Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opinia o głośniku wysoko-tonowym, czyli kto to widział, kto to słyszał?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Opinia o głośniku wysoko-tonowym, czyli kto to widział, kto to słyszał?

Opowiem Wam historię.
    Widziałem w "necie" głośnik wysoko-tonowy, którego rezonans jest na poziomie 450Hz, jest to tekstylna 30mm kopułka, która pracuje we własnej komorze. Można się spodziewać ponad przeciętnej średnicy o dobrych charakterystykach kierunkowych. Jedyną wadą jest pika, która swą maksymalną wartość uzyskuje dla ok 17kHz. Ale cóż to jest przy takich osiągach. Pika? Nie to pikuś.
    Jakaż cena tegoż "hajendowego" cuda? 220zł.
    TW030WA07
    http://www.wavecor.com/html/tw030wa05_to_08.html

17 kHz mało kto słyszy (na pewno mój pies i na pewno nie ja) a więc ta górka nie będzie dokuczliwa i nie powinna być decydująca o wyborze. Nawet skrajnie niski podział w okolicach 1 kHz spowoduje wpływ tej kopułki tylko na wyższą średnicę w okolicach 2kHz, to co najbardziej istotne czyli przedział od 200 do 2000 będzie dla niej niedostępny. Gdyby ktoś spróbował filtrów wyższych rzędów, ewentualnie aktywnego podziału i jeszcze niższego cięcia, to musiałby się liczyć z niewielką mocą tego głośnika i możliwością jego łatwego spalenia. Czysty dźwięk będzie kusił podkręcaniem gałki i zanim pojawią się zniekształcenia, głośnik może spłonąć...
    Nie jestem zwolennikiem niskich podziałów zarówno na dole jak i na górze, właśnie ze względu na przeciążanie przetworników częstotliwościami, których nie "lubią".

Skomentuj

Możliwość spalenia to jedno. Drugie to wzrost zniekształceń jeżeli na siłę próbujemy nisko ciąć głośnik który po prostu już nie powinien grać w danym paśmie.

Skomentuj

Aj tam, Panowie, po tak dużej membranie, można spodziewać się świetnych charakterystyk kierunkowych. Wiele kopułek ma problem z cieciem w okolicach 2kHz, ten głośnik z powodzeniem można było by tak ciąć. Nie co wyżej nawet i pierwszy rząd nie zrobił by na nim żadnego wrażenia. Idealny do konstrukcji koherentnych. A koszt to jedyne 220zł (przy takich parametrach nie wydaje się być drogi).

Skomentuj

przemo-lukas to za około 150zł masz tdfc i tbfc/g i też grają na podziale 2 kHz a nawet i 1550Hz
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Panowie, żeby było jasne. Jest to tylko i wyłącznie ciekawostka. Nie chcę na siłę przekonywać Was do tego głośnika. Nawet go nie miałem w dłoniach.
            To co widać na "papierze":
            -jeszcze niższy rezonans
            -lepiej wyglądająca charka
            -i nie każdy jest zwolennikiem "aluminium"

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
              Nie chcę na siłę przekonywać Was do tego głośnika.
              Ani my Ciebie do niego zniechęcać, ot takie dywagacje o plusach ujemnych... Może Twój pomysł z jego aplikacją będzie dobry i ktoś to sprawdzi... Na przykład coś na wzór Hurricane Krs47?
              Osobiście widziałbym go przy niskim cięciu w małych satelitkach, albo z jakimś 15 cm midwooferem w niewielkiej konstrukcji podpartej subem.

Skomentuj

Jest kilka konstrukcji z głośnikami 8"-9". Miedzy innymi konstrukcja kolegi Krs47, studio 16 hertz czy wlm. Wavecor wydaje się być ciekawą alternatywą dla seasów (nie mówiąc o tw70, to inna klasa).

---------- Post added at 15:55 ---------- Previous post was at 14:25 ----------

Zamieszczone przez colcolcol Zobacz posta
                ...Nawet skrajnie niski podział w okolicach 1 kHz spowoduje wpływ tej kopułki tylko na wyższą średnicę w okolicach 2kHz, to co najbardziej istotne czyli przedział od 200 do 2000 będzie dla niej niedostępny...
                Pozwolisz, że zacytuję selektywnie (bo dalej to już oczywista oczywistość). W zasadzie w Twojej wypowiedzi nie negujesz samego przetwornika, tylko sens stosowania w ogóle konstrukcji dwu drożnych. No cóż, tu faktycznie moja "podnieta" związana jest z możliwością wykorzystania tegoż tweetera w konstrukcji dwudrożnej, z głośnikiem 8-9". Taka bardziej kompromisowa.

