Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przetworniki + zwrotki w cenie 1000-1100pln co polecacie ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przetworniki + zwrotki w cenie 1000-1100pln co polecacie ??

Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum chciałem najpierw przywitać wszystkich użytkowników.
    A wracając do tematu, chciałbym zapytać o konstrukcję podłogową w cenie 1k-1k1 pln za przetworniki plus zwrotnice. Jaki projekt będzie najlepszy w tym przedziale cenowym do pomieszczenia obecnie 16m2 w przyszłości koło 20 może 25m2 .
    Wzmacniacz jakim obecnie dysponuje to Technics SU-V3 o mocy 2 x 100Watt przy 8Ohm, (jeśli wierzyć temu co znalazłem w necie ) poniżej link do w/w wzmacniacza.
    http://motoallegro.pl/mocny-wzmacnia...306871319.html
    Muzyka jakiej słucham to rock trochę rege instrumentalna a czasami i jakaś klasyka się trafi
    Proszę o pomoc w wyborze konstrukcji jaka będzie najlepsza do takiego pomieszczenia i w tym przedziale cenowym.

Mam jeszcze pytanko o różnicę pomiędzy budami z mdf i płyty wiórowej czy któryś z materiałów jest lepszy czy po prostu główną zaletą mdf-u jest jego łatwość obróbki przy bardziej złożonych kształtach
    Jeśli moje pytania uraziły kogoś z góry przepraszam :p

na elektrodzie był/ jest temat z podanymi konstrukcjami i ich cenami wraz z krótkim opisem. Jak znajdę to ci wrzucę. Zawsze możesz sobie popatrzeć do tego tematu: http://diyaudio.eu/showthread.php/39...%C5%9Bnikowych i poszukać orientacyjnych cen

Skomentuj

W tej cenie dość popularnym projektem jest 2,5-way na stx AWX.

Skomentuj

Ja bym polecał dołożyć te 100-200zł i ER18RNX + 27TDFC na zwrotnicy zapha
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

popieram kondraxa
          a ze swojej strony zaproponuje
          ushera t-9950 i do tego 8935
          to razem ok 900zl
          a zwrotki na poczatek bym posluchal na 1,8mmH i 4,7uF i do tego dobral razystor
          wydaje mi sie, ze jest to dobre rozwiazanie
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

dziękuję za propozycje

malutkiz, na elektrodzie jest taki temat przejrzałem go już wcześniej ale niestety połowa z tych linków jest do http://diyaudio.pl/ a tam nie ma dostępu :/

kondrax czy tą zwrotke miałeś na myśli http://www.zaphaudio.com/SR71.html ?? no poostaje jeszcze kwestia budy do tego czy mogła by być taka jak u Ciebie http://diyaudio.eu/showthread.php/14...C-G-by-kondrax plus wolne miejsce bo to podłogowa wersja :). no ale to chyba jednak trochę więcej niż chciałem przeznaczyć.

lklukasz tutaj niestety podobnie jak w przypadku ER18RNX + 27TDFC koszt może przekroczyć założony budżet plus zabawa ze zwrotką a tego wolałbym uniknąć

Na koniec 2.5 drogi na AWX który zaproponował shiver to kompletny projekt z pełną dokumentacją zwrotki i obudowy. Jeśli zdecydowałbym się na ten projekt to chciałbym zmienić nieco wygląd obudowy, czy zachowując taki sam litraż oraz wymiary przedniej ścianki ingerencja w firmową zwrotnicę stx'a byłaby konieczna?? bo orginalna jest nieco złożona :P

czy ma ktoś porównanie wyżej wymienionych projektów i bo zastanawiam się czy warto dołożyć te parę złociszy do tego co zaproponował kondrax lub lklukasz jeśli to będzie znaczna różnica na +

ponawiam pytanko odnośnie różnic pomiędzy obudowami z MDF'u i płyty wiórowej
            Last edited by ..:BiGr:..; 14.12.2010, 22:59.

Skomentuj

wg mnie naprawde warto dolozyc. nie mowie, ze jak zdecydujesz sie na stx-a to bedzie zly wybor. To rowniez bardzo dobry zestaw ale ja przy tym budzecie wybral bym inny. Stx ma fajny bas (w koncu dwia glosniki basowe) przejrzysta srednice i gore. Godny polecenia ale malo rozwojowy (dwa glosniki 16ohm). Nie latwo pozniej bedzie wymienic midwoofer ze wzgledu na rezystancje. A diy wciaga, wiesz cos pozmieniac, posluchac innego glosnika. Usher wg mnie to polka wyzej niz stx. Tu juz slychac "dostojnosc" glosnikow. Ze wzgledu na zastosowane glosniki mozna je zgrac filrami 1 stopnia. Jest kilka osob, ktore projektuja zwrotki i nie jest to wcale takie drogie. A tu zawsze mozna zmienic ktorys z glosnikow bez wielkiej ingerencji w skomplikowana zwrotke.
              A poza tym chciales wydac 1-1,1kzl na glosniki i zwrotki. Ushery to dopiero 900zl wiec zostaje jeszcze na zwrotki.
              Proponuje ci poczytac i pooglad kilka konstrukcji na glosnikach tej firmy.

