośnik - z tranami (nawet w przeciętnym projekcie końcówki mocy) nie ma co porównywać ( to tak jakby porównywać wytrzymałość przędzy z wytrzymałością linki stalowej )

Skomentuj

Czaruję...
                                        X