Skomentuj

Przemek ale sam przyznasz, ze srednica odtwarzana przez glosnik srednio-niskotonowy brzmi lepiej...
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Łukasz, tak jak pisałem. Konstrukcja kompromisowa (dwu drożna), tak więc coś za coś, jeśli chcemy mieć mocniejszą podstawę basową, to szukamy "większego" głośnika i taki z całą pewnością średnicą nam nie zagra. Tak jak nie zagra nam średnicą kopułka 1". A cała konstrukcja z dobrymi/dobrze zaaplikowanymi głośnikami, tak.

Skomentuj

W zasadzie w Twojej wypowiedzi nie negujesz samego przetwornika, tylko sens stosowania w ogóle konstrukcji dwu drożnych.
                      Wątpić w sens najpopularniejszych konstrukcji... hmm, jak by powiedział Forrest Gump: głupi nie jestem :)
                      Tylko idiota wierzy w bezkompromisowość jakiegoś rozwiązania.
                      Przy niskim podziale w układzie z 8" do 10" odsuwają się solidnie centra akustyczne z racji samej wielkości przetworników i może to dawać efekt napuszenia, czy też napompowania dźwięku i to chyba druga rzecz po zmuszaniu kopułki do pracy na granicy wytrzymałości, która "na dzień dobry" budzi moje wątpliwości przy ewentualnym projektowaniu takiej konstrukcji. Ale dopóki tego nie posłucham, nie odważę się krytykować.

Skomentuj

Niskie FS wcale nie oznacza, ze glosnik np pociagnie od czestotliwosci 2xFS. Tutaj dochodzi jeszcze wytrzymalosc mocowa oraz znieksztalcenia nieliniowe, ktore producenci chyba niechetnie chca prezentowac. Jak dla mnie srednica odgrywana z kopulki jest duzo lepsza niz z woofera, stad im nizszy podzial, tym lepiej

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                          Jak dla mnie srednica odgrywana z kopulki jest duzo lepsza niz z woofera, stad im nizszy podzial, tym lepiej
                          Dla wielu tak, dla innych odwrotnie:) Dlatego też każdy buduje pod siebie:) Z drugiej strony jestem ciekaw tego Wavecora z przykładowo CA22RNX... Szkoda tylko, że budżet nie pozwala na takie doświadczenia

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                            Niskie FS wcale nie oznacza, ze glosnik np pociagnie od czestotliwosci 2xFS.
                            I nie oznacza, że nie "zagra" 1.5 kHz (więcej niż 3xFs).
                            Czy tak, czy siak. Sam głośnik wydaje się być bardzo ciekawy. Że droższy od SEASA? Na "papierze" charakteryzuje się lepszymi parametrami to i może lepiej brzmi? Dla tych co szukają tweetera do konstrukcji dwu drożnej na 8" - ciekawa propozycja. A może to tylko kolejny badziew, którym nie warto zawracać sobie głowy?
                            Ot i cały powód założenia tematu. A w zasadzie również pytanie do tych, co go słyszeli/mieli (proszę popatrzeć powyżej).
                            W tajemnicy powiem, że "za niedługo", przeczytamy w tym temacie obiektywną recenzję.

Skomentuj

I nie oznacza, że nie "zagra" 1.5 kHz (więcej niż 3xFs).
                              Nie przecze, ze nie zagra, lecz bez pomiarow THD nie da sie tego okreslic, stad bylbym ciekaw takich pomiarow, bo jest szansa, ze moglby zagrac nawet od 1400Hz ( przy 10-20W)

Prawdopodobnie nikt jeszcze nie mial tych glosnikow tutaj, bo firma za bardzo nie stara sie o reklame, jak rowniez nie zachęca cenami ;p

Skomentuj

Proszę spojrzeć na stronę akustyka:
                                http://www.akustyk.com.pl/projekty/VV12_lab.html

Skomentuj

ogolnie opinie o wavecorach sa bardzo pozytywne
                                  akurat tego nie sluchalem, ale to naprawie
                                  sluchalem poprzedniego modelu (tego co jest teraz na allegro) i bardzo mi podpasowal
                                  spokojny, delikatny, nie natarczywy, bez podbarwien
                                  dobry dla kogos kto slucha chill out, jazzu i ew klasyki
                                  mi osobiscie sie podobal
                                  hehe tylko ma minusy a te tobie sie nie spodobaja Przemku
                                  fs chyba 1450Hz lub 1800Hz (jesli dobrze pamietam)
                                  i duzo mniejsza kopulke
                                  takze moja opinia nie wiele wnosi...
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Łukasz, jak będziesz wybierał się na początku stycznia, aby naprawić swój błąd, to daj znać. Chętnie podjadę do W-wy aby Ci potowarzyszyć. :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X