---------- Post added at 00:05 ---------- Previous post was at 00:03 ----------

odnosnie obudowy to proponuje ci robic z mdf-u. Jest drozszy i ciezej go dostac ale duzo latwiejszy w obrobce.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

..:BiGr:.. po tym linkiem masz cały projekt http://zaphaudio.com/SR71.html i robisz według niego, ewentualnie możesz z tego podłogówkę zrobić zachowując rozmieszczenie głośników i szerokość ścianki przedniej a skracając głębokość kolumny i wydłużając wysokość. Możesz się pokusić o 16-18L zamiast 14-15L. Nie ma żadnej zabawy z zwrotką jest gotowa od zapha i ją robisz a dozbieranie 100-200zł do kolumn za około 8tys w wersji sklepowej moim zdaniem chyba warto http://www.sonicsonline.de/produkte_popup.php?id=16
                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Chyba faktycznie lepiej dołożyć te 100 czy 200 zł do lepszego zestawu i uzyskać coś o klasę lepszego niż zaoszczędzić i zbudować zestaw z stx zastanawia mnie tylko czemu ten zestaw jes tak popularny skoro w podobnej cenie można mieć coś lepszego tak przynajmniej wynika z waszych wypowiedzi.
                  Jeśli chodzi o kombinowanie to miałem na myśli propozycje lklukasz bo do tego nie znalazłem gotowej zwrotki (albo słabo szukałem )
                  Kondrax w projekcie zapha BR jest na tylniej ściance czy można go przenieś na przednią ?? i na jakiej wysokości byłoby optymalnie

Skomentuj

mozna go przeniesc, a wysokosc jak ci wizualnie pasuje
                    a zwrotek chyba zle szukales bo sam pamietam 3 projekty kolumn na glosnikach usher
                    a tak jak mowielem, jak bedziesz kupowal to jak dobrze pogadasz to doloza ci projekt zwrotki. Zadzwon do akkusa i zapytaj, byly juz takie przypadki.
                    A zrobisz jak bedziesz chcial.
                    Powodzenia
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tu masz fajny projekcik, z konstrukcją koherentną na L18RNX/P + 27TBFC/G (inna jak u zapha):
                      http://www.audiostereo.pl/l18rnxp-27.../page__st__100
                      "Dobra" zwrotnica to ta, z tweeterem w przeciwfazie.

Skomentuj

Muszę przyznać że zaproponowane konstrukcje na seas' i usher są ciekawe niestety zagłębiając się bardziej w temat znalazłem wiele sprzecznych ze sobą informacji jedni piszą że głośniki seas są nowszej generacji niż usher a inni że głośniki usher'a są o półkę wyżej niż seas , może mnie ktoś oświecić jak to w końcu jest z tymi głośnikami??

Skomentuj

a to juz sam musisz ocenic najlepiej sluchajac...

A polkami i generacjami to bym sie przejmowal. One maja dobrze grac.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Racja, są tacy co najbardziej sobie cenią brzmienie archaicznych 30sto letnich szerokopasmówców, dla innego illuminatory będą wyznacznikiem jakości a trzeci powie że mu stx gra najlepiej i tyle :)

Skomentuj

30 letnie szerokopasmowce to mlodziaki, 50-60 lat to i owszem :]

Skomentuj

:) z tym jest jak z każdą nauką (a wiem co mówię) im więcej czytam i się uczę tym bardziej zdaję sobie sprawę że nic nie wiem ale na razie jestem bliżej usherów co prawda nie znalazłem jeszcze dokładnie takiego zestawu 8935a i 9950 tylko podobne no chyba że jest na starym forum ale tam niestety nie da się wejść:/
                                A może jest jakiś sposób by dostać się do postów w stylu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15958

Skomentuj

Jak wyszukujesz na googlach i znajdziesz interesujący cię temat to nie klikasz na jego nazwie, tylko "Kopia". Poza tym jak znasz nazwę tematu, to poszukaj na tym forum, powinno być przecież przeniesione wszystko.

Skomentuj

wszystko ok jak wyszukuja stali forumowicze... Jak ktos niezarejestrowany to automatycznie odrzuca wejscie na diyaudio..

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta

A polkami i generacjami to bym sie przejmowal. One maja dobrze grac.
                                      Podpisuje się pod tym "ręcami i nogami".
                                      Tu masz konstrukcje na 8945 i 9930. Również ciekawa, ale mid już w sporo wyższej cenie:
                                      http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1027441-0.html

Skomentuj

Wszystko zalezy od tego czego oczekujesz od glosnikow. Ushery i Seasy to dwa odmienne brzmienia i wlasciwie tylko tym powinieneś sie kierowac. Oba zestawy sa raczej warte swojej ceny.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X