Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny estradowe GDN-30-400-4-SE +D800 czy GDN-30-400-8-SE+D800

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a no o kocu to wiem i właśnie podejrzewam ,że tym "rancikiem" wpustowym na panelu przednim może być średnio... bo kocyk w zapasie mam w sumie nie bardzo wiem jak wklejać fotki więc podam linka do 2 typów rozmieszczenia na panelu przednim

http://www60.zippyshare.com/v/37030153/file.html

Skomentuj

bez konkurencyjnie pierwszy schemat, kolumna wyjdzie bardziej kompaktowa. (ten z okrągłymi br )
      kup takera - taki tapicerski pistolet na zszywki cena ok 20 zł klej. i nie powinno być tak źle :)

Skomentuj

pierwszy czyli ten po lewej ? w sumie bardziej kompaktowa wyjdzie chyba jednak ta z trójkątnymi br z powodu szerokiego i nieco niższego horna więc i wysokość kolumny jest automatycznie mniejsza ale opcji jak z lewej jeszcze chyba u nikogo nie widziłem w DIY więc chyba jednak na taką się skuszę tylko ciekawi mnie jak to naprawde jest z tym nitro... niestety nie mam nigdzie w okolicy do obejrzenia , no ale jak ma to mieć słabą wytrzymałość na warunki zewnętrzne (otarcia , pukniecia itp) to pozostaje niestety chyba standardowy koc :( może ktoś jeszcze się wypowie bo gdzie tam do wykończenia... hehe po cichu liczę jednak ,że 5 stycznia odpalę je na pierwszej imprezie (180 osób) więc wiedział bym już wstępnie na co je stać

Skomentuj

Baranek to się kładzie na samochody a nie na kolumny. Na kolumny najtaniej-nitromal, przyzwoicie-warnex, na bogato-DuraFlex. Nie rozumiem natomiast po co taker do kocowania paczek? Na zszywki chcecie mocować?
          Co do nitro jeszcze to sporo roboty, najpierw wypada położyć szpachle natryskową, później szlifowanko, potem ze dwie warstwy struktury. No ale efekt znacznie ładniejszy niż na kocu a jak nie rzucasz paczkami to nie niszczy się tak łatwo.

Skomentuj

a kto napisał że użyję takera ;> ja raczej nie :) kilka paczek w kocu mam już za sobą ale były to kostki bez udziwnień , nietypowych kątów ścian i "rancików"
            a chodziło mi właśnie o ten nitromal jak napisał Shiver a przy okazji powiesz o nim coś więcej ?

a w sumie co złego w użyciu takera? z tyłu i dołu bez problemu można się nim wspierać ...

Skomentuj

Jakoś nie wydaje mi się konieczny, a dziurki po zszywkach zostaną. Nitromal napewno odstaję od tych dwóch wymienionych przeze mnie lakierów, co więcej nie jest dużo bardziej wydajny od warnexu jeżeli dostaniesz go po dobrej cenie. Nitromalu musisz położyć minimum dwie warstwy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                Nie rozumiem natomiast po co taker do kocowania paczek? Na zszywki chcecie mocować?
                właśnie po to żeby nic ci się nie przesuwało ani nie odstawo dopóki nie złapie klej , polecił mi te metodę jeden tapicer ( znajomy )
                po tym jak klej zaschnie możesz( musisz ) wyjąc zszywki (dziurek nie widać )
                Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                Baranek to się kładzie na samochody a nie na kolumny
                otóż się mylisz bo robiąc tą fakturę używasz pistoletu do nakładania baranka stąd nazwa :)
                Last edited by sound129; 14.12.2010, 19:16.

Skomentuj

a jak to wygląda cenowo ?? wszystkie które wymieniłeś pokolei ? zaraz będę szukał , kolumny mają posłużyć więc nie mam zamiaru na nich oszczędzać jakoś przesadnie ale też nie będę w to pakował nie wiadomo ile...ale jeśli ma to jakotaką wytrzymałość na zarysowania itp to może jednak

a co do zszywek to często gęsto widać nawet tu na forum że ludzie ich używają i właśnie wyciągają lub poprostu zamalowują proste

Skomentuj

Że pistoletem do baranka się nakładam to wiem, ale to nie jest baranek. Co do koca i zszywek-mi sie nigdy nic nie rozjeżdża, więc nie widzę zasadności stosowania zszywek.

Nitromal jak dobrze pamiętam 30 złotych litr, warnex 150 (ale jeden mój znajomy wynegocjował na 90), duraflex ponad 250.

Skomentuj

włąśnie się nieco naczytałem na temat nitromala i chyba nim pokryję kolumny 3 litry powinny wystarczyc a koszt litra to okolo 20 zl :) dzięki za pomoc.. teraz kolejny dylemat projekt trapezowej obudowy:) puki co budowałem standardowe sześciany

Skomentuj

Shiver to jak to się w końcu nazywa ? dla mnie i dla moich kolegów to zawsze był baranek, To tak na przyszłości żeby nie było różnicy w nazwach

Skomentuj

Lakier strukturalny.

Skomentuj

siemanko , w czym projektujecie obudowy kolumn ? chodzi mi o zaprojektowanie takiej trapezowej a głównie o odpowiedni dobór kątów na łączeniach , bo nie bardzo wiem jak się za to zabrać a projekcik chce zlecić znajomemu stolarzowi więc pasowało by żeby był na cacy , jak pisałem wczesniej - do tej pory miałem do czynienia ze standardowym kształtem kolumn z tąd to pytanie , thx

Skomentuj

Google sketchup podobno fajny, ale ja wole po prostu ołówek i papier milimetrowy więc i tak polecam.

Skomentuj

Google sketchup Ja robiłem w tym programie obudowy 3D. Dosyć fajny , pokarzę co da się zrobić :)
                                http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6b0aaa4c7.html
                                skala w programie 1:1 , fajna sprawa naprawdę :)
                                Last edited by sound129; 15.12.2010, 22:07.

Skomentuj

jakos nie umiem go ogarnąć...

Skomentuj

To zainwestuj 10pln w blok papieru milimetrowego i przyzwoity ołówek automatyczny :)

Skomentuj

chyba poprostu zrobie standardowe kolumny.. nie wiem czy z papieru dobrze odczytam kąty cięć desek.

---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post o 21:07 ----------

ma ktoś jeszcze jakieś sposoby na takie obudowy ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dj-mati Zobacz posta
                                        ma ktoś jeszcze jakieś sposoby na takie obudowy ?
                                        Corel albo kartka i kalkulator (proponuję zapoznać się z sinusem i cosinusem - wyliczysz kąty z dokładnością do sekundy)

Skomentuj

elo , wiec w koncu jest czas i mam juz niemal wszystkie elementy oraz gotowy projekcik także czas zabrać się za robotę dziś poskładałem wymarzone porty kolumn oraz niemal ukończyłem zwrotki i co do zwrotek mam odrazu pytanie wiem wiem niby wszystko jest na stronie stxa ale wlaśnie taka mała niejasność co do schematu zwrotek a mianowicie żarówek zabezpieczających wysokotonowca wiec mają to być : mają być to 2żarówki 50+55W 12woltowe czyli połączone szeregowo wynosi podane 24v (sumując 110W 24v) czy 50 lub 55W 24v ? niby to jasne ze ta pierwsza opcja ale różnie to można zrozumieć i będąc w sklepie zrezygnowałem z zakupu dla 100% pewności thx

Skomentuj

Czaruję...
                                